Cseresznyéből jó pálinka készíthető?
Nem kell ezt túlbonyolítani.
Szeded szára nélkül, vagy ahogy jön, aztán még átválogatod, hogy ne menjen bele sok szára vagy rothadt, mert az tönkre tudja vágni.
Mosni felesleges, eddig ki voltak akasztva az esőre mosódni, a tiszta víz egyébként is csak a darabos szennyeződést távolítaná el, az meg nincs rajta, mert magadnak szedted ugye.
Meg kell törni valahogy a gyümölcsöt, a magra vigyázva. Pl. egy diszperzites vödörbe öntesz egy kilót, és egy 10x10-es szarufa-darabbal megnyomkodod párszor, hogy minden szem megsérüljön, vagy tejesládába öntve megtaposod tiszta lábbelivel, stb., és mehet a hordóba. Keversz bele pektinbontó enzimet, borászati és mg-i boltokban lehet kapni olcsón, ez felgyorsítja az erjedést, elfolyósítja a gyümölcshúst 10 nap alatt. A végén a szarufadarabbal lenyomkodod a tetejét, és lefeded a hordót, de úgy, hogy ne keletkezhessen túlnyomás, mert az szétveti az edényt.
Nem nyitod fel naponta, nem kevergeted, mint sok oktondi, mert ez minőségromlást okoz, ti. elszökik a rothadástól és penészedéstől védő szén-dioxid, és oxigént kap a cefre. Elég egy-két alkalommal lenyomkodni a felül lévő, nem erjedő szemeket.
Ha kiforrt, veszel rostaszövetet, rászögeled deszkakeretre, és átöntöd rajta az anyagot, ettől kijön belőle a mag, és csak a mag. (Annak csak főzéskor nem szabad benne lenni.) Nem sokat piszmogsz, mert az alkohol könnyen párolog.
Főzöd, kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!