Kezdőoldal » Otthon » Kert » Cseresznyéből jó pálinka...

Cseresznyéből jó pálinka készíthető?

Figyelt kérdés
Van a szomszéd néninek 3 hatalmas cseresznyefája, évről évre szinte csak fent rohad és mondta, hogy csináljak belőle pálinkát, ha akarok. (jóban vagyunk, meg mindig ha tudok segítek neki, szóval ingyen átadja) De nem tudom milyen a cseresznye pálinka, meg még sosem csináltam pálinkát sem, úgyhogy először utána kaarok járni, megéri e egyáltalán. Nagyon aprószemű cseresznyék, hülyeséget nem akarok mondani, de jópár liter cefre összejönne belőle, mert rengeteg szokott lenni.
2015. máj. 7. 20:59
 1/8 anonim ***** válasza:
Szerintem nagyon finom a cseresznyepálinka ha jól van elkészítve. Mindenképp érdemes keresni valakit, akinek van tapasztalata a pálinka készítésében (ha más nem, egy megfelelő fórum) mert sok múlik a cefrén. Ha nem amolyan gumicsizmát is bele típusú pálinkát akarsz, akkor az érett, nem rohadt gyümölcsöt kell leszedni, megmosni, szárazni, magozni, és ebből lehet a cefrét csinálni.
2015. máj. 7. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Nagyjából már utánaolvasgattam és lejött, hogy nem könnyű feladat. Ismerek olyanokat akik szoktak pálinkát készíteni, tőlük is kérdeztem, de egyik sem csinált még cseresznyéből.
2015. máj. 7. 21:10
 3/8 anonim ***** válasza:
Évek óta főzünk cseresznyéből pálinkát, évente 2db 120 literes hordónyi cefréből. A cseresznye cukortartalma számít, ha alacsony a cukorfok akkor kristálycukorral pótoljuk. Szerintem megéri pálinkát főzni, lényeg hogy a cefréből minél több mag legyen eltávolítva,akkor még jobb lesz a pálinka.
2015. máj. 7. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
A valódi cseresznyepálinka csodás.
2015. máj. 7. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell ezt túlbonyolítani.

Szeded szára nélkül, vagy ahogy jön, aztán még átválogatod, hogy ne menjen bele sok szára vagy rothadt, mert az tönkre tudja vágni.

Mosni felesleges, eddig ki voltak akasztva az esőre mosódni, a tiszta víz egyébként is csak a darabos szennyeződést távolítaná el, az meg nincs rajta, mert magadnak szedted ugye.

Meg kell törni valahogy a gyümölcsöt, a magra vigyázva. Pl. egy diszperzites vödörbe öntesz egy kilót, és egy 10x10-es szarufa-darabbal megnyomkodod párszor, hogy minden szem megsérüljön, vagy tejesládába öntve megtaposod tiszta lábbelivel, stb., és mehet a hordóba. Keversz bele pektinbontó enzimet, borászati és mg-i boltokban lehet kapni olcsón, ez felgyorsítja az erjedést, elfolyósítja a gyümölcshúst 10 nap alatt. A végén a szarufadarabbal lenyomkodod a tetejét, és lefeded a hordót, de úgy, hogy ne keletkezhessen túlnyomás, mert az szétveti az edényt.

Nem nyitod fel naponta, nem kevergeted, mint sok oktondi, mert ez minőségromlást okoz, ti. elszökik a rothadástól és penészedéstől védő szén-dioxid, és oxigént kap a cefre. Elég egy-két alkalommal lenyomkodni a felül lévő, nem erjedő szemeket.

Ha kiforrt, veszel rostaszövetet, rászögeled deszkakeretre, és átöntöd rajta az anyagot, ettől kijön belőle a mag, és csak a mag. (Annak csak főzéskor nem szabad benne lenni.) Nem sokat piszmogsz, mert az alkohol könnyen párolog.

Főzöd, kész.

2015. máj. 7. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
"Amibol lehet kompotot fozni, abbol palinkat is lehet!"
2015. máj. 7. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
"A szebbek a cefrébe, a többi jó lekvárnak"
2015. máj. 9. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Phoney ***** válasza:
Szinte minden gyümölcsből nagyon jó pálinka készíthető – a hangsúly a feltételes módon van, mert a legtöbben egyikből sem tudnak jó pálinkát készíteni.
2015. máj. 10. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!