Milyen almát és körtét ültessek?
Olyan nagy a választék, hogy nem látom át.
Mit ajánlotok milyen fajtákat ültessek?
Házi kerti körülmények közé és telekre. Nem nagyüzemi fajtákat keresek. Bár lehet azok is alkalmasak rá.
Nem számít, hogy magyar vagy külföldi, hogy tájfajta-e vagy újabb nemesítésű rezisztens.
Igénytelen legyen. Legalább átmenetileg bírja a szárazságot.
Olyan helyen lakom ahol gond nélkül beérik a füge is.
Dimbes-dombos táj.
Nem baj ha nem hoz minden évben maximális mennyiségű termést.
Valamennyire azért a betegségeknek is ellenálló legyen ,mert nem nagyon szeretnék permetezni.
A kertben inkább kisebbre a telekre nagyobbra nővő fajták.
Almából inkább őszi vagy téli érdekel, ami tárolni is lehet.
Körtéből mindegy csak ne törpe termésű legyen.
Mit érdemes ültetni?
Eddig még csak a Jonathánnal találkoztam, ami különösebben érzékeny (lisztharmatra), a többi pár permetezéssel megóvható a gombáktól, ezen kívül még az almamoly ellen kell valószínűleg védekezned.
Olyan almát ültess, amit szeretsz.
Én pl. a Starking és Golden fajtákat szeretem, de nem mindenki van így vele.
Legjobb szerintem a Jonagold (ha szereted az édes és zamatos almát), meg a Mutsu is jól tárolható.
A Granny Smith és Idared fajtákra ne hagyd magad rábeszélni, ízetlenek.
Új fajtákat ilyenkor már nem kapsz sehol, lehet, hogy semmilyet se, már szezon vége van.
Körtéből eddig csak egyet találtam, ami házi körülmények között tényleg eltárolható télre: Serres Olivér. Meg persze a nashi, de az nem fehér embernek való.
Nyári körtében legjobb szerintem a Clapp kedveltje, van, aki a Vilmost is szereti, én nem annyira, aztán ősziben a csúcs a Bosc kobak, pár hétig eltartható. Nagyon bőtermő és viszonylag tűrhető ízű a Packham's Triumph. Egy nálunk eléggé új, jó fajta az Fetel apát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!