Kezdőoldal » Otthon » Kert » Árnyékoló hálót szeretnék...

Árnyékoló hálót szeretnék rögzíteni nagyjából 2 méteres magasságban az UV ellen. Milyen sűrűn rakják oszlopokat egymástól?

Figyelt kérdés
5 méteres távolságra gondoltam és 1,75 méter körüli szélességre egymástól. Az 5 méter hosszra nagyon sok lenne a hálónak, vagy teljesen jó lehet? Ezek tetejére tennék pallókat és 25-30 cm-enként gyorskötözővel rögzíteném. Ez jó megoldás lehet, esetleg tudtok valami könnyebb, praktikusabb megoldást?
febr. 16. 07:28
 1/3 anonim ***** válasza:

Úgy érted, hogy az 1,75-öt hidalnád át pallóval?

Ez nagyon rossz ötlet. 5 m borzasztó sok a hálónak.

Hosszában végig kellene valami merevítés a széleken, akár tetőléc, ha 2-2,5 m-enként lennének oszlopok.

A vihar nagyon bele tud még kapni így is, hosszabb távon a lécet eltöri. (Vagy ha már nem első éves a háló, tehát a második évtől, akkor kiszaggatja a kötözőt, és szétveri a hálóval az alatta lévő terményt.)

Nincs valami bontott kerítésdrótod? Ha az lenne alatta, úgy meg lehetne oldani az 5 m távval is. Vagy ha ki tudod kötni valamihez a végoszlopokat, akkor a széleken, meg átlóban dróttal kimerevíteni az építményt, és a szélső drótokhoz madzaggal hozzávarrni. (Én madárhálót használok is "varrva", szőlő felett. Biztosítótű a varrótűm.) Az oszlopok kikötése nélkül meg behúzza a háló az oszlopokat, és megint csak leérhet a növényeidre. Én már láttam képen olyan árnyékolóhálót, amit szétszaggatott a vihar, és alatta szépen le volt tarolva minden azon a részen, ahol földig ért.

Én amúgy nem sok hasznát látom az árnyékolóhálónak. Olyan 42 fok körül kezdi megégetni a nap az érzékenyebb növények leveleit. Ekkora hőséget meg még életemben 2x láttam.

febr. 16. 09:58
 2/3 A kérdező kommentje:
Nem. Rakok le rendesen oszlopokat egymástól 5 méterre hosszában és a szélessége 1,75 méter lesz. Ennek a tetejét pallozom vagy vékonyabb faanyagot rögzítenék az oszlop tetejére és gyorskötözővel kötném le , hogy ne nagyon lógjon be. Régebben ennél jóval rosszabbul megoldva, volt, hogy vitte is a szél összevissza 😂. Viszont az 5 métert én elégnek találom, ha végig van lekötve hosszában és széltében is, tehát azt már a szél nemigen kapná fel. Régebben pici fákkal volt csak felemelve és körbe a legszélén lekötve csak, azt vitte mindenhogyan, ezt nem hinném, hogy a szél vinné, az, hogy produkálna 5-15 centis lebegtetést az nem baj. Esetemben ez 9x50 méteres volt, most egy ugyanilyen lesz. De első évben lehet kipróbálom nélküle, mert új ültetés lesz. Szeder, áfonya és málna amiről szó van. A levelet tavaly azért égette a nap elég szépen és nem volt 42 fok a termés meg 35 fokok fölött szépen elkezd fehéredni, rásülni.
febr. 16. 10:15
 3/3 anonim ***** válasza:

Áfonyához nem értek, de málnát meg szedret úgy 25 éve termelek eladásra. Nem szokott gond lenni ilyen téren. A málna valóban rásül nagy hőségben, nem tudom, ezt a háló mennyiben oldaná meg.

A szeder fehéredése (hogy a szemet alkotó kis pettyek fehérek lesznek) az meg atka miatt van.

febr. 16. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!