Mikor kell a paprika palántokat szétválasztani és egyedül kiültetni ?
A palántázásnál én általánosságban azt szoktam olvasni, hogy a 3-4 leveles, erős növénykéket kell különválasztani.
A kiültetés alatt mit értesz? Mert ha a célhelyre való ültetésre gondolsz, az inkább a kinti hőmérséklettől függ. Szóval a tavaszi fagyok elmúltáig csak külön cserépbe kellene költözniük, de még nem kintre.
Én mondjuk pikírozó tálcában szoktam kezdeni, ott picit tovább elvannak, mint a közös cserépben, és a gyökerük sem sérül mozgatáskor.
Na most kiültetés, vagy szétültetés? Nem egy a kettő.
Ahogy előttem is írták, kiültetni akkor kell, amikor megfelelő a kinti idő. Ez általában április legvége, vagy május legeleje. Időjárástól és konkrét helyszíntől függően. Mindegy, hogy a palánta mekkora, kiültetve sokkal gyorsabban fog fejlődni, tehát nem szabad késlekedni. Ha túl korán ülteted ki, elfagyhat, ha túl későn, akkor meg a be nem gyökeresedett növényre rájöhet egy májusi 35 fok, amit még nem annyira bír, és nem akar fejlődni. A fiatal növény optimális hőigénye sokkal alacsonyabb, mint a felnőtté.
Szétültetni kis cserepekbe (vagyis pikírozni) meg korábban kell. Akár már az első megmaradó levelek megjelenésekor is lehet. De később is, bármikor, ha még van idő a cserépben való megerősödés és a kiültetés közt. Úgy semmi értelme, hogy pikírozod, aztán egy hét múlva meg kiülteted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!