Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kárt okozott a vad a kertemben...

Kárt okozott a vad a kertemben, mit lehetne tenni? A kisfáimat szétrágta.

Figyelt kérdés

3 gyümölcsfámat rágta szét, amiket 3 éve ültettem konténerből. Kb 2.5-3 méter magas fiatal, de termő fák voltak. Szanaszét rágta. Mivel 2 napja patanyomok vannak, gyanítom, hogy szarvas/őz lehet. Mit lehetne tenni? Vissza fog jönni éjszaka ez biztos. Kötöttem az egyik kis fára ami középen van mozgás érzékelő lámpát, hátha elijeszti.

Ma eléggé azt hittem, hogy agyvérzést kapok mikor megláttam, hogy a drága alma és barackfáimat szétrágta. :(

Sajnos a kerítést most nem lenne könnyű kicserélni mert 1500 m2 a terület, de jó drót van és rács is, viszont beugrik így is, a villanypásztort kidöntötte.

dec. 23. 15:48
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Rége bevált mód, hogy papírral körbetekered, zsineggel átcsavarod, aztán kész. Azt nem szokták megrágni. Őz mondjuk magas, felér jól, nem ártana ha lenne kerítésed, hogy ne járjon be, mert odaszokik.
dec. 23. 20:24
 12/14 anonim ***** válasza:

Szerintem nem a törzsét rágta meg, azt a nyúl szokta, a legalját meg a pocok, nem patás állat. Az ilyenek az ágakat rágják le. Még a tujákat és fenyőket is totál letarolják. Az őz az agancsával szokta ledörzsölni a háncsot a fa törzséről. Ha be van kötve valamivel, akkor azt is letépi, én már sok dologgal próbálkoztam. Még az egymás fölé kötött 3 PET palack volt a legjobb, de némelyik őz azt is leszedi.

Kérdező, azt meg tudod állapítani a paták méretéből, hogy őz vagy szarvas. Őz esetén elég a kerítést megjavítani, 1,5 m felett se nagyon ugrik be. A szarvas az, ami a 2 m magas, felül szögesdrótos kerítésen is átrepül. (Munkám miatt sokat járok a Mátrába, vannak ismereteim...) Ilyen kerítéssel azt lehet csinálni, hogy megmagasítani az oszlopot, és ráhúzni sima drótot. Hozzám szerencsére ritkán jár szarvas, de volt már, hogy két lábra állva 2,5 m-nél magasabbról legelte le a hajtásokat, egy másik meg ugyanilyen magasan az agancsával ledörzsölte a 3 cm vastag ágak háncsát, amik le is száradtak utána.

De őz az gyakran van, mivel bekeríteni nem érdemes, településen kívül van, a kerítést hamarabb ellopnák a feketék, mint ahogy megépítem.

Én is raktam fel már mentát meg farkasalmát a csemetékre, de azok csak rövid ideig hatásosak, ameddig ki nem száradnak. És csak a közel lévő ágakat védik.

Gyakorlatilag a kerítés az egyetlen, ami igazán hatásos. Bármit írnak is, az nem fog működni. Ilyesmi, mint pl. emberi hajat felkötni, az babonaság, hatása nulla. Még hússal etetett kutya szara is csak addig működik, ameddig friss, de egy hónap után már azzal se foglalkoznak, ez is saját tapasztalat.

Vannak bolti riasztószerek, amivel be kell fújni a fákat, de rettentő drágák, és ezek is csak max. 2 hónapig jók, utána elmegy a szaguk, folyamatosan ismételni kell a szórást. Próbáltam, de nem éri meg anyagilag.

A rendszeres dezodoros szórás szerintem működni fog, de egy-egy fújás csak rövid távon. És csak addig használható, ameddig ki nem hajt tavasszal, mert a levelekre már lehet rossz hatása.

dec. 24. 06:31
 13/14 anonim ***** válasza:
Esetleg a villanypásztor is egy jó ötlet lehet.
dec. 25. 01:04
 14/14 A kérdező kommentje:
Volt, kidöntötte.
dec. 25. 01:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!