Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mikor érdemes elkezdeni...

Mikor érdemes elkezdeni összeírni a vetőmagokat és megvenni azokat? Mit szeretnétek ültetni jövőre? A megszokott növényeket vagy újat is próbáltok?

Figyelt kérdés
Tavaly valamikor az év elején, január vége-február eleje környékén vásároltunk be a gazdaboltban. Később például krumpliból alig vagy nem is volt választéka. Idén sem szeretnék lemaradni.

dec. 12. 14:01
 1/5 anonim ***** válasza:
50%
Amiből lehet most.Itt is drágulás lesz.
dec. 12. 14:20
 2/5 anonim ***** válasza:

Ilyenkor még nem nagyon lehet kapni friss magokat, mostanában kezdik hozni az első fajtákat. A több évesek meg vagy kikelnek, vagy nem. A termelési időt nem írják rá a csomagolásra, csak a minősítési időt. Azaz, előszednek valami 10 éves magot, próbacsíráztatást végeznek, és ha 90 % felett kicsírázik, bezacskózzák, és ráírják, hogy 3 év. Közben meg lehet, hogy pont ekkor érkezik el a vége, és a 11. évben már csak a negyede csírázik, a 12.-ben meg csak 1%. Soha nem lehetünk benne biztosak.

Ezért lehetőleg olyat kell venni, amit az előző évben minősítettek, főleg, ha 2 évre veszünk egy csomaggal. Ha valamilyen fajtából nagyon nincs friss, akkor esetleg tavalyelőttit is szabad, ennél régebbit véletlenül se. ZKI-s maggal (ami állítólag a legjobb) is jártam már úgy, hogy a 10.000 szemesből is csak vagy 6 szál kelt ki, miközben az 5 éves saját termésű mag olyan sűrűn kelt mellette, mint a gyep.

Én február táján szoktam vásárolni.

dec. 12. 17:20
 3/5 anonim ***** válasza:

senkit nem ismerek, aki előre összeírná mit ültetne.

Mi és a környezetemben mindenki akkor szerzi be a vetőmagot, amikor aktuális. Általában ugyan azokat, mivel ugyan arra van szükségünk. Néha néha van 1-1 újítás benne.

dec. 13. 08:50
 4/5 anonim ***** válasza:
Én pl a folyton növő paradicsomot (most pl lugas f1-et használok) szilveszterkor vagy ilyen Január közepéig ültetem el először tejfölös pohárba, abból meg át 2L-es sörösüvegbe, aminek levágom a tetejét, és ahogy nő töltögetem földel. Az ablakba megnő és így hosszú lesz a gyökere (az első virághajtásokat levágom). Később március-április felé kiszoktatom és csak akkor hozom be ha fagy van. Amikor meg nincs fagy kiültetem. Ezzel a módszerrel volt már hogy 3 centis átmérőjű szára lett, és iszonyatos termés. Szóval a paradicsomot én kb 1 hónap múlva ültetem, már meg is vettem a magot.
dec. 13. 11:55
 5/5 A kérdező kommentje:

Lehetséges, hogy furcsa, de mindig előre összeírom, hogy mit szeretnék ültetni és melyik növényből mennyi tasak magot kell venni kb. Ez lesz az 5. évem, amikor veteményezek, úgyhogy még kezdőnek számítok.

Szeretem tervezgetni, hogy miket és hova ültetek. Szeretem valamivel bővíteni a növények listáját, új növények termesztésével megismerkedni. Idén a sárgarépa és a karalábé volt az új növény. Jövőre karfiollal szeretnék megpróbálkozni és a kelbimbóval szemezgettem. :)

Utolsó válaszoló, ez a paradicsom ültetési módszer nagyon érdekesnek tűnik. Őszintén még sosem hallottam ilyen ötletet, de biztosan hasznos.

dec. 13. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!