Kezdőoldal » Otthon » Kert » A fahamut melyik magaságyás...

A fahamut melyik magaságyás rétegbe érdemes rakni?

Figyelt kérdés
dec. 4. 13:27
 1/8 anonim ***** válasza:
54%
Egyikbe sem.
dec. 4. 15:41
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

Így van, egyikbe se érdemes. Lúgos kémhatású, tönkreteszi a földet.

(De ha már ott tartunk, magaságyást se érdemes csinálni, hacsak nem vagy tolószékhez kötve.)

dec. 4. 16:19
 3/8 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kérdező, a fahamu az egyik legjobb mikroelemforrás, ami minimálisan lúgos ugyan, de a talaj pufferkapacitásának ez meg sem kottyan.

Gyakorlatilag abba a rétegbe érdemes belekeverni, amelyik az ültetni kívánt növényeid gyökérzónája lesz.

Források:

Alvin Seifert: Kertészkedés "mérgek" nélkül

Dr Dömsödi János: Talajjavítás és komposztálás a házikertben

Bocsáss meg az első két hozzászólónak, dunsztjuk sincs a témáról.

dec. 4. 18:22
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, lényegében mindenkinek. Hallomásból ismerem a hamu körüli kétségeket. Viszont, nemrég a hasznosságáról olvastam, amit dombágyásban szeretnék alkalmazni.
dec. 4. 18:27
 5/8 A kérdező kommentje:
#3 Köszi a forrásokat.
dec. 4. 18:28
 6/8 anonim ***** válasza:
39%

#3 Amihez semmit nem értesz, abba nem kellene beledumálni.

Itt nem talajról van szó, hanem magaságyról. Azaz, kis mennyiségű földről. Amibe aránylag nagy mennyiségű, és rohadt lúgos anyagot keverünk. (10-13 a pH.)

Hogy a fahamu mennyire ártalmas, az pedig a hamu mennyiségétől, valamint a talaj alap pH-jától függ. Ha nagyon savanyú a talaj, akkor lehet, hogy nem lesz baj, de erre azért kicsi az esély.

A kertbe való kiszórás az megint más, mert ott rengeteg köbméter talajra jut kevés hamu. De még az is lehet baj, ha semlegesközeli, vagy netán lúgos a talaj.

Én anno egy kivágott sarjadzó szilvafa vékony ágait égettem el egy helyen (vastagok mentek a kazánba), utána a pár vödörnyi hamut nagy területen szétszórtam. A következő évben nordmann fenyőket telepítettem, és a terület közepébe esett a hamus rész is.

Kb. 4 évig sárgák voltak ezen a részen a fenyőcsemeték, utána szűnt meg a hatás.

És még ha a savanyú talaj miatt nem is lesz baj a pH-val, még akkor is ott van, hogy a fahamu nagyon egyoldalú tápanyag. Ez pedig azzal jár, hogy amiből túl sok van, az gátolja más anyagok felszívódását, és relatív tápanyaghiány jön létre, annak ellenére, hogy van elég a talajban abból az anyagból. (Nézz utána annak, hogy antagonizmus.) A túl sok kálium pl. a magnézium felszívódását gátolja, csak nézel, hogy mitől sárgák a növényeid levelei.

dec. 4. 18:49
 7/8 anonim ***** válasza:
31%

" következő évben nordmann fenyőket telepítettem"

Lúgos talajba fenyőt ültetni ? Atyaég...

dec. 4. 22:04
 8/8 anonim ***** válasza:
39%

7

Ezt most mégis miből álmodtad meg, hogy lúgos volt a talaj?

Csak lúgos LETT a fahamutól. De ugye, ez időszakos dolog, és idővel meg is szűnt nálam is.

Azt hittem, hogy nagy területen szétszórt aránylag kevés hamu még nem okoz gondot. De okozott. Innen (is) tudom, hogy magaságyba hamut tenni egy totál ostoba és dilettáns dolog. Töményen méreg a növényeknek.

dec. 5. 05:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!