A fahamut melyik magaságyás rétegbe érdemes rakni?
Így van, egyikbe se érdemes. Lúgos kémhatású, tönkreteszi a földet.
(De ha már ott tartunk, magaságyást se érdemes csinálni, hacsak nem vagy tolószékhez kötve.)
Kedves kérdező, a fahamu az egyik legjobb mikroelemforrás, ami minimálisan lúgos ugyan, de a talaj pufferkapacitásának ez meg sem kottyan.
Gyakorlatilag abba a rétegbe érdemes belekeverni, amelyik az ültetni kívánt növényeid gyökérzónája lesz.
Források:
Alvin Seifert: Kertészkedés "mérgek" nélkül
Dr Dömsödi János: Talajjavítás és komposztálás a házikertben
Bocsáss meg az első két hozzászólónak, dunsztjuk sincs a témáról.
#3 Amihez semmit nem értesz, abba nem kellene beledumálni.
Itt nem talajról van szó, hanem magaságyról. Azaz, kis mennyiségű földről. Amibe aránylag nagy mennyiségű, és rohadt lúgos anyagot keverünk. (10-13 a pH.)
Hogy a fahamu mennyire ártalmas, az pedig a hamu mennyiségétől, valamint a talaj alap pH-jától függ. Ha nagyon savanyú a talaj, akkor lehet, hogy nem lesz baj, de erre azért kicsi az esély.
A kertbe való kiszórás az megint más, mert ott rengeteg köbméter talajra jut kevés hamu. De még az is lehet baj, ha semlegesközeli, vagy netán lúgos a talaj.
Én anno egy kivágott sarjadzó szilvafa vékony ágait égettem el egy helyen (vastagok mentek a kazánba), utána a pár vödörnyi hamut nagy területen szétszórtam. A következő évben nordmann fenyőket telepítettem, és a terület közepébe esett a hamus rész is.
Kb. 4 évig sárgák voltak ezen a részen a fenyőcsemeték, utána szűnt meg a hatás.
És még ha a savanyú talaj miatt nem is lesz baj a pH-val, még akkor is ott van, hogy a fahamu nagyon egyoldalú tápanyag. Ez pedig azzal jár, hogy amiből túl sok van, az gátolja más anyagok felszívódását, és relatív tápanyaghiány jön létre, annak ellenére, hogy van elég a talajban abból az anyagból. (Nézz utána annak, hogy antagonizmus.) A túl sok kálium pl. a magnézium felszívódását gátolja, csak nézel, hogy mitől sárgák a növényeid levelei.
" következő évben nordmann fenyőket telepítettem"
Lúgos talajba fenyőt ültetni ? Atyaég...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!