Kezdőoldal » Otthon » Kert » Még mindig megosztó téma....

Még mindig megosztó téma. Hagyjuk békén a vakondot a virágkertben vagy sem?

Figyelt kérdés
Kinek mi a véleménye? Én egyelőre hagyom, hátha nem sérül a hortenziám, egyelőre csak megfigyelem. Tavasz óta a hortenziámnál reggelizik, ebédel, vacsorázik 😁, remélem nem esik baja a virágnak.
aug. 28. 13:12
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Kétféle drótcsapda:

[link]

[link]

Ezek is csak újonnan működnek, később már nem nagyon dőlnek be a vakondok. Lehetséges, hogy ki kellene főzni őket az újabb használat előtt, szagtalanítani. Egy idő után mindegyik rozsdásodik.

A többi fajta csapda nem működik.

aug. 30. 14:36
 12/18 A kérdező kommentje:
Szuper! Megnézem, köszi.
aug. 30. 15:06
 13/18 A kérdező kommentje:
Amúgy azt nem értem, hogy egy 2 x 8 méteres területen van kb. 6-7 lyuk is földben, pingpong labda nagyságúak. Létezik, hogy egy vakond ennyi lyukat csinál?
aug. 31. 08:03
 14/18 anonim ***** válasza:

Természetesen.

Ilyenkor nyári aszályban már kemény és száraz a föld felső rétege, a giliszták inkább mélyebben járnak, így a vakond is mélyebben ás, nem közvetlenül a felszín alatt, ezért kell neki több függőleges lyukat ásni. Ha lenne egy nagy, áztató eső, vagy öntözés, akkor ismét a felszín közelébe költöznének a giliszták, és nyomukban a vakondok, ezért nem nagyon lenne új felszíni lyuk.

aug. 31. 11:16
 15/18 A kérdező kommentje:
Értem, világos. Köszönöm szépen.
aug. 31. 18:53
 16/18 A kérdező kommentje:
Azt olvastam, hogy a vakond a járatot/lyukat elfedi, a vándorpatkány nem. Namost nálunk nincs elfedve a lyuk. 🤔
szept. 2. 14:25
 17/18 anonim ***** válasza:

16

Aki ezt írta, az nem ért hozzá.

A vakond emlős állat, a föld alatt is folyamatosan oxigénre van szüksége. Ehhez állandóan nyitva lévő lyukak szükségesek a járatok minden részén, hogy folyamatosan legyen egy kis huzat. Amikor földet túr ki a járatkészítés során, akkor persze nem fontos neki, hogy legyen egy századik szellőző, ezért nem mindig marad látható lyuk.

A vakond és a patkány (meg minden talajlakó rágcsáló) lyukát onnan tudod megkülönböztetni, hogy a patkány a lyukain ki is jár a szabadba, a vakond meg nem. Ezért a patkánylyukak egyik széle mindig lankás, be van kicsit omolva, ahogy a ki-bejárás során a lyuk széle leomlik. A vakondlyukakon nem látszódik ilyen állandó ki-bejárkálás. (Bár már személyesen is több vakondot láttam a föld felett, de ez nem rendszeres tevékenységük, hogy kimásszanak. Egyik esetben pl. egy másik vakond zavarta a föld fölé, és egy darabig a fejét kidugva nem engedte vissza, de pár perc múlva megunta, elment, utána a kinti is visszaóvakodott lassan.)

szept. 2. 19:44
 18/18 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a részletes választ!
szept. 3. 17:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!