Padló fűtés vagy sima radiátor? Egy 20-25 m2 és szobába elég lenne a padló fűtés? Illetve tapasztalatokat tanácsok érdekelnének melyik jobb. Olvastam megosztó véleményt mindkettőről már.
A gázszerelőm azt mondta, mínusz 30 fokban nem elég.
Igaza van, csak 8 éve nem volt már olyan hideg.
Nappaliba, konyhába, fürdőbe padlófűtés. Szobákba, egyéb helységekbe radiátor. Fürdőbe még ajánlott egy törülközőszárítós radiátort is pluszba berakni.
Ez por dolog is olyan, hogy ha nyilván nem takarítod a padlót akkor felkavarja a meleg. De a radiátort se kell félteni, azt még ráadásul nem is nagyon lehet takarítani.
Nálam a fent leírtak szerint van a fűtés, nappali stb padlófűtés, egyéb radiátor.
De kinek mi, lehet az egész házba csak padlófűtés.
Fűtési szezon előtt szoktunk egy nagytakarítást csinálni, olyankor ki szoktam kompresszorral jó kereszthuzatban fújatni a radiátorokat.
Hadd ne kelljen részleteznem milyen por dzsuva szokott kijönni, amit az emberek nagy része soha nem takarít ki.
Általában azok mondják ezt a padlófűtés=por, akinek nincs padlófűtése. És ugye annak idején mikor hozzánk a technológia, egyből el is terjedt róla ez a hülyeség.
Aljzatra (szerelő betonra) ajánlott a 10cm EPS, vagy inkább annyi legyen a minimum. Padlófűtés alá pedig 15cm.
Én nem szeretem a padlófűtést.
Minden nap suvít valami kis hideg szél, illetve a padlófűtés sem 100%os, vannak hideg pontok amikre rálépve lefagy a lábad.
Fázós a lábam, mindig van rajtam papucs
Döntsed el melegedni akarsz,vagy elég a komfort meleg.
Előttem már leírták.
Ha van 5-10 cm szigetelés a padlófűtés csövei alatt, ezen kívül nem a radiátor visszatérőket tekerik le, akkor a padló hőmérsékletét senki sem fogja melegnek érezni, mivel az már nem egészséges.
Hőveszteség és kitakart felületeket ( beépített szekrény, ágy) figyelembe véve kell méretezni a csőátmérőt (ált. 20mm) és az osztást (75,100,150,200 mm), így 25-30 fokos előremenő hőmérsékletű lesz a víz a fűtési időszak kb 80%-ban. Nagyon hidegbe is max 35 foknál többnek nem kéne lennie.
Alacsony hőmérsékletnél nem száll és nem tud elégni a por! Egy radiátor sokkal jobban meg tudja kavarni a házban lévő port, mint a padlófűtés.
A fenti állítás nem igaz a 90-s évek elején készült szigetelés nélküli padlófűtésekre, mert ott magas hőmérsékleten dolgozik a rendszer, és keveri a port
Ha a helyiség hőigénye engedi akkor padlófűtés gazdaságosabb üzemű. A hőérzet is komfortosabb.
Ma már olcsóbb kivitelezni is mint a radiátorost.
Egy radiátoros fűtés jobban keveri a port mint a padlófűtés.
Eddig olyan házban laktam, ahol a földszint padlófűtéssel, az emelet radiátorokkal volt fűtve. Nem vagyok szakértő, nem tudom máshol is ilyen-e, csak a saját tapasztalataimat tudom írni.
A padlófűtés előnyei:
- nagyon-nagyon komfortos, semmihez nem hasonlítható a meleg padló a láb alatt
- szerintem nagyon szuper, hogy nincs (látható) fűtőtest, nem kell radiátorokat kerülgetni, meg a bútorok elrendezésénél arra figyelni, hogy jajj, ne rakjuk a radiátor elé/mellé
Hátrányai:
- keveri a port, igaz nálunk extra poros a település (van homokbánya a közelben), nem tudom máshol mennyire lehet zavaró
- az emeleten már pokol volt, a radiátorok már pirosan izzottak, mire lent tényleg kellemes meleg lett a földszinten
- ha esetleg valami baja lesz, akkor szívás feltörni a padlót miatta
10 cm hungarocell bőven sok szerintem, a mostani házunkban nincs padlófűtés, nincs pince, nincs semmi meleg alattunk, az aljzatra sima 1 centi körüli (már nem emlékszem pontosan) vastagságú szivacsot raktunk, arra parkettáztunk, teljesen jó - ahol nincs szőnyeg, ott jól jön egy vastag zokni vagy papucs, de szerintem ez nem gond, nekem természetes ilyeneket hordani télen.
7!
Neked egy rosszul méretezett és/vagy szabályzott rendszered volt.
Azt nem tudom, mint írtam, nem vagyok szakértő csak leírom a saját tapasztalatom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!