Még mindig megosztó téma. Hagyjuk békén a vakondot a virágkertben vagy sem?
Ahol vakond van, ott egészséges a talaj. Szerintem is kár bántani.
Már csak azért is mert nagyon ügyes túlélő, sok idő és pénz megszabadulni tőle. Van annak a pénznek jobb helye.
Szerencsére nálunk a veteményesben nincs, de átérzem a dühödet első.
Én folyton dilemmázok, hogy elzavarjam vagy hagyjam. Idén alakítottam ki egy kis virágoskertet, vettem drága magnólia fát, és egyéb virágokat és után jelent meg. Gilisztára jön azt látom, mert sok a giliszta a fa és virágok tövében. Bár a giliszta is hasznos. Mást nem láttam, pajort vagy csigát, de elképzelhető, hogy van az is. Egyelőre hagyom, de résen vagyok. 😊
Ha 1 nem elég neked, akkor jövőre lesz 5, 2 év múlva 25. Na, majd akkor meglátod. (Hacsak nincs valamelyik szomszédnak egy ügyes macskája.)
Óriási károkat tud okozni. Végigmegy a vetemény sorain, 10 métert ás egy éjszaka alatt, közvetlen a felszín alatt. A vetemény gyökerei megtartják a földet, nem omlik be, imádja. Volt, hogy egy év alatt vagy 500 méternyi veteményt károsítottak nálam, pedig párat sikerült megfognom csapdával.
Most már nincs annyi földem, de az aszály miatt végigraktam csepegtetőszalaggal vagy 25 méter folytontermő málnát, hát a jó puha talajt végigfurkálta, a sekélyen gyökerező málna gyökereit végigszaggatta, úgyhogy még rosszabbul áll az egész, mint ha nem is öntöztem volna. Most már hetente kellene vagy 3-5000 Ft-ot árulni róla, ehelyett kb. annyi terem, amit egyszerre megeszünk.
És ez még csak egy növény...
De a fák alját is végigássa, a talajszint alatt szeret működni nyáron. Sokszor megesett már, hogy felmásztam a létrára gyümölcsöt szedni, vagy a következő tavasszal metszeni, aztán a tervezettnél gyorsabban értem le, amikor a létra egyik lába beszakadt a lyukba, és feldőltem.
Az egy urban legend, hogy a vakond pajort eszik. Persze, megeszi, ha véletlenül ásás közben talál egyet. De az étrendje 90-98 %-a földigiliszta, ami szintén tud némi kárt okozni, de káránál jóval nagyobb a haszna, a talaj levegőztetésével, elhalt növényi anyagok föld alá juttatásával.
Azért ás olyan sok járatot a vakond, mert így sok giliszta és mászkáló rovar esik be a járatába, és elég neki sűrűn járőrözni, hogy jóllakjon. A pajorok ezzel szemben nem mozdulnak egy helyből, és a vakond csak véletlenszerűen talál egyet, ha pont arra ás.
Azt hiszem átértékeltem ezt. El szeretném űzni, a magnólia fám döglődik.
Neked sikerült elűzni? Ha igen hogyan?
Reális módszer nem létezik az elzavarására. Bárki bármit mond vagy ír, az hazudik, ha azt állítja, hogy huzamosabb időre el lehet zavarni. A vakondűző nagy sárfüvet is kitúrja, a napelemes vakondriasztót is kitúrja, minden létező zavaró dologhoz hozzászokik 1-2 hét alatt. Ha büdös dolgot dugsz a járatába, azt a szakaszt lezárja, ás helyette másik 20 métert.
Egyetlen esetben hagy ott téged: ha talajfertőtlenítővel kipusztítasz minden gilisztát a kertedből. De az meg hülyeség, mert egyrészt nagyon drága módszer, másrészt meg 2-3 hét alatt új giliszták jönnek a szomszéd kertekből, és jön velük a vakond.
Két eset lehetséges: vagy elviseled a vakondot, vagy elpusztítod. Több megoldás nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!