Kezdőoldal » Otthon » Kert » Füge nem érik be?

Füge nem érik be?

Figyelt kérdés

Kb 5-6 éve vettünk kis füge "fát". Több éven át nem volt vele szerencsém, nem is vittem túlzásba az öntözést, nem nagyon nőtt. Termés meg nuku.

Előző évben már sikerült neki 2-3 hajtásra "szaporítania" magát, tehát volt 2-3 kisebb kinövés, kb fél méter magas talán. Év végén még termést is találtam rajta, de nagyon kicsi volt, nem érett be.

Mostani év elején még ugyanez volt, kicsit jobban nőni kezdett és termés is nőni kezdett rajta, de ledobálta. Akkor le is mondtam róla, hogy nem fog működni, és rossz helyen van a növény, átültetem majd ősszel. Úgy gondoltam, hogy nem kap elég napfényt. (kap rendesen, csak pár órát vet rá árnyékot pár magas bokor)

Aztán valami történt vele és hirtelen azon kaptam, hogy durván nőni kezdett. Lényegében kb fél év alatt a pár kis kóróból egy 1.7-2m -es bokorka lett, több nagyobb hajtással. Termés is van rajta.

Viszont több hete nem látszik növekedés a terméseken, az érett fügékhez képest fele akkora és kemény, zöld.

Nem tudom, hogy idén lesz e belőle valami.

Lehet, hogy csak jövőre lesz rendesen termő belőle és az idei szintén felejtős?

itt egy kép róla:

[link]

aug. 14. 19:14
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
A gumit valószínűleg le lehet majd emelni felfelé, ha lehullottak a levelek. Az oldalágak szerintem kellően behajthatóak.
aug. 15. 10:25
 12/17 anonim ***** válasza:

#10 A régi fügénknek sok év kellett hogy termő legyen, amit tavaly ültetett a párom azon viszont már most lehet beérik 1-2 darab.

Itt jön be amit leírtál, ez utóbbi más fajta füge, mellé paradicsom van ültetve így sokat van gyomlálva és minden nap van öntözve is. A talaj ugyanaz, mert a két füge között csak 5m a távolság, de nagyon nem mindegy, hogy hagyjuk hadd nőjön vagy ha sokat van gondozva, öntözve.

aug. 15. 10:35
 13/17 anonim ***** válasza:
63%
Majd beérik.
aug. 16. 09:47
 14/17 A kérdező kommentje:

2 darab már elkezdett beérni, szép dundi lett és sárgult kicsit.

Most, hogy leesett a hőmérséklet, nem tudom, hogy a többiből lesz e valami, meg azt a 2-t is féltettem így leszedtem. Még bőven lett volna hova érnie, de így is finom volt.

Reménykedem benne, hogy a többi is megindul még amíg kicsit jobb idő lesz. Ha nem, akkor ez van. Most már annyira meg tudott nőni a bokor, hogy jövőre valszeg sokkal jobban fog teremni. Illetve szerintem locsolni is fogom többet inkább, az a tuti.

szept. 12. 15:00
 15/17 anonim ***** válasza:
14-es, én idén semennyit nem locsoltam, mégis rengeteg termést adott. A füge mediterrán növény, bírnia kell a forró száraz nyarakat.
szept. 13. 09:05
 16/17 A kérdező kommentje:

Azért nem mind1, hogy mekkora a növényed. Láttam olyat ami a ház tetejénl is túlnőtt. Annak van akkora gyökere ami felszívja a vizet.

Mondták több helyen is, hogy locsolni kell, közben fügés szakértő egyik oldalon azt írta cikkben, hogy akkor locsol ha nagyon hosszú szárazság van, egyébként nem.

Azért gondoltam, hogy esetleg a víznek is köze van hozzá, mert pont egy nagy esőzés után kezdett el érni.

Most megint esik eléggé durván, meglátjuk segít e.

Bár most már olyan hideg van, hogy lehet bukó idénre a többi termés.

szept. 13. 13:28
 17/17 anonim ***** válasza:

Az esőnek ugyanúgy nincs köze az éréshez, mint más gyümölcsfajok esetében sem. A hőmérséklet tudja egy kissé befolyásolni.

Azért kezdtek érni most, mert eltelt a szükséges idő a megjelenésük óta.

Most az aránylag nagy méretű termések egy hét alatt valószínűleg mind tönkremennek majd amiatt, hogy folyamatosan vizes lesz a felszínük, de utána mondanak még jobb időt, októberben is beérhet még, aminek akkor jön el az ideje. Csak nem lesz olyan finom, mint ami hőségben érik meg.

szept. 13. 15:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!