Kezdőoldal » Otthon » Kert » Azzal lehet mit kezdeni ha a...

Azzal lehet mit kezdeni ha a szomszéd az én telkemre épített kerítést és kb. 1 méterrel beljebb a határvonaltól, de ez már 20 éve így van (én új tulaj vagyok)?

Figyelt kérdés

Eddig szüleimé volt az ingatlan, de nem rég az én nevemre került. Azt tudom, hogy mai napig emiatt rosszban vannak a szomszéddal, szóval nem közös megegyezés alapján került a kerítés oda, a szomszéd ugyanis azt állítja hogy ott van a telekhatár viszont a papírokon látszik hogy nincs igaza és a határ 1 méterrel arrébb van. Azóta eltelt 20 év és enyém lett az ingatlan, szeretném helyre tenni a dolgokat ha lehetséges.

Ha földmérővel kiméretem és bebizonyítom, hogy az még az én telkem akkor van esély rá, hogy visszakapjam azt a területet? Vagy ez már ennyi idő után nem lehetséges?

jún. 16. 13:55
 1/7 Noren1989 ***** válasza:
10%
Elbirtoklàs kategória, sajnos, nem sajnos.
jún. 16. 15:31
 2/7 anonim ***** válasza:
85%

Az elbirtoklás nem így működik Azt birósági uton lehet kezdeményezni.

Ki kell méretni,aztán oda kell a keritést lerakni,ha fontos ez neked.

A szomszéd meg is veheti az eddig használt területet.

jún. 16. 15:53
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Hivatalosan mèresd ki. Aztán ha kell rakd, vagy rakasd át a kerítèst.

Kèt eltèrő hivatalos kimèrès esetèn a bíróság dönt, ès a kimèrőknek kell bizonyítani a mèrèsük jóságát

jún. 16. 17:26
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

#1 A 2-nek igaza van, az elbirtoklást kezdeményezni is kell és akkor lesz elbirtokolva amikor azt hivatalosan tulajdonává nyilvánítják.

Ráadásul nem lehet elbirtokolni valamit aminek a tulajdonjogát a tulajdonos jelzi és kifejezi, hogy ragaszkodik hozzá. A kérdés alapján pedig a szülők ezt tették. Az elbirtoklás akkor kezdődhet ha valaki egy gazdátlan tulajdont használni kezd és sajátjaként művel meg, hasznosít, miközben a sok év alatt a valódi tulajdonos felé se néz és nem érdekli mi történik a tulajdonával.

jún. 16. 17:28
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a határvitákat pont ezzel kell rendezni, hogy ki kell méretni rendesen földmérővel és ha szükséges, ahogy előttem írták a bírósághoz kell miatta fordulni.

A kérdés, hogy megéri-e? A kimérés OK, de nem lehet, hogy egyszerűbb lenne megegyezni róla utána a szomszéddal, pl. azt mondani, hogy legyen az övé ez az 1m sáv HA..... és köttök valami olyan megállapodást ami mindkettőtöknek kedvező valamiképpen? Hiszen 20 éve így élnek, te sem szeretnél egy rossz szomszédot magadnak.

De persze ez függ a telek méretétől, mert egy 50m széles, de csak 25m hosszú teleknél nem számít annyit, mint egy 16m széles, de 200m hosszú teleknél.

jún. 16. 17:33
 6/7 A kérdező kommentje:

5. A szomszéddal nem lehet megegyezni, hiszen akkor az már megtörtént volna 20 éve!

Amúgy a telek 250 m hosszú és 10 m széles, a kerítés 250m hosszan húzódik és végig 1 méterrel beljebb.

jún. 16. 17:55
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

#6 Ezt írtam, hogy nem mindegy milyen a telek. Ilyen teleknél rendkívül sokat számít 1 méter.

Méresd ki földmérővel, megéri azt a pár tízezer forintot! Keress ügyvédet és indítsd el az eljárást! Az ügyvédnél próbálj meg sikerdíjat kikötni, hogy akkor szerez több pénzt ha megnyeri az ügyet - a költséget akkor a másik félnek kell fizetnie és nem neked (ha a bíróságon eléri, hogy a perköltségeket a szomszéddal fizettessék ki).

Ha ügyes az ügyvéd akkor kártérítést is kérhetsz a terület használata miatt a szomszédtól, de ehhez persze lehet hogy más per szükséges.

jún. 16. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!