Szomszéd 2 hetente permetezteti a dísznövényeit és a füvét mindenféle gombaölővel és egyéb vegyi cuccokkal. Mit tegyeK?
A szomszéd a saját kertjében azt csinál, amit akar, de a tiédben korántsem.
Az ilyen kis kertben természetesen elkerülhetetlen, hogy valamilyen szinten átszálljon a permet, és normális ember ebbe belenyugszik, mert az ő permete is átszáll a szomszédokhoz, meg az ő fűnyírójának és flexének zaja is, stb. De csak abban az esetben nyugszik bele, ha a szomszédjánál látja az igyekezetet, hogy próbál minél kevesebb bosszúságot okozni neki. Ha a szomszéd leszrja, és telibe permetezi (permetezteti) az ő kertjét, akkor irány a helyi jegyző, és birtokvédelmet kell kérni tőle. (15 napon belül végzést kell hoznia.) Ehhez szükségesek fotók a permetezésről, aztán 3 példányban kell beadni mindent. Ha jól tudom, még most is ingyenes a birtokvédelmi eljárás.
A szomszédtól (ill. megbízásából a kertésztől) alapvető elvárás, hogy ha átpermetez olyan növényre, ami már lassan szedhető lesz, akkor mondja meg, mivel, és az adott szernek mennyi a várakozási ideje arra a terményre.
És ha a kerítésen átnézve olyant lát, aminél már nem biztos, hogy letelik a szer ÉVI-je a szedésig, akkor a teleknek azon a részén nem permetez, hogy ne okozzon neked kárt azzal, hogy ki kelljen dobnod valamit, ami megtermett, és pénzbeli értéket képvisel.
Egy kertésznek ilyesmivel tisztában kellene lennie, és szólni a tulajnak. Meg nem csak annyit mondani, hogy zárd be az ablakot, hanem elmondani, hogy mit mennyi ideig ne szedj.
Ha motoros permetezővel csinálja, akkor azt ilyen esetben kis fordulaton, nagy lémennyiséggel kell használni, mert a nagy permetcseppek kevésbé sodródnak, és ha valamennyi átmegy is (óhatatlan), az jelentéktelen. És ha felszívódó szer, akkor olyan irányból permetez, hogy a gép légfúvása ne a te kerted felé irányuljon.
Ha megmosod, az nem ér semmit.
A szerek egy része felszívódó, és ami nem, az is olyan formátumú, hogy az eső ne mossa le nagyon a növényekről, mert akkor semmit nem véd.
8
Azért nem ugyanaz, ha véletlenül valamire rámegy egy kis permet, vagy ha valami engedélyköteles szerrel telibe fújják az a növényt, amit másnap megeszel.
Nyilván még ebből se lehet baj, abban igazad van, de hosszú távon talán igen, ha az ember konkrétan érzékeny valamire.
Én egyszer teli lettem kiütésekkel, mivel az ételhez olyan olaj lett felhasználva (Vénusz), aminek nikkeltartalma az engedélyezett határon felül volt, és én a nikkelt nem bírom. Más ember meg más anyagoktól kaphat bármilyen bajt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!