Kezdőoldal » Otthon » Kert » Nagyon hosszú a kertem. Ha...

Nagyon hosszú a kertem. Ha befogom az esővizet a ház tetejéről, hogyan juttassam le a végébe?

Figyelt kérdés
Tapasztalatlan vagyok, a veteményes a kert végén van. Kb 70 méterre kéne levinnem azt a vizet, amit befogok.. persze költséghatékonyan. Esélytelen?
2024. márc. 16. 16:07
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:
ja meg az egésznek a legelejére, tehát a pincei elágazásra tennék egy nem hitelesített kis vízórát, hogy nagyjából lássam mennyi megy a kertre összesen egy szezon alatt.
2024. márc. 17. 10:49
 22/26 A kérdező kommentje:

Jól látom, hogy ilyen nyomáscsökkentő már 5ezer körül van? Elég egy ilyet beraknom a veteményes elé?

[link]

2024. márc. 17. 10:54
 23/26 anonim ***** válasza:
100%

Nem fontos a nyomáscsökkentő, mert ahogy írod, nem kell full rányítni a vízcsapot a szalagra.

Én is azt ajánlom, hogy használj IBC tartályt.

Oda kell tenni az ereszcsatornához, mellé egy szivattyút. Amikor kiürült az IBC, vezetékes vízről feltöltöd. Most az, hogy van oda kivezetve egy állandó KPE cső vagy odahúzod a slagot már részletkérdés.

1 méterre kiemelt IBC-ből nagyon nehezen fog kifolyni a víz a 70 méterre lévő veteményesbe.

2024. márc. 17. 11:16
 24/26 anonim ***** válasza:

23

Akkor mire jó az IBC, ha utána szivattyúval nyomatja? Az egész megoldható azzal, ha hálózatra köti, a hálózat meg majd nyomja. Az elektromos szivattyúnál meg fennáll az is, hogy ha ráengedi teljes nyomással, akkor szétvágja a szalagot, ha meg lefojtja, akkor nem lesz hosszú életű a szivattyú.

Még ilyet is találtam, de a nyomáscsökkentéshez nem értek. (Én mindig benzines szivattyúról csepegtettem, és ott lehetett szabályozni a fordulatszámot.) Mindenesetre, a 0,6 bár már elég, az 6 m szintesést jelent.

[link]

2024. márc. 17. 11:38
 25/26 anonim ***** válasza:

Már megbocsáss, de ki az az őrült, aki szivattyúval közvetlenül megnyomja a csepegtető szalagot?

[link]

Mindenki csappal köti be. Amikor kinyitjuk a csapot, akkor lecsökken a nyomóág nyomása, a szivattyú nem nyomja szét a szalagot és a fojtás sem teszi tönkre a gépet. Az elzáró csap azért kell, hogy az álló szivattyún keresztül ne ürüljön ki az IBC.

2024. márc. 17. 13:53
 26/26 anonim ***** válasza:

25

Na, hát ezért felesleges szivattyúval szórakozni IBC-ből.

Abba belefér 200 vagy 500 Ft értékű víz (településtől függően), és akkor vesz hozzá 30-40 E-ért szivattyút meg szelepeket meg egyebeket? Ennél sokkal olcsóbb és egyszerűbb hálózati vízzel öntözni. Főleg, ha csatornát nem kell rá fizetni. Csepegtetve nem sok megy el. (Ha meg sokat használ, akkor úgyse elég semmire 1050 liter, tehát megint csak felesleges egy szivattyúba ruházni.)

Az IBC-ből meg a vizet kiöntözi gravitációs úton slaggal a fákra, ha már van egy ilyen tartálya. Két használt fél colos slag nem drága (még az új se annyira), én tavaly lomtalanításkor találtam egy tekercset... Ez a zöld 10 évet kibír a napon.

2024. márc. 17. 17:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!