Kezdőoldal » Otthon » Kert » Nagyon hosszú a kertem. Ha...

Nagyon hosszú a kertem. Ha befogom az esővizet a ház tetejéről, hogyan juttassam le a végébe?

Figyelt kérdés
Tapasztalatlan vagyok, a veteményes a kert végén van. Kb 70 méterre kéne levinnem azt a vizet, amit befogok.. persze költséghatékonyan. Esélytelen?
márc. 16. 16:07
1 2 3
 1/26 A kérdező kommentje:
Ha pont arra lejt a kert amerre a vizet vinném, esélyes, hogy az esővíztartályra csatlakoztatott slagon le tudom folyatni odáig?
márc. 16. 16:08
 2/26 anonim ***** válasza:
2%-os lejtéssel meg lehet oldani.
márc. 16. 16:12
 3/26 anonim ***** válasza:
Le lehetne, de kérdés, hogy van-e értelme. Én az első 20-30 méteren öntözném el, a többihez meg kút vagy vízvezeték vizét használnám, ha egyáltalán használnám. Ui. úgy csinálnám, hogy elöl legyenek a több vizet igénylő kultúrák. Gondolom te sem veteményt akarsz 70 méter hosszan, mert annak a gondozásába belebolondulsz.
márc. 16. 16:12
 4/26 anonim ***** válasza:

Slag helyett eresszel oldanám meg.

Esetleg kivezetném a telek oldalkerítéséhez, ott végig a kívánt felhasználási helyig.

márc. 16. 16:17
 5/26 anonim ***** válasza:
Én 250-méterre viszem el hegesztettem egy egy 2-méter magasságú bakot azon van egy IPC-tartály majd 1-méterrel lentebb még egy tartály,és így megy sima tömlővel a kert végébe,áldozat nélkül nem megy.
márc. 16. 16:20
 6/26 anonim ***** válasza:
Én a kútból nyomatom 60 m re 250l tartályba. Ebből másik szivattyú nyomja a kerti növényekhez.Befektetés nélkül nem megy könnyen az öntözés.Idő,erő megtaritás van .
márc. 16. 16:30
 7/26 anonim ***** válasza:

1,4m-es indító magasságból a 2%-os lejtéssel megoldható a 70m-es távolságba eljuttatni a gyűjtött esővizet.

Mivel ennél magasabbra is tudod tenni, így van biztonsági tartalékod.

márc. 16. 16:38
 8/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Sajnos a vetemény csak a kert legvégére jó, az első 30 méteren diófák vannak, kerti kiülő, szalonnasütő és sorolhatnám, tehát alkalmatlan veteményezésre.

Másik opció, hogy KPE csővel leviszem a kerti slagot (ivóvíz hálózat), és az esővizet ténylegesen kannával ellocsolom a dísznövényekre a közelebbi részen.

Ha nem szeretném téliesíteni a kerti csapot elég sekélyen leásnom? Lejtés meglenne, mert a kert vége és a ház között több mint 1 méter van, de ha jól sejtem vízvezetékhez nem kell lejtés sem, mivel van benne nyomás bőven.

márc. 16. 16:53
 9/26 A kérdező kommentje:

Mármint a KPE csövet leásni. Elnézést, igyekszem összeszedetten írni. Nemrég költöztünk, abszolút nincs semmi kiépítve, a kerti csap kiállása a pincében van, szeretném lejuttatni a kert végébe. 100 méteres tömlőt elég kellemetlen kerülgetni és rakosgatni, kezelhetetlen, jó lenne egy zárható/nyitható fixpont a veteményesnél, amire már elég egy rövidebb slagot csatlakoztatni, vagy csepegtető rendszert rátenni.

Még arra is gondoltam hogy veszek 1 ibc tartályt és feltöltöm vízzel a kert végébe, így tudnám mérni is a fogyasztást, de gondolom aszályos időben 1 köbméter az halottnak a csók, ha meg naponta töltögetem ugyanott vagyok.

márc. 16. 16:55
 10/26 anonim ***** válasza:

Ibc tartály mellé leteszed a kerti szivattyút, 3/4" KPE csövet rákötsz (az olcsóbb 6 bar-os mezőgazdasági változat tökéletes erre). A csövet ki kell fúrni, bele kell dugni a csepegtető szalag indító szerelvényeket, arra pedig a szalagokat és ennyi.

Ezek a kínai szivattyúk bőven jók arra a napi 1-1 órás öntözésre.

Csepegtető szalaghoz a dolgokat a gazdaboltban megkapod.

A KPE csövet nem fontos leásni, sőt az sem baj ha kicsi víz marad benne ősszel. A fagy az éles 90 fokos könyökökben tud gondot okozni.

márc. 16. 17:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!