Nagyon hosszú a kertem. Ha befogom az esővizet a ház tetejéről, hogyan juttassam le a végébe?
Lehet kapni csepegtető öntözésre alkalmas, "könnyező" csövet, a vízgyűjtő tartályt megemelni, el sem kell vinni messze, hisz az is segít, hogy a kert lefelé lejt.
kell egy kb 50 méteres zárt cső, hogy ne legyen vízveszteség a veteményeskertig, ott pedig megfelelően elrendezni a perforált csövet.
Nyilván ez befektetést igényel, de van lehetőség gravitációsan öntözni
Koszonom a válaszokat!
Persze ,ilyen beruhazas részemről rendben van :) csak láttam pár db tobbszazezres esovizgyujtot is..
Vegul negcsinalom mindkettőt (esoviz elvezetese gravitaciosan+csapviz elvitele kpe csovel), így remelejuk nem lesz gond.
Elvileg ilyet nem szabad csinálni, erre háklis a vízszolgáltató, mert visszafertőzheted vele a vezetékes vizet, még a kútvizet sem engedik így elvileg, aztán gyakorlatilag meg sokaknál így van.
Nem rossz ötlet, mert akkor az IBC tartályt is feltudod tölteni csapvízzel, mert a növények nem igazán kedvelik a klóros vizet és nem kedvelik a túlzottan hideg vizet sem. A klór kipárolog 1 nap alatt simán, a víz meg melegebb lesz a tartályban nyáron, mint a csapvíz.
Szerintem is csináld meg mindkettőt, mert ha nem tudsz egy értelmezhető nyomást produkálni az IBC-vel a kert végében, még mindig ott van akkor a csapvíz, másrészt ha nincs egy értelmezhető nyomás, még mindig megteheted, hogy az IBC-nél erre rásegítesz egy szivattyúval.
Azért szokták a tartályt megemelni, hogy az abban lévő víz saját tömegével is nyomást generáljon.
1 méter elég, nem kell víztorony.
Csepegtető szalag nem nagyon létezik 0,3 bár alatt. Ami 3 m szintesést jelent. Új korában persze elmegy 1 m eséssel is, de ez nem mindenhol működik sokáig, ahol vízkövesedik a hálózati víztől.
A másik oldalról, 0,8 bár szokott lenni a teteje, vagyis direktben 4-7 bár hálózati nyomást ráadni nem túl jó ötlet. Ha én csinálnám, és nem akarnék nyomásszabályozóra költeni, akkor szereznék egy használt tekerős szelepet (ha csepeg, az se baj), és ezzel szabályoznám a csepegtető rendszernek a víznyomást.
Ha rettentő vízköves a vized, akkor 6 mil falvastagságú szalagot vegyél évente, de ha nem olyan szörnyű a helyzet, akkor jobban jársz 8 milessel, ami 3-4 évig is kitart, és alig drágább.
Ezzel az esővizet is használhatod, de csak szűrve. Nem tudom, érdemes-e szűrőre költeni, de külön szivattyúra már valószínűleg nem, ha csak egy IBC-d van, nem valami 6-10 m3-es üvegszálas szerkezeted.
Ahol a házból kijössz a vízzel, oda tegyél egy fagycsapot aknába, így az utána következő részt már vízteleníteni tudod. Ilyen alapon már a KPE mehet akár a föld tetején is, vagy kerítésre kötözve, vagy 1 ásónyom mélyen, tetszőleges, és bárhová tehetsz bele kiállást. 1/2" elég elvileg, de ha nem földben megy, én minimum 3/4-et használnék, mert mechanikailag erősebb. A rendszer legalsó pontján legyen egy szelep, mert a KPE ugyan nehezen fagy szét, de a szerelvények könnyebben.
Köszönöm szépen!
Jelenleg egyre jobban hajlok afelé, hogy az esővizet elöntözöm kannával a kert első felébéen, a hálózati vizet meg leviszem hátra.
A csepegtető rendszer jó lenne, jelenleg a kerti csapkiállás a pincében van, és tekerős, tehát tudom szabályozni hogy épp mennyi vizet (mekkora nyomással?) engedjen ki. Néha a slagot is levágta, aztán már csak kicsit nyitottam meg igazából.
Tehát a terv az lenne, hogy a pincéből feljövök kpe-csővel, idomokkal, a ház tövébe a felszínre máris tennék egy kiállást (sáros lábmosó, stb), majd kerítés tövében végigviszem 70 méter hosszan a kert végéig.
Kb 30 méternél lenne 1 mégegykerti kiállás, bográcshoz, ilyesmi, majd továbbmenne a veteményesbe. Az lenne a jó ha eddig a pontig nagy nyomású lenne, majd amikor indul a veteményesbe a csepegtető rendszer, ide elég betennem egy tekerős szabályozót? ami leveszi a víznyomást a csepegtető rendszerbe?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!