Miért nem kertészkednek már az emberek?
Azt láttom, itt vidéken is alig van már kert, már nem egyre többen hagynak fel vele.
Anyukám meg én letelik a munkaidőm, hazamegyek kapálok, ültetek, dolgozok a kertben. Van hogy éjszakás műszak után alszok 2 órát, már megyek is veteményezni.
Igen, több oka is van. Valakinek ez nem kikapcsolódás, valakinek nem érték az, hogy a saját kertjéből van az, amit megeszik, nem érdekli különösebben azt hogy termelték, amit megeszik. Nincs ezzel semmi gond, nem vagyunk egyformák. Tény, hogy oka lehet az is, hogy nincs akkora szegénység, mint régen, tehát az életszínvonal megemelkedése is.
Nekem nincs semmi problémám azzal, aki vásárolt zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, sőt hát nyilván kellenek ahhoz, hogy a termelők pedig ebből éljenek, de azért annyiban hadd vitázzak az 1. válaszolóval, hogy megvenni szinte biztos, hogy nem tudod azt, ami a kertedben megteremhetne, hisz nem véletlen vannak gyümölcsfáid is. Teljesen mindegy, hogy honnan vásárolsz, aki eladásra termel, az a kockázatokat igyekszik minimalizálni, értsd szinte biztos, hogy nem biogazdálkodás, 100% azonban, hogy nem akkor szakítja le azt a zöldséget, gyümölcsöt, amikor az érettségi fokozata valóban ott tart, hogy az tényleg egy ízletes zöldség, gyümölcs.
Általában ezek az okai annak, amikor valaki korábban nem termelt magának, de úgy dönt, belevág. Példának okáért, külföldön, északon élő rokonom életében először kb. 16 éves kora körül evett paradicsomot. Ő megvolt róla győződve, hogy a paradicsomot nem szereti. Nagy meccs volt, hogy rávegyem, kóstolja meg. Majd mikor evett nálam paradicsomot rájött, hogy amit nem szeret az nem paradicsom volt, csak hasonlított rá külsőre.
Akinek ez nem fáradtság, annak teljesen mindegy ez hány óra munka után történik, akinek ez nem esik nehezére, nem érzi időpocsékolásnak, az meló után is csinálja, meg hétvégén is csinálja. Nekem nem fáradtság palántázni (ugye itt az is szóba került), na az ami a leginkább nem fáradtság, tehát hogy fogsz egy palántázó tálcát vagy cserepet, megtöltöd földdel és beleülteted a magokat, egy nagyobb kertre való palántázás kb. 1 óra "munka". Palántát is lehet vásárolni, szóval aki ezt kiakarja hagyni, meglehet tenni, csak amit veszel az benti vagy fóliás palánta, ha otthon csinálsz kinti palántát, tehát max. estére viszed azt be, ha fagy várható, akkor az egy erős palánta lesz. Ha csinálsz magaságyást nem kell lehajolni, ha mulcsozod, nem kell olyan sűrűn öntözni, nagyobb eső majd szárazság után nem áll össze a föld, nem kell kapálni. Lényegesen csökken a gazosodás. Szóval befektetett idő és munka nélkül nyilván nem megy a történet, de szinte az összes ok, amit felsoroltak itt egyesek, az valójában a termelési eljárás átgondolásával kvázi kiküszöbölhető. Pont hogy nagy szabadságot és több lehetőséget nyújt a háztáji termelés az eladási céllal való termeléssel ("tömegtermeléssel") szemben, tök sok minden van, amit kicsiben könnyen megtehetsz.
Azért mert akkor nem lenne idejük Netflixen vagy Disney+ on filmeket és sorozatokat nézni órákig.
Röviden ezért.
Ennek sok oka van, például az a tévhit is, hogy folyton kapálni meg vegyszerezni kell, és így sem időben, sem pénzben nem éri meg otthon konyhakertet tartani. Holott, ez már egyáltalán nem divat, a tudatosabb réteg permakultúrásan termeszt.
Úgy pedig nagyon megéri anyagilag, én már tudom, mert az itt válaszolókkal ellentétben próbáltam. Már nem is ásom fel a kerter, csak a répa helyén, mulcsolok, így elég keveset kell gazolni, kapálni nem igazán szoktam, pláne sokat nem, mint ahogy anno csinálták, hogy folyton csupaszra volt kapálva az ágyás, a konyha zöldhulladékot komposztálom, azzal trágyázok, és soha semmilyen zöldséget nem permeteztem még, a gyümölcsfákat szoktam lemosózni, ennyi. Vetőmagot meg palántát szoktam venni, mert nincs kedvem magfogással kínlódni, na, ezt beismerem. De a magok nem olyan, drágák, nem a legdrágább ZKI-t veszem, ennyi.
Szóval, nem sokat költök rá egy évben, max. 6-7 ezret, és ezért cserében 80 nm-en rengeteg dolgot megtermelek, áprilistól októberig szedem fel a dolgokat. Salátákat, borsót, paradicsomot, cukkinit, lilakáposztát, paprikát, patiszont, dinnyét, uborkát, fűszereket és így tovább. Nem mondom, hogy megtermelem végig a 4 fös családunk zöldség és gyümölcsfogyasztását, de az3rt elég nagy részét igen. Azért mikor 800 ft egy fej jégsaláta, én meg 300 Ft-ért vettem egy tasak vetőmagot, amit 3 évig kitart, na, ne mondjuk már, hogy nem éri meg. Vonatkoztatva ezt mindenre. Ja, és ezek vegyszermentes, napon érett, házikomposzttal termelt zöldségek, nem nulla vitamintartalommal, vízben termelt íztelen bolti valamik. Érted. Nem mindegy.
Oké, elismerem, fúrott kutunk van, nem vezetékessel locsolumk, de az itt amúgy mindenkinek van.
De nincs bajom vele, ha valaki azt mondja, nem veszödik vele
Folytatom, véletlenül elküldtem: De nincs bajom vele, ha valaki azt mondja, nem vesződik vele, csak na, ha nem csinálja és nem is próbálta, ne ismételgesse már ezeket a sallangokat, hogy nem éri meg anyagilag. Annak nem éri meg, aki nem ért hozzá és nem is akar tanulni a témában.
Egyébként meg mindenki sír, hogy milyen drága bevásárolni, mégis derogál neki konyhakertet csinálni. Hát, nekem megéri heti 3 órát ráfordítani és éves szinten több százezret megspórolni vele és vegyszermentes, ízes zölds3get-gyümölcsöt tenni a családom elé.
Ha az ember a saját szabadidejét 0 Ft-nak veszi, akkor persze, hogy "megéri".
Akinek ez nem hobby, hanem ugyanolyan munka, mintha bentmaradna túlórázni, annak sehogy nem jönn ki ez pozitívra.
27-es, de miért ne venné nulla forintnak az ember a saját szabadidejét?
A többség dolgozik 8 órában, és nem ő dönt róla, hogy marad-e túlórázni egy órát, hanem a főnökség. Most hiába mondanám én, hogy 4 helyett 5-ig dolgozok, ha nem kell.
És mivel a többség alkalmazott, ezért pontosan 0 forintnak lehet elszámolni a szabadidejét, tekintve, hogy akkor sem kapna egy forintot sem, ha kertészkedés helyett itt gyakorizna.
Szóval ez olyan hülye érv. A többségnek van havi X bére, meg Y kiadása, amin tud spórolni pl. azzal, ha konyhakertje van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!