Kezdőoldal » Otthon » Kert » Vezetekes viztol milyen...

Vezetekes viztol milyen tavolsagra lehet fat ultetni?

Figyelt kérdés

A vezetekes viz alatt azt ertem, hogy a telken furt kut van. Amibol foldbe asott kpe csovel, a viz be van vezetve a nyaralonkba. A kut es a nyaralo kozti tavolsag 30m.

Na most szeretnek diszfakat ultetni, arnyekolas celjabol, de nem tudom mennyi tavolsagot hagyhatok a vizcso es a fa kozt, hogy a gyokerzet tonkre ne tegye. Info ? Valaki ?

2023. jún. 20. 05:28
 1/3 anonim ***** válasza:
Nyugodtan ültess bármit, a gyökér "kikerüli" a csövet, meg annak is van némi rugalmassága. Szennyvíznél szokott inkább gond lenni.
2023. jún. 20. 05:53
 2/3 anonim ***** válasza:

Azért jobb az óvatosság. Hiába "kerüli ki" a gyökere a csövet ha alatta megy és felfelé megfeszíti. Akkor könnyen okozhat idővel csőrepedést, mert az illesztés nem fogja bírni.

A fa mérete és gyökerének típusa számít. Közvetlenül a cső fölé maximum egynyári növényeket lehet ültetni, attól ásónyi távolságra már mehet vékony gyökerű növény is, de szőlőnél is jó legalább 1 méter távolságot tartani. Fát még ennél is messzebb kellene ültetni. Minél nagyobbra nő, annál nagyobb legyen a távolság, vagy a csövet védd meg valami támfallal a fa irányában, hogy a gyökérzete tényleg ne tudja eldeformálni még 15 év után se!

2023. jún. 20. 08:50
 3/3 mindentudó99 ***** válasza:
Kp cső esetében nem okoz gondot szerintem mert valamennyire rugalmas. Két éve cseréltem hatalmas nyírfa mellett 1 méterre lèvő vascsövet. 50-60 éve ott volt a cső. A fa 40 ève . Nyilván jobb távolabb de nem okozott gondot. Oda tettem a kpe csövet is.
2023. jún. 20. 15:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!