A cefre cukorfokát melyik fázisban kell beállítani?
És ezt hol olvastad? Mármint azt konkrétan, hogy egy cefre cukorfokát legalább 16 fok fölé kell emelni cukor hozzáadásával?
Sehogy sem, de így semmiképpen sem érdemes cukrozni, hogy egy bizonyos cukorfokra emelsz. Ha teszel is cukrot a cefrére 2-3%-nál többet ne tegyél, értsd 100kg gyümölcsre 2-3kg cukor, ha olyan a gyümölcs, hogy nagyon alacsony a cukorfoka, pl. bodza (bogyó), arra esetleg lehet 4% cukrot tenni, de annál többet nem érdemes. A cukrot oldott formában kell rátegyed, vagy kinyersz levet a cefréből és abban oldod fel vagy vízben és ráöntöd. Ha egy cefrének alacsony a cukorfoka, az attól még kierjed, csak kevesebb alkohol lesz belőle. Ha nagyon megemeled a cukorfokát, a hozzáadott cukorból csak alkohol lesz, azzal pedig kvázi kihígítod a végeredményt, mert több alkoholra jut ugyanannyi aroma. Cukrot az édes cefrére lehet tenni, azaz ahogy előttem írták, még az erjedés megindulása előtt. Borászatban megengedett 16 cukorfok alatt 2 cukorfok emelés cukor hozzáadásával, bornál is az édes mustra, az erjedés beindítása előtt teszik rá a cukrot.
Gyümölcscefrénél az eltarthatóságot ne az alkohol megemelésével érd el, ahogy előttem is írták érdemes savazni a cefrét, ezzel az eltarthatósága jobb lesz, zárt edényben kell erjeszteni kotyogóval, tartani kell az optimális hőmérsékletet, fénytől óvni kell a cefrét, tisztán kell dolgozni (cefrézni), és erjedés közben/után sem szabad azt megfertőzni. Így tovább eltartható az a kierjedt cefre is, aminek alacsonyabb az alkoholfoka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!