Tényleg káros az előző lakó által itt hagyott erjedt must a pincében? (Cefre?)
Egyáltalán nem értek a borokhoz, nem is akarok foglalkozni ilyesmivel, viszont futólag valaki megnézte (mert kértem tőle tanácsot, mit lehet evvel tenni), és bár ő sem hozzáértő, de "fúj, cefre" felkiáltással tanácsolta, hogy öntsem ki a hordókból.
Laikusként annyit hallottam, hogy minél régebbi egy bor, annál értékesebb. Szerinte viszont ez tönkrement, és ki kell önteni, sőt, szerinte lehet, hogy veszélyes.
CO veszélyt okozhat, amikor a pincében tartózkodom? Vagy párolog az etilakohol? Netán metilalkohol? Ezek közül csak a CO veszélyes, vagy mind a három, ha belélegzem? (Szokott féjni a fejem, miután a pincében tartózkodom, bár nem mindegyik esetben. És az is lehet, hogy más okozza.)
Mi lehet igaz abból, amit az illető vélt, hogy ez valami rossz minőség cefre, nem pedig értékes bor?
Azért kérek előbb itt is tanácsot, hogy mit tegyek evvel az erjesztett musttal, vagy cefrével, vagy micsodával, mert nem akarom úgy eltávolítani, megsemmisíteni, hogy utólag valaki szól, hogy értékes bor is lehetett igazából. Valamint hogy veszélyes-e (pl kipárolgás, netán robbanásveszély miatt), hogy a hordóban van ez a lötty.
Oké, távból nem tudhatjátok biztosan, mi ez, de a lehetséges varáicáiókat mondjátok el, kérlek, és azt, hogy milyen esetek zárhatóak ki biztosan?
Az erjedő cefre termel szénmonoxidot, egy ezer éves nem.
Valószerűtlen, hogy ez egy minőségi alapnyag lenne, inkább esélyes, hogy a benne lévő alkoholból már régen ecet lett. Érdemes volna egészen egyszerűen megszagolni, ha kellemes illata van, akkor lehet keresni embert a lefőzésére.
Olyan embert kérdezett meg, akinek arról se volt fogalma, hogy mi az a cefre.
Ha ez régi cucc, akkor nem must, hanem bor, vagyis CO nem keletkezik, sőt még CO2 se, amit másként mustgáznak hívnak, mert ezt termeli a must erjedés közben, nem CO-t. A kérdés csak az, hogy milyen minőségű ez a bor. Ha le volt zárva, oxigént nem kapott, akkor valószínűtlen, hogy megecetesedett volna. De más baja azért még lehet a kezelés elmaradásától. Mérgező nem lehet, ha tényleg bor, ezt talán meg tudná mondani az előző tulaj. De ha kiveszel valamennyit, és a szaga alapján bor, akkor valószínűtlen, hogy aki csinálta, az mérgező dolgot öntött volna hozzá, tehát nyugodtan megkóstolhatod. Ha jó a szaga és az íze, akkor fejtsd le az üledékről, és idd meg, vagy add el. Ha bor, de nem túl kellemes ízű, akkor meg főzesd le brandynek.
Vagy ha te egyáltalán nem ismered fel a bort, akkor kérj meg valakit.
A leírás alapján úgy tűnik, boroshordóban van a kérdéses anyag, nem pl. műanyag cefrés hordóban.
Próbáltam értehetően fogalmazni, de lehet, hogy nem ment át jól... Tehát, évek óta senki semmit nem csinált már a hordóban levő "izével". (Nevezzük "izének", mert nem tudom, mi van benne, de a környéken sokan bort készítenek, és aki laikus megszagolta, azt mondta, "ez egy büdös cefre, ki kell dobni", és lehet ennek igazságtartalma...)
Valaki írt arról, ha forr, ez/ az van stb, meg gyertyával lemenni, nos, én említettem, hogy tudok a CO veszélyességéről és hogy erjedésből ered, de egyfelől a pince elején szoktam tartózkodni, ami a kert földszintjével azonos magasságú, majd pedig megy lefelé egy lépcső a pincén belül - oda csak ritkán és csak másodpercekre megyek le! (Kéthetente 10 másodpercre, most mondtam egy durva átlagot.)
A CO tudtommal lefele ülepszik, tehát ha pár órán át a lyukas falú pincében tartózkodom lazán csukott ajtónál a földszinti részén, akkor is beszívhatom a CO-t? Nem tartom valószínűnek, de nem értek hozzá...
Talán így már jobban átmegy, mire gondolok.
Tehát semmire nem megyek azon tanácsokkal, hogy gyertya, mert CO veszély... mert tudok erről. A kérdésem nem elsősorban erről szól, bár értékelem a jó szándékát a hozzászólóknak.
Az utóbbinak üzenem, hogy épp ez a pláne: nem én lakltam itt korábban, fogalmam sincs, mi van benne! Épp ezért tettem fel a kérdést, hogy öntsem ki, vagy kár volan kiönteni, meg hogy veszélyes lehet-e?
Annak örülök, ha valaki visszakérdez, amikor bizonytalanul értelmezi a kérdésem, hogy így értem-e, vagy úgy értem-e.
Annak már kevésbé örülök, amikor hasból ír valaki, arra alapozva, hogy "végigfutottam a leírást, valami ilyesmi lehet, na erről eszembe jut valami, aztán odavágok egy választ"...
Tehát még mindig vbizonytalanságban vagyok, de nem azon tekintetben, amit hisztek.
Még egyszer:
nem én lakltam itt korábban, fogalmam sincs, mi van benne! Épp ezért tettem fel a kérdést, hogy öntsem ki, vagy kár volan kiönteni, meg hogy veszélyes lehet-e?
Ha még mindig nem érthető: semmiféle tevékenység nincs itt! Áll évek óta a hordóban valéami izé... Nincs főzés, nincs semmi! Szerintem nem fogalmazok bonyolultan...
Míg írtam az előző kommentem,, válaszolt valaki, eddig szinte csak ő értette meg a léynegét a problémámnak, köszönöm!
Nos, rá reagálva: van pár hordó, ami nem tudom, miylen anyagú, talán máanyad, és nem jól zár a teteje, és aki megszagolta, használhatatlannak, büdösnek találta, a környéken lakik. Én nem értek a borokhoz, hiába szagolom. Ráadásul messze laktam innét. De már én lakom itt.
A másik néhány hordó viszont klasszikus fa hordónak tűnik ssázmomra, és zárt hordók, hatalmas parafa dugójuk van beleverve, és nem nyúltam még hozzájuk.
Míg a rosszul záródó tetejűbe szagolt bele a laikus illető, amit büdösnek talált.
Úgy látszik, hogy mégis én értettem félre (5-ös válaszoló).
Az fel se merült bennem, hogy bornak gondolsz olyat, ami műanyag hordóban van:
Ilyenekben tényleg cefrét szoktak tárolni, bort legfeljebb kiforrásig tesznek bele egyesek, mert könnyebb tisztítani, aztán átfejtik a fahordóba.
Szóval, ha ilyen levehető tetejű műanyag hordóról van szó, az tényleg lehet cefre, bor nemigen (bár semmit nem lehet kizárni). A cefre is évekig el tud állni, de a minősége lassan romlik. Ha sok levegőt kap, akkor gyorsan. Ha teljesen tönkre van menve, akkor azt a szagán is lehet érezni, mert semmi gyümölcsös, cefrés szaga nincs, csak rothadásszaga, meg esetleg ecetszaga. Szóval, lehetni lehet bármi, ezt csak a helyszínen lehet megállapítani. De ha megnézed, és nem tűnik bornak, hanem valami krumplifőzeléknek inkább, akkor az nem bor.
Értem, keves előző, de még mnibndig nem tudom, mit tegyek, és hogy veszélyben vagyok-e, amikor bemegyek a pincébe, ami egy darabig a "tengeszint szerinti" magasságban van, majd a másik fele az pedig lefelé, lépcsőn érhető el...
(Ráaádásul a hordók másik fele meg klasszikus, parafadugós, zárt fahordóban van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!