Kezdőoldal » Otthon » Kert » Tényleg káros az előző lakó...

Tényleg káros az előző lakó által itt hagyott erjedt must a pincében? (Cefre?)

Figyelt kérdés

Egyáltalán nem értek a borokhoz, nem is akarok foglalkozni ilyesmivel, viszont futólag valaki megnézte (mert kértem tőle tanácsot, mit lehet evvel tenni), és bár ő sem hozzáértő, de "fúj, cefre" felkiáltással tanácsolta, hogy öntsem ki a hordókból.

Laikusként annyit hallottam, hogy minél régebbi egy bor, annál értékesebb. Szerinte viszont ez tönkrement, és ki kell önteni, sőt, szerinte lehet, hogy veszélyes.

CO veszélyt okozhat, amikor a pincében tartózkodom? Vagy párolog az etilakohol? Netán metilalkohol? Ezek közül csak a CO veszélyes, vagy mind a három, ha belélegzem? (Szokott féjni a fejem, miután a pincében tartózkodom, bár nem mindegyik esetben. És az is lehet, hogy más okozza.)

Mi lehet igaz abból, amit az illető vélt, hogy ez valami rossz minőség cefre, nem pedig értékes bor?

Azért kérek előbb itt is tanácsot, hogy mit tegyek evvel az erjesztett musttal, vagy cefrével, vagy micsodával, mert nem akarom úgy eltávolítani, megsemmisíteni, hogy utólag valaki szól, hogy értékes bor is lehetett igazából. Valamint hogy veszélyes-e (pl kipárolgás, netán robbanásveszély miatt), hogy a hordóban van ez a lötty.

Oké, távból nem tudhatjátok biztosan, mi ez, de a lehetséges varáicáiókat mondjátok el, kérlek, és azt, hogy milyen esetek zárhatóak ki biztosan?

2020. okt. 15. 14:42
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
(Tengeszint helyett kb a kert szintjét értsd.)
2020. okt. 15. 17:39
 12/31 anonim ***** válasza:
90%
Az már több válaszban is le volt írva, hogy az erjedés közben keletkezik a CO2, ami leül a helyiség aljára, kiszorítva onnan az oxigént. De nem marad ott örökre, hanem szép lassan a teteje mindig keveredik a fölötte lévő levegővel, és szépen elszivárog az évek alatt. Így meg, hogy le is mész néha, így már te magad is felkeverted volna annyira, ha lett volna, hogy kimenjen a nyitott ajtón a nagyja. De mivel sok éves anyagok vannak ott, ezért kizárt, hogy legyen bent veszélyes mennyiség. De ha hitetlen vagy, ami nem is baj, mert miért hinnél ismeretlen embereknek, akkor gyújts meg egy gyufát vagy bármit az aljzaton, és ha sikerül, akkor alleluja. További CO2-képződés pedig nem lesz, mert az erjedés pár hét alatt lezajlott akkor, amikor a hordókba került a cucc.
2020. okt. 15. 17:49
 13/31 anonim ***** válasza:
80%
Ezren leírták már, de én is leírom, hogy a gyümölcs megforrt pár hét alatt. A gázokat már kivitte a levegő. Mivel hűvös és árnyékos helyen van, ezért simán lehet, hogy jó cefre.. keverd meg, ha savanyú, ecetes szagot érzel, akkor ki kell önteni, kész, ne oktass már ki mindenkit, meg stresszelj feleslegesen, még a végén megáll a szíved. Köszhelló.
2020. okt. 15. 18:06
 14/31 mindentudó99 ***** válasza:
90%
Azért nem kell háborogni kérdező. A kérdésben is leírhattad volna hogy évek óta ott àll. Akkor senki én se fárasztom magam hogy a must forrásáról meg egyebekről beszéljek teljesen feleslegesen. Meg szellőzésről gyertyáról. Le is költözhetsz oda akkor se lesz bajod . Annyi a dolgod megkóstolod ha ecetes savanyú kiöntöd. Ha jó ízű finom akkor megiszod. Ne bonyolítsd túl a dolgot. És főkèpp fogalmazz érthetőbben. A bornak és a cefrének sincs az ég világon semmi köze egymáshoz.
2020. okt. 15. 18:33
 15/31 A kérdező kommentje:

Nem oktattam ki senkit, hanem ha megfogalmazok valamit, akkor annak van értelme, ha megpróbálják helyesen értelmezni, és az első 4 hozzászóló nem vette a fáradtságot.

A többiek viszont igen, és az ő hasznos válaszaikat köszönöm.

Egyébként, kedves előző előtti: nem a CO-ra gondolsz, CO2 helyett? A CO az, ami keletkezik és megül alul, és a bortermeléssel keletkezik. Csak kérdem. Mert nem mindegy.

2020. okt. 15. 18:35
 16/31 A kérdező kommentje:

Mármint nem az előző előtti, hanem a 17:49.

CO / CO2 ??

2020. okt. 15. 18:36
 17/31 mindentudó99 ***** válasza:
74%
És leírtad a kérdésben hogy évek óta ott áll? Nem . Szivesen segít az ember de ha talalgatni kell úgy nehéz
2020. okt. 15. 19:08
 18/31 A kérdező kommentje:
"...előző lakó által itt hagyott...". Szóltam vona, ha forr a must, meg hasonlók, amiket az elején írtak egyesek. De semmi gond, van, aki megértette a kérdésem megszövegezéséből, hogy nem mostanában készítették, én már itt találtam a hordókat.
2020. okt. 15. 19:20
 19/31 A kérdező kommentje:
...sőt, azt is belefogalmaztam, hogy "(Cefre?)" kérdőjellel. Sőt, azt is kommenteltem az elején, hogy nevezzük "izének" a hordóban levő löttyöt, mert fogalmam sincs, mi ez.
2020. okt. 15. 19:22
 20/31 anonim ***** válasza:
54%
Te egy nagyon idegesítő ember lehetsz, vannak barátaid?
2020. okt. 15. 19:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!