Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mihez kezdjek ennyi gyümölccsel?

Mihez kezdjek ennyi gyümölccsel?

Figyelt kérdés
Van egy 1350m²-es telkem 36 darab gyümölcsfával (7db alma, 4db cseresznye, 3db meggy, 4db körte, 7db őszibarack, 5db szilva, 6db kajszibarack) melyeknek átlagéletkora kb. 10 év. Éves szinten 30-40 ezer forintba kerül a metszés, ezt kertészeti szakember végzi, plusz költség még a különböző növényvédőszerek és lombtrágya. Eladnom egyszerűen nem éri meg, itt Hajdú-Bihar megyében nincs pénzük az embereknek, bolti ár fölött meg sem vennék. Idén 350 ft/kg áron tudtam eladni a cseresznyém a zöldségesnek, rokonoknak. A szilva piaci ára 400-350 ft/kg volt szóval abból nem is adtam el. Kajszibarackom idén nem termett, lefagyott. Őszibarackból szokott általában extrém mennyiség teremni: 100+ kg. Már egy 360 literes mélyhűtőládám tele van gyümölccsel, nem fér bele több. Meggyből idén már bort készítettem, abból 16 liter lett + a maradék 20 kilót odaadtam nagyapámnak cefrébe. Gondolkozok, hogy jövőre veszek egy komolyabb lepárlót, aztán eladom a kifőzött pálinkát magánszemélyeknek (tudom teljesen illegális). Most a jó minőségű meggypálinka literenkénti ára 5000 Ft. Nem ebből akarok megélni, csak szeretném hogy, legalább egy kevés hasznot hozzanak. (Egyébként ez az egész édesapám ötlete volt. Ő vette és ültette anno a fákat, de mivel már nem Magyarországon él, én gondozom a kertet, kivágatni pedig nem engedi őket.)

2021. okt. 31. 12:00
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
89%

Azt amit el is kezdtél írni: feldolgozni. A pálinka az egyik lehetőség, úgy jobb árban tudod kilóját eladni a gyümölcsnek. Az aszalt gyümölcsöt is lehet kis kiszerelésben normális áron eladni. Gyümölcslevet is lehet készíteni és azt eladni. Talán, a lekvárt is lehet jó árban eladni.

Sajnos, mindegyik dolog beruházás igényes, azt nem lehet kikerülni.

2021. okt. 31. 12:04
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha dolgozni akarsz vele, akkor lekvar, befott, aszalt stb.

A palinka azert necces szerintem mert hivatalosan alkoholt tuti nem arulhatsz annyira konnyen.

Ha nem akarez vele melozni akkor marad az olcso eladas.

Tudtommal olcson veszik es vegul a boltban lesz draga plusz afa.

2021. okt. 31. 12:07
 3/17 anonim ***** válasza:
89%

Ha pálinkafőzésben gondolkozol akkor először végezz el a pálinkafőző tanfolyamot és ne a nagypapa okosságaiból indulj ki.

Ha rosszul cefrézel akkor abból nem lesz minőségi pálinka.

Ha tényleg komoly készüléket akarsz akkor aromatornyos lepárlót vegyél. Ha követed a szabályokat olyan pálinkád lesz amilyet még a boltokban sem láttál.

2021. okt. 31. 12:07
 4/17 anonim ***** válasza:
80%
pálinka a megoldás , bármilyen minőséget megvesznek
2021. okt. 31. 12:23
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
Alkoholból bármilyen vacakot el lehet adni, amíg egy jóakaró be nem jelenti a fináncoknak.
2021. okt. 31. 13:01
 6/17 A kérdező kommentje:
Én cefrébe csak érett, egészséges, szennyezésmentes, kimagvalt gyümölcsöt tennék, aztán légmentesen zárni kotyogóval. Nagyapámnak van egy özönvíz előtti lepárlója, de hőmérő (és hozzáértés) híján én nem mertem belekezdeni, nem akarok senkit megmérgezni. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de egy idegen házi lekvárját, gyümölcslevét, nekem nem lenne gusztusom elfogyasztani. Más az ha egy steril üzemben készül, ahol betartanak minden szabályt, HACCP stb. meg az, ha odahaza, kitudja milyen higiéniás körülmények között készítik ezeket. Persze hőkezelt termékek, de akkor is. 12:23-as: Ez igaz. Ismertem helyi alkoholistákat akik napi szinten vásárolták a háztáji pálinkát, ott már mindegy a minőség csak meglegyen a napi egy liter.
2021. okt. 31. 13:10
 7/17 mindentudó99 ***** válasza:
75%
Na ja a pálinka a megoldás csak tanuld meg cefrézéstől lepárlásig hohy hogy kell csinálni. Netről megtanuljató. Háztól 6-800 liter évente simán eladható. Ha jó áron adod. Persze én nem tudom csak úgy hallottam. Hisz nem szabad árulni
2021. okt. 31. 15:22
 8/17 anonim ***** válasza:
65%

Pálinkafőzésre, de főleg az árusítására, nagyon ráfizethetsz. Irigyeid lesznek és feljelentenek.

Én azokat ajánlom helyette, amit az első válaszoló írt.

2021. okt. 31. 16:27
 9/17 anonim ***** válasza:
80%

Pálinkán kívül az égvilágon semmilyen feldolgozott formában nem lehet eladni nagyobb mennyiséget. Egy-két kilót esetleg igen, de sokat kizárt. Aki ezt javasolja, még nem próbálta.

Ha szép gyümölcsöd van, akkor a bolti akciós áron el fogod tudni adni otthonról. De ameddig nincs vevőköröd, még ez alá kell menned, aztán idővel emelhetsz. Facebookozz (ha nem tennéd), és ismerősöknek hirdesd. Ha valamiből sok van egyszerre, akkor helyi ingyenújság hirdetésére is érdemes rászánni 2 ezrest.

Nekem kb. 100 kisebb-nagyobb gyümölcsfám van, háztól minimális mennyiséget visznek el, de apám nyugdíjas, kiül a piacra, úgy tudja teljes áron eladni. De ez város, falun jobban megoldható, két faluból vannak ismereteim. Csak ne akard drágán adni, mert az emberek nem szeretnek ismerőstől vásárolni, és még ugyanazon az áron is képesek inkább boltban megvenni a rosszabbat. Ez majdnem 20 év tapasztalata... De ha olcsón adsz szép gyümölcsöt, vagy extra olcsón a nem olyan szépet, akkor oda fognak szokni, onnantól nálad a lehetőség.

Amit a 6-osban írtál a cefrézésről, az túl idealista a nagy mennyiségben való pálinkagyártáshoz. Be kell tartani bizonyos szabályokat, de amiket írtál, az a nagyonamatőrök elképzelése. Mindegy, majd beletanulsz. Amit nem visznek el gyümölcs képében, abból úgyis pálinka lesz.

Az én gyümölcsöm nagyrészt elkel, szóval nem igazán pálinkázok, mert akkor csak felét kapnám a terményemért, de ismerősök révén képben vagyok, és tudom, hogy errefelé rengetegen csinálják, emiatt 4-ért már a kimondottan jó pálinkákat adják. 3,5 erre a reális ár a normál pálinkáért. Szóval, ha 200-ért adod a gyümölcsödet, akkor legalább annyit kapsz érte, mint ha pálinkának kifőzetnéd valakivel, és nem dolgozol vele, hanem csak leszeded, és kész.

2021. okt. 31. 18:02
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, Debrecentől milyen messze laksz, de ott iszonyú magasak a gyümölcsárak. A zsibi előtt egy szombaton egy óra alatt el tudnád adni, de ha meghirdeted a debreceni csoportokban, egy picit a bolti ár alatt, simán megvennék.
2021. okt. 31. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!