Diót iskoláznék magról. A zöld burkot le hántottam a szabad levegőn szárad. Mikor rakhatom az "iskolába"? Most összel e friss termés mehet a föld alá kis fel ásott részbe?
Muszály teleltetni pincébe?
Vagy mehet egyből a föld alá kb 200 szem
Barack maggal szint úgy próbálkoznék az 100 szem
Nincs értelme mert úgyis oltatni kell. Egyszerőbb eleve oltványt vásárolni.
Magról ültetve nem lesz fajtaazonos...
Érdemes utánaolvasni...
pl:
"Meglehetősen egyöntetű vélemény, hogy a diót nem érdemes magról szaporítani, mert az anyanövény jó tulajdonságai csak ki eséllyel jelennek meg az utódokon. Blogunkon is született terjedelmesebb írás, amely eltántorítja a leendő dióültetvény-birtokosokat, hogy magról nevelt csemetékkel népesítsenek be látóhatárnyi területeket. Legfontosabb ténye talán az írásnak, hogy a magról nevelt diófák később hoznak termést. Van azonban megoldás, amely még mindig olcsóbb a faiskolai beszerzésnél (bár az a legbiztosabb és legeredményesebb), csak némi idő és megszerezhető szakértelem kell hozzá."
"A frissen ültetett diócsemete nem ígér gyors szüretet, a magról ültetett fák 10-12 év múlva hozzák első termésüket. A folyamat gyorsítható oltott csemetével, ezek már 3-4 év után fogyasztható nassolnivalót adnak. Az oltott csemeték ára bár jellemzően magasabb, ezt az árkülönbséget azonban gyors növekedéssel és kiemelkedő ellenállóképességgel ellensúlyozzák."
Az tény, hogy nem lesz fajtaazonos, és előfordulhatnak a magoncok közt semmirevaló példányok.
Viszont a linkeken lévő szövegek nem teljesen igazak.
Ha a diófa közelében, amelyikről a magok származnak, nincs rossz minőséget adó diófa, akkor a diómagoncaink túlnyomó része jó, vagy legalábbis tűrhető minőséget fog teremni. (Azt persze nem tudhatjuk, a nagyszülők milyenek voltak, innen származik a bizonytalansági tényező, hogy előfordulhatnak azért rossz féle termések.)
Ha 100-200 m-en belül van apró v. egyéb okból rossz minőségű termésű diófa, akkor meg tényleg nem érdemes hozzáfogni.
Nekem vannak magról ültetett diófáim, kb. 5-6 éves korban láttam meg a termésüket először. 10 éves korra már minimum egy diszperzites vödörrel kell teremniük. Tehát ha valamelyik rosszat terem, már lehet is kivágni, és a helyére újat tenni.
Oltani szabadban nagyon nehéz, kicsi az eredés esélye. Én különféle gyümölcsök és fás szárú dísznövények esetében már többszáz sikeres oltást és szemzést csináltam, de diót még soha nem sikerült, pedig próbáltam már vagy 20-at. Odáig rendben, hogy megindulnak, kihajtanak 10 centisre, de akkor elhalnak, mikor jön a melegebb idő. 2-3 éves korban kell a magoncokat becserepezni, fóliában előhajtatni, és hidegen tárolt vesszővel beoltani, úgy 60-80%-ra is felmehet az eredés sikeressége.
Ha egyből ülteted szabadba, akkor már lehet is.
Részletesen:
(Én is most akarok pár papírhéjú óriásdiót ültetni. A fa magányosan áll, legalább 2-300 m-re van a legközelebbi diófa. A varratnál majd bekenem valami sziloplaszttal vagy gumiámmal, hogy ott ne hatoljanak be a gombák, de a csíra szét tudja feszíteni.)
Szerencsére, tavasszal kipusztult a magról kelt diófánk.
Olyan kemény volt a héja, hogy az hihetetlen.
A belét is lehetetlen volt kiszedni.
Semmiképpen nem ajánlom a magról való szaporítást.
Ekkora tételben meg egyenesen öngyilkosság.
5
Azt te ültetted, és nagy szemű, könnyen törhető dió volt, amit ültettél?
6.
Nem én ültettem.
Törhetetlen és a dió kiszedhetetlen volt.
Tüzifának tartok egy kis fas kertet .
Oda szeretném ültetni.
Egyikbe akacok vannak 400db most a szabad területre diót gondoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!