Háztáji szőlőmet metszhetem ilyenkor? Covid karanténba vagyok megesz az unalom itthol... 1hét múlva le tudom fújni olajos rézkénnel vagy vegasollal . Melyiket ajánljátok? Csemege zala gyöngye és noha bor szőlő.
Sok függ a fajtától, a talajtól, mennyire hidegtűrő és hasonlók.
Metszeni ősztől tavaszig lehet, -5 fok alatt nem ajánlatos.
Az őszi metszés előnye, hogy korábban lesz termésed, hazánkban ez kevéssé van elterjedve, inkább a kora, vagy késő tavaszi metszés az általános, főképpen márciusban metszenek, aminek az előnye, hogy a fagykárokat felmérve akár több rügyet is lehet hagyni, ahogy szükséges.
A késő tavaszi metszéseknél 20-25%-al több termésre lehet számítani és a bogyók is nagyobbak lehetnek, ez az intenzívebben meginduló fejlődés következménye lehet, de adok erről egy részletesebb, szakszerűbb leírást, talán hasznodra válik.
Volt már olyan év,aki korán kezdett,mert azt gondolta akkor nála előbb lesz szüret,már kijöttek a levelek,azt egy éjjeli hideg mind levitte. Aki meg valami oknál fogva elkésett a metszéssel,az övé volt a legszebb a környéken .Minden szőlőnek meg van az érési ideje ,ha később is van metszve ,arra biztos be fog érni.
A biztosat a bizonytalanért kockáztani nem tudom mire jó ez.
Csak helyzeti előnyt jelenthet,pillanatnyilag .
A Zalagyöngye meg minden fajtát leelőz a növekedésben .
Értem tehát várjak vele,ne siessem el még.
Értem :) van noha kék szőlőm meg fehér,közepes méretű a szeme,fürtje. Nem ismerem sajnos azt.
Illatos fehér és piros nagy szemű illatos.
+a zala gyöngye.
2 éve ezzel vettük a házat olyan 50-60tőke.
90l bor lett rajta (első evben 25l) kezeletlen volt nagyon.
Köszönöm a tanácsokat .
Kicsit még várok vele míg az összes fagy elmegy
Nem kell várni.
A metszett szőlőt a nagy fagyok jobban károsítják, ez tény. De ha nem lesz huzamosabban -10-nél hidegebb, akkor nem lesz károd ebből. Idén meg főleg nem várható már semelyik előrejelzés szerint komoly lehűlés.
Február végéig mindenképpen érdemes megmetszeni, mert így a vágások beszáradnak, mire beindul a nedvkeringés. Márciusi metszés esetén áprilisban a nagyobb vágásokból úgy folyik a nedv, mint egy csepegő csapból, akár 1-2 másodpercenként is cseppenhet. Március végi, áprilisi metszés esetén a kisebbek is nedvedzenek. Ez ugyan nem végzetes, de szépen kimossa a növény szervezetéből a felhalmozott tápanyagokat.
Én idén előbbre hoztam a szőlőmetszést, mert az enyhe tél miatt hamarabb véget ér a nyugalmi állapot, már a 3/4-e kész.
Az nem igaz, hogy a korábbi metszés miatt lényegesen korábban fog kihajtani. Volt már, hogy nem egyszerre metszettem a szőlőimet - más munkák miatt -, április elején fejeztem be az utolsókat, és akkor is ugyanolyan sorrendben kezdtek kihajtani, mint máskor. (Tizenvalahány fajta van.) Csak a későn metszettekből folyt a lé, a februáriakból meg nem. Én a kocsánybénulás fokozódását (magnéziumhiány miatt) is a késői metszés számlájára írom.
Akkor hajt ki lassabban a szőlő, ha egyáltalán nincs megmetszve. Ha meg van metszve, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy mióta van megmetszve.
Lemosóban az Olajos rézkén a legjobb, mert abban olaj is van az atkák ellen, de jóval drágább is. (A Vegesolban csak minimális olaj van, ami az esőállóságot javítja, a gyártó saját ismertetője szerint.)
Teljesen felesleges most lemosózni, majd április elején, a kihajtáshoz minél közelebb. Az összes kórokozó és kártevő még mélynyugalmi állapotban alszik, ilyenkor még sok mindent elviselnek.
A lemosás amúgy se csodaszer, semmi ellen nem véd meg, csak sok dolog jelenlétét csökkenti, nem olyan hirtelen fognak jelentkezni, lesz időd permetezni ellenük, ha észreveszed.
Most lemosózni legfeljebb a csonthéjas gyümölcsök hidegkedvelő baktériumai ellen érdemes némiképp rézzel (ha ősszel nem tetted meg), de március végén, április elején újból kell majd a tavaszi-nyári gombák és hasonlók ellen, ha komolyan veszed őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!