Új ház, konyha kert?
Én piacra (is) termelek, heti 12 óra nem jut minden 1000 m2-re...
Jól írják, ez nagyon apró terület, csak olyasmit termelhetsz, ami nem nő nagyra, és amiből pár növény is értékelhető termést ad.
Ami fontos: ne ültess mindent egymás hegyére-hátára, ezt a fullamatőrök nagyon gyakran elkövetik. 30 cm-es sortávval ültetnek ilyen paradicsom- meg paprikaféléket... Tartsd meg a növényeknek szükséges minimális sor- és tőtávot. Ha kicsi a területed, akkor kevés növényed legyen, de azok érezzék magukat jól, mert különben nem lesz szép termésed.
Ősszel vagy tél elején lett volna jobb kötött talajt ásni, de már mindegy.
Süllyedős földet ne áss, de ha nincs sár, se fagy, akkor áshatsz minél előbb. Vagy ha olyan vékonyan megfagy a felszín, hogy az ásó könnyen átüti, akkor is jó ásni, mert a jégréteg tisztán tartja az ásót.
Ha csak veteményezés előtt ásol, akkor azonnal el kell egyengetni a felszínt, mert ha megszárad, már nem lehet. Még azonnal egyengetve is fennáll a lehetősége, hogy száradás után olyan lesz, mintha murvával lenne megszórva.
Ha ősszel vagy télen ásol (most), akkor viszont az a lényeg, hogy a hantokat ne munkáld el, hagyd minél hegy-völgyesebben. A fagy majd nagyon szépen elporhanyítja a földet tavaszra, kiváló magágy készíthető belőle.
A korai (1-2 fokos fagyokat elviselő) növényeket azonnal kell ültetni, amint rá lehet lépni a földre (azaz, nincs sár, nem süllyed nagyon a föld). Ami neked való, az a zöldhagyma és saláta. Kicsit később pár szem retekmag. (Borsó is ilyen lenne, meg a zöldség, de neked erre nincs helyed.) Én az utóbbi években átlag március 10. körül kezdtem, de február 15. és április 4. közt minden volt már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!