Új ház, konyha kert?
Petrezselyem, zöldhagyma, retek, fűszernóvények is...
A paradicsom tuti befutó kezdőknek is.
A paprika már problémásabb...
Tavasszal ásd föl, a gazok, füvek gyökereit gondosan szedd ki.
A petrezselyemről én lebeszélnélek. Nehezen kel, utána is könnyen kiszárad. A sárgarépa egy fokkal könnyebben kel és jobban megmarad. De azzal is lehet lukra futni.
Dughagymát ültess, az jó sikerélmény kezdőknek! Amíg kicsi, eheted zöldhagymának, utána hagyod megnőni és nyár végén vöröshagymaként kiszeded. Egy kevés fokhagymát is tehetsz.
Én snidlinget is ültetnék egy tenyérnyi helyre. Az évelő, azzal nincs gondod. Csak ha gaz nő közéje, azt szedd ki.
Retekkel is próbálkozhatsz, de azt sokat kell öntözni, és adott esetben rovarirtóval permetezni is.
Paprikával, paradicsommal is próbálkozhatsz. A paprika semmivel se macerásabb, mint a paradicsom. A paprikánál levéltetvesedés előfordulhat nyár végére. Értelemszerűen paprikát és paradicsomot palántaként ültess. Nem érdemes a maggal vacakolni és magadnak palántát nevelni.
Én fejes salátát is ültetnék, esetleg sóskát ill. spenótot is. A spenót kicsit macerásabb, mint a sóska. A sóska évelő, a spenót nem. Mondjuk a sóska és a spenót ellen szól, hogy ennyi helyre nem tudsz sokat ültetni, és amikor leszeded, nem tudsz belőle egy tisztességes főzeléket főzni.
Ugyanígy a helyhiány miatt én nem ültetnék uborkát és krumplit sem. A borsó, zöldbab, fejtett bab határeset ebből a szempontból. Esetleg kukoricát.
Köszönöm! Annyit megtennél, hogy segítesz, leírod, hogy most ássam fel? Vagyis a fagy után. Mert néztem, és az ásó nem megy bele a földbe.
Kb mennyire kell felásni? 30-40 cm? Mikro ültessem a palántát? Honnan tudom, melyik a jó palánta? Piacon venném.
Paprikát csak akkor ültess, ha bőven tudod locsolni, a legvízigényesebb zöldségünk idehaza.
Mielőtt tanácsolnék bármit, lenne pár kérdésem:
1. milyenek a fényviszonyok? Egész nap a kertre süt a nap, vagy van, ami árnyékot vet?
2. Milyen típusú a föld? Homokos, vagy kötött agyag?
3. Szomszédok mit termesztenek sikerrel?
4. Van-e háziállatod, aki kijárhat a kertbe?
5. Mennyi időt tudsz a kertre szánni?
3*4 métetes a kert, tehát ez nem probléma.
Kérdező!
A héten jó idő lesz, szedd ki a gazt, és ásd fel egy ásónyom mélyen!
Jobb most, mint télen!
#2 vagyok.
Felásni nem kell sokkal előbb, mint ahogy ültetni fogsz, mert még visszatömörödik, újra-gazosodik. Szerintem az első ültetés előtt ásd föl az egészet, aztán ahova később ültetsz, legföljebb megkapálod még egyszer. Ásás közben én az ásóval szét szoktam ütögetni a csomókat, hogy ne egy buckahalom legyen, hanem szép egyenletes. Olyan mélyen kell, amilyen mélyre egy ásó lemegy. :-)
Egyébként merre laksz, hogy a föld át van fagyva? Nálunk, Győrben ezen az enyhe télen (ami sajnos már megszokottá vált) nem is fagyott át a föld. És már nem is fog, mert mostantól csak még melegebb lesz. :-(((
Amikor kertészeti boltban vetőmagot ill. dughagymát, fokhagymát veszel, ott rajta is van kis szemléletes rajzokkal, hogy mikor kell ültetni ill. mikorra érik be. Azt nagyjából célszerű betartani.
A paprika és paradicsom palánták ültetésére a következő a szabály. A fagyot egyáltalán nem bírják, vagyis ha biztosra akarsz menni, a májusi fagyosszenteket várd ki. A régi öregek szerint Zsófia naptól (május 15.) lehet paprikát és paradicsomot palántázni. A globális felmelegedés miatt ezt rugalmasabban lehet kezelni. Ma már a fagyossszentek általában csak hideg szelet/esőt, de nem fagyot hoznak. Én általában április végén, május elején szoktam palántázni. De csak akkor, ha már megvan az időjárási előrejelzés a fagyosszentekre. És persze tudom, hogy mi egy kifejezetten nem fagyveszélyes helyen lakunk. Ebből következik (majd magad is tapasztalni fogod), hogy a kertészkedő ember szükségképpen többet foglalkozik az időjárás-előrejelzéssel, és a kert helyi klimatikus viszonyaival.
Palántát én is piacon szoktam venni. Alapvetően elmondják, melyik milyen, te meg választasz. :-) Itt nincs szükség szaktudásra. Amit veszel, aznap ültesd el! Ha régen volt felásva, kapáld fel újra és gereblyézd el szép porhanyósra. A paprika és paradicsom palántákat ültetésnél iszapold be, tehát bő vízzel ültesd el. Mindkét palánta kifejezetten napfény igényes. Fa, bokor vagy építmény árnyékába nem célszerű ültetni.
Egyébként meg, majd látod, legtöbbet saját tapasztalatából tanul az ember. És 80 éves apám ill. 95 éves szomszédasszonyom (mindketten falun nőttek föl és beleszülettek a kertészkedésbe) egybehangzó véleménye szerint ezt holtáig tanulja az ember. 11 éves kertészkedési tapasztalatom alapján teljesen igazat adok nekik. :-) Szóval ne csüggedj, ha valami rosszul sikerül!
Zalaegerszeg mellett élek egy kis faluban.
A kertet napi szinten tudnám gondozni, akár 2-3 órát naponta. Ez a vágyam. Saját zöldség. De nem szeretném elrontani, ha már energiát fektetek belé. A nap körbe járja, egészen reggeltől késő délutánig éri a területet a nap. Van fúrt kút, előző lakó használta locsolásra. Állat nem lesz. Szomszédokkal még nem beszéltem mit termesztenek, de hogy láttam, nagyon semmit. A talaj szerintem nem homokos, inkább mintha agyagos lenne. Az előző lakónak sok mindene volt, rengeteg zöldség de nem tudom pontosan mi.
Köszönöm az eddigi segítségeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!