Növénytársításról van jó könyv?
Gertrud Franck Öngyógyító kiskert
Van egy biofüzetek könnysorozat abban van egy növénytársulásról szóló kiadás
ha érdekel több hasonló témájú szólj és megírom honnan töltöttem le
Ha valaki majdnem éhen hal, akkor nem tud egy olyan asztalnál enni, ahová tettek egy tányér sz*rt?
Mert körülbelül ez van a növénytársításoknál is. Például a hagymalégy ellen, ha jól tudom a sárgarépa a jó.
Szerintem hiába utálja a hagymalégy a sárgarépa illatát, attól még rá fog repülni a hagymára, mert szüksége van rá.
Ez az egész bio dolog egy nagy átverés. A bio termékeket is permetezik, csak más szerekkel, például kénnel és rézzel. Kiderült az is, hogy ezek nehezebben bomlanak le, mint a modern vegyszerek. Akkor miről is beszélünk?
A sorrendet az ésszerűségnek kell megszabni, nem a babonának. A növények tulajdonságait és igényeit figyelembe véve.
Pl. a karós paradicsom meg a padlizsán is nagyra nő, tehát ne kerüljenek egymás melletti sorba. Hanem mondjuk márciusban elültetsz egy sor borsót, a két oldalán kihagysz 1-1 sort a kétféle palántának, aztán mikor kijön a borsó, akkor lesz megfelelő tér a kétféle nagy növénynek.
Vagy komolyabb helyhiány esetén egy sor hónapos retek meg egy sor fejes saláta megy egymás mellé, és május elsején a két sor közé lehet egy sor nagy növésű növényt palántálni, mert a saláta meg retek úgyis kijönnek 2 hét múlva.
Vagy pl. a paprika mellé kerüljön a hagyma, mert az nyár közepéig van csak, a paprika meg akkorra kezd rendesen bebokrosodni, tehát megint csak lesz neki tér növekedni, nem fog belenőni más növénybe.
A tökfélék kerüljenek az egésznek a szélére, a gyepes rész mellé, mert a fűvel nem tesznek nagy kárt, ha ráhajlanak, ellentétben pl. a fokhagymával.
Ha valami gyümölcsfa van a veteményeskert közelében, akkor az mellé csak valami korai termény mehet, mert a fa gyökerei miatt nyáron ott már semmi nem fog fejlődni.
Meg ilyesmikre gondoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!