Ez a gyökereztetési módszer hatásos, vagy csak átverés?
Ki kell próbálni.
Amúgy kapható gyökereztető por a mezőgazdasági boltban, az tutira jó, mert erre van kitalálva.
"5-10 nap elteltével a növény gyökere ereszt"
Ez így ebben a formában hülyeség.
Vannak növények, amik már 2 nap után szoktak gyökeret indítani, mások meg egy hónap után.
Működik, de egyrészt nem pontos a recept, másrészt ajánlatos más dolgokra is odafigyelni.
A gyökereztetni kívánó növényrészt egy meglévő levél alatt kell lecsípni pár mm-el, a levél nyelét eltávolítani a szártól szintén pár mm-el, ebből a szemből, vagy rügyből indul meg a gyökeresedés a legjobban.
Nem tiszta mézbe kell mártani a tövét, hanem mézes vízbe, egy dl vízhez elegendő egy kiskanál méz, ezt feloldani, majd kb egy, másfél cm mélyen a növénydarab szárát öt, tíz percig benne tartani, azután lehet fahéjban megforgatni és elültetni.
Mind a méz, mind a fahéj tartalmaz gyökeresedést elősegítő hormonokat, de feltétlenül szükséges a bő nedvesség, vagyis a földet, amelyben ültetve van, kellően meg kell öntözni, hasznos lehet a párás levegő és a kissé megemelt hőmérséklet, amely lehetőleg a szobahőmérsékletnél magasabb, az ideális 28 C fok körül van, ezt legkönnyebben egy tálcába helyezéssel lehet elérni, amelyet valami módon fűteni kell, például a működő radiátorra helyezéssel, ha az nem túl meleg.
Természetesen működhet a méz-fahéj kombináció magasabb hőmérséklet, vagy párásítás nélkül is, de ez fordítva is igaz, ugyanis ezek az apró trükkök erősítik egymás hatását, mindent bedobva közel 100% eredményre lehet számítani.
Röviden: működHET.
Hosszabban leírták az előttem szólók.
Én még hozzátenném, hogy a szaporítás jóval többtényezős, rutint igénylő tevékenység.
Minden hobbikertésznél más és más körülmények vannak, ezért kell saját magadnak kitapasztalni, hogy melyik módszer működik nálad.
Példa: levendulát termesztek. Eredendően vettem a töveket. Majd amikor 3 évesek lettek a bokrok, megpróbáltam gyökereztetni 3 féle körülményben. Az egyik jött be csak, abban is kb. 10 szálból 3 eresztett gyökeret és maradt is meg utána. Idén már okosabb leszek, megpróbálom "Jutka mama" módszerét.
Ő a Biokiskertem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!