Málnát magról ültetni boltban vett málnából?
Vettem málnát a boltban és vagy 30-40 szem magot eltettem. Mire figyeljek ha palántát szeretnék nevelni belőlük?
Elsősorban azért akarom így, mert sok tőre van szükségem, hogy egy jó hosszú sort beültethessek. A kertészetekben viszont elég drága már 1 db tő is.
Meg lehet csinálni, nekem volt már magról kelt málnám. Igaz, nem direkt ültettem, hanem egy cserépben kelt ki, a rigók vihették oda a termést néhány méterről. Úgy emlékszem, a 3. évben termett.
Apró magja van, tehát nagyjából valószínűtlen, hogy akár a fele is kikeljen. Nem lehet mélyre ültetni, mert nem kel ki, valamint nem lehet sekélyre ültetni, mert akkor meg kiszárad. Valahogy a kettő közt...
Szerintem a mag elveszíti a csíraképességét, ha túl sokáig áll szárazon. Málnáról ugyan nincs infóm, de pl. az eperfának is hasonló a magja, és azt el kell veteményezni még a termés évében, ha azt akarjuk, hogy ki is keljen. (Ezt csináltam is.)
Az egy dolog, hogy málna. De tudod, milyen fajta? Lehet, hogy a magyar körülményeket nem tolerálja, a forró nyarakat. Minden málnára jellemző, hogy nagy hőségben hiába öntözöd, a termés bizony rásül. Egyes fajták erre érzékenyebbek. Más fajták meg a kissé nedves időt nem bírják, egyből botritiszesek lesznek a szemek, amint érni kezdenek.
Természetesen, még ha a fajtanevet tudod is (ha a kis dobozkán nem is volt rajta, de a bolti rekeszen igen), az se jelent sokat. Ivaros szaporításnál, vagyis magról, a málna nem olyan lesz, mint amiből a magot kiszedted, hanem tetszőleges tulajdonságú. Kb. mint mikor van egy keverék szuka kutyád, amihez eljön a környék összes ilyen-olyan kóborló keverék kankutyája, és aztán a kölykök közt nem lesz egy se, ami hasonlítana az anyára. A málnafajták is ilyen hibridek, egy nemesítés eredményei, aztán nem lehet tudni, melyik ős melyik tulajdonsága fog az utódban megjelenni.
Én a helyedben valamelyik online piactérről vennék töveket. Akár 150-200 Ft-ért is találhatsz. (Én ugyan drágábban szoktam adni, 3-400-ért...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!