Kezdőoldal » Otthon » Kert » Málnát magról ültetni boltban...

Málnát magról ültetni boltban vett málnából?

Figyelt kérdés

Vettem málnát a boltban és vagy 30-40 szem magot eltettem. Mire figyeljek ha palántát szeretnék nevelni belőlük?

Elsősorban azért akarom így, mert sok tőre van szükségem, hogy egy jó hosszú sort beültethessek. A kertészetekben viszont elég drága már 1 db tő is.

tegnap 17:36
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Felénk a málnát tősztással,gyökeres vesszőként ültetik.Ősszel vagy kora tavasszal.
tegnap 17:48
 2/3 anonim ***** válasza:
51%
Ha nem sürgős elterjed magától. Tesómékhoz a szomszédtól nőtt át a kerítés alatt. A szomszéd már rég kivágta, nekik meg van egy szép kis málnásuk :-)
tegnap 18:11
 3/3 anonim ***** válasza:

Meg lehet csinálni, nekem volt már magról kelt málnám. Igaz, nem direkt ültettem, hanem egy cserépben kelt ki, a rigók vihették oda a termést néhány méterről. Úgy emlékszem, a 3. évben termett.

Apró magja van, tehát nagyjából valószínűtlen, hogy akár a fele is kikeljen. Nem lehet mélyre ültetni, mert nem kel ki, valamint nem lehet sekélyre ültetni, mert akkor meg kiszárad. Valahogy a kettő közt...

Szerintem a mag elveszíti a csíraképességét, ha túl sokáig áll szárazon. Málnáról ugyan nincs infóm, de pl. az eperfának is hasonló a magja, és azt el kell veteményezni még a termés évében, ha azt akarjuk, hogy ki is keljen. (Ezt csináltam is.)

Az egy dolog, hogy málna. De tudod, milyen fajta? Lehet, hogy a magyar körülményeket nem tolerálja, a forró nyarakat. Minden málnára jellemző, hogy nagy hőségben hiába öntözöd, a termés bizony rásül. Egyes fajták erre érzékenyebbek. Más fajták meg a kissé nedves időt nem bírják, egyből botritiszesek lesznek a szemek, amint érni kezdenek.

Természetesen, még ha a fajtanevet tudod is (ha a kis dobozkán nem is volt rajta, de a bolti rekeszen igen), az se jelent sokat. Ivaros szaporításnál, vagyis magról, a málna nem olyan lesz, mint amiből a magot kiszedted, hanem tetszőleges tulajdonságú. Kb. mint mikor van egy keverék szuka kutyád, amihez eljön a környék összes ilyen-olyan kóborló keverék kankutyája, és aztán a kölykök közt nem lesz egy se, ami hasonlítana az anyára. A málnafajták is ilyen hibridek, egy nemesítés eredményei, aztán nem lehet tudni, melyik ős melyik tulajdonsága fog az utódban megjelenni.

Én a helyedben valamelyik online piactérről vennék töveket. Akár 150-200 Ft-ért is találhatsz. (Én ugyan drágábban szoktam adni, 3-400-ért...)

ma 06:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!