Milyen kerítést építhet a szomszéd?
A szomszéd falátol 1 méterre ami elvileg az övé de a mi udvarunk felől van, szeretne építeni a szomszéd egy kerítést, mert hogy most újra vakolja a házat és hogy neki kell az az 1 méter utána is. Lényeg h mondtuk neki h oké de olyan kerítést húzzon hogy ne legyen atlathato. Mert ugye az ember nyáron kint van még minden nezze már a szomszéd h mit csinálok a saját udvaromba. De ő csak drót kerítést akár húzni.
Kérdés megteheti hogy csak drót kerítést húz? Hiszen WC ablak is csak azért lehet akkora amekkora h ne lehessen nézelődni a szomszédba.
Ha esetleg valaki tud erre vonatkozó szabályt küldeni azt megkoszonnem.
Köszönöm a segítséget.
Kérdező!
24. hozzászólásban javasoltam a megoldást.
de jó, hogy nem vagyunk szomszédok
Pont neked kéne kerítést építened!
Nálunk ez van leírva a helyi szabályzatban (de szerintem mindenhova érvényes):
az állattartó köteles az állatát a telekhatárokon belül taratni.
A szomszédod helyetted akarja megcsinálni a kerítést és még te vagy felháborodva...
33: a rajz alapján ez az ő bal oldali kerítése, tehát ez a szomszéd feladata!
"“Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.”
Nekem Pest megye a helyi hegyző azt mondta, hogy kerítés építésére senki nem kötelezhető, már nem érvényes a régi központi szabályozás.
(kivétel lehet az utcafronti rész, ha a helyi rendeletben van szabályozva)
Hát ha az a célod, hogy ne leskelődjön, akkor szerintem pont a drótkerítés a jó megoldás, mert akkor Te is látod, hogy ott van, és néz téged, viszont olyan, hogy átláthatatlan kerítés, olyan nincs, néhány helyen lehet rajta hézag, ami messziről nem is látszik, és a kerítés mögé bújva a kis résen jobban tudna leskelődni, ha akar. Bár szerintem sem az a célja, hanem hogy ha költ a házára az új vakolattal, akkor még a lehetősége sem legyen meg annak, hogy a Te kutyád összekeni.
A konkrét kérdésedre pedig már válaszoltak, nem lehet kötelezni, hogy milyen kerítést csináljon. Nagyon extrém esetben rakhatsz Te is egy kerítést az övé mellé 10 cm-re, amin nem lehet átlátni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!