Milyen kerítést építhet a szomszéd?
A szomszéd falátol 1 méterre ami elvileg az övé de a mi udvarunk felől van, szeretne építeni a szomszéd egy kerítést, mert hogy most újra vakolja a házat és hogy neki kell az az 1 méter utána is. Lényeg h mondtuk neki h oké de olyan kerítést húzzon hogy ne legyen atlathato. Mert ugye az ember nyáron kint van még minden nezze már a szomszéd h mit csinálok a saját udvaromba. De ő csak drót kerítést akár húzni.
Kérdés megteheti hogy csak drót kerítést húz? Hiszen WC ablak is csak azért lehet akkora amekkora h ne lehessen nézelődni a szomszédba.
Ha esetleg valaki tud erre vonatkozó szabályt küldeni azt megkoszonnem.
Köszönöm a segítséget.
Szerinted azon az 1 méteres sávon fog sasszézni?
Ültess tujákat oda, hamar megnőnek.
Nem értem, hogy mit nem lehetett a kérdező leírásán érteni.
Nem oldalhatáros beépítés.
Paranoiás vagy?
Ha eddig nem kukkolt a szomszéd, akkor majd ezután fog?
Egyértelműen a kutya miatt csinálja, nem azért, mert rád kíváncsi.
Azért drótból lesz, mert az a legolcsóbb.
Tegyük fel drótból megvan 80 ezerből, de ami te szeretnél az 200 ezer. Adsz neki 120 ezret, megcsináltatja, ahogy te szeretnéd, s mindenki boldog.
"A szomszéd falátol 1 méterre ami elvileg az övé de a mi udvarunk felől van"
Az gyakorlatialg is az övé, a ház falától arrébb van a telekhatár, ha jól értem, ugye?
"Mert ugye az ember nyáron kint van még minden nezze már a szomszéd h mit csinálok a saját udvaromba"
És szerinted pont azon az 1 méteres földsávon fog napozni, a házfal és a kerítés között? Max havonta egyszer (de inkább félévente) megy oda az ereszt kipucolni, meg felszedni az avart.
"most a házátol 1 méterre ami a mi udvarunkon akar felhuzni egy kerítést,de azaz 1 méter jogilag jár neki"
Tehát a saját telkén akar egy kerítést felhúzni, amit eddig ti ingyen és bérmentve használtatok, mert a kerítés (értsd a ház fala) odébb volt, mint a telekhatár. Az a probléma, hogy a tényleges telekhatárra teszi a kerítést???
"Csak azt szeretném tudni van e arra valami szabály h milyen kerítésnek kell lennie"
Vannak megkötések (pl állat ne tudjon kijutni a telekről) de a sima drótfonat kerítés teljesen szabályos.
" Lényeg h nekem ne mászkáljon ott az "udvaromba" és valami jogi szabályt szeretnék rá h mint pl az ablakokra is van"
Magyarul arra keresel jogi szabályt, hogy a SAJÁT telkén ne mászkálhasson, mert az neked nem tetszik?
"Hát mi így vettük az ingatlant hogy ez így volt."
Ez semmit nem jelent. Ha az az 1 méteres sáv az övé (hivatalosa, nem számít mi a szoás, meg te hogy gondolod) akkor az az övé.
"nem huzott kerítést a szomszéd udvarába."
Semmit nem számít más hogy csinálja.
Összefoglalva: ki kell hívnod a földmérőt, ő megmondja hogy hol a telekhatár. A telekhatártól építhet kerítést a szomszéd, akkor is ha az odébb van a jelenlegi házfaltól. És semmilyen megkötés nincs arra vonatkozóan, hogy ne lehessen átlátni a kerítésen.
(külön plusz pont a rajzon a "miénk ház" megfogalamzás, gondolom a kérdező egy ........ <- ide mindeki helyettesítse be, amit gondol)
#25: ezt remekül megfogalmaztad! :)
Tegnap már álmos voltam, azért nem is értettem az egész felállást. D emost már világos!
"Magyarul arra keresel jogi szabályt, hogy a SAJÁT telkén ne mászkálhasson, mert az neked nem tetszik?"
Még örülhet a kérdező, hogy nem kér tőle telekhasználati díjat az elmúlt 20-25 évre a szomszéd... :)))))
Hát akkor 1 évre kérhetne! Az is pénz!
Tegnap még azt mondtad, hogy az egész utcában így van - akkor miért kell most neked külön papír...
Te méresd ki, ha neked ez fontos! Amúgy ingyen lekérheted a tulajdoni lapodat az ügyfélkapun. Meg a földhivatalból is a helyszínrajzot.
Igen az egész utcában így van hogy 1 méterre túl jön a szomszéd kerítése utcafronton, de senki nem huzott plussz kerítést oldalra.
És nem nekem fontos hanem neki, mert neki kell az az 1 méter, de ha kiderul h a miénk akkor is szívesen odaadjuk neki huzhat is fel kerítést annyit kértünk h ne legyen atlathato.
Most is saját költségen a falátol 4 méterre raktunk neki egy ideiglenes kerítést hogy nyugodtan tudjanak dolgozni, ha köcsög akartam volna lenni azt sem 4 méterre rakom neki hanem csak 1 re és akkor nyomoroghatnának vakolás közbe.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!