Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan lehetne esővízgyűjtőből...

Hogyan lehetne esővízgyűjtőből öntöztetni?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogy veszek egy 300 l körüli esővízgyűjtőt, az egyik eresz kimenetele alá. Ez 1-2 méterrel a kert szintje fölött van (domboldalon van a ház).

Erre az esővízgyűjtőre teszek egy csapot, ahonnan egy slagg cső menne végig a kerten - és akkor a csapot kézzel megnyitva kifolyik valamennyi víz automatikusan, aztán csap elzár és kész az öntözés.

A kérdés az lenne, hogy a slaggot hogyan lehetne jól beállítani. Perforált, csepegtetős cső jó lehet? Végére egy kör esőztető?

Egyáltalán lenne elég víznyomás a csőben, hogy ezeken átfolyjon a víz, szimplán a 300 literes tartály nyomása vagy az 1-2 méter szintkülönbség nélkül?

Vagy muszáj ehhez szivattyú?

Köszönöm.

2021. máj. 10. 13:35
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:

"Egyáltalán lenne elég víznyomás a csőben, hogy ezeken átfolyjon a víz, szimplán a 300 literes tartály nyomása vagy az 1-2 méter szintkülönbség nélkül*?" *szintkülönbség miatt

Elírtam.

2021. máj. 10. 13:36
 2/13 anonim ***** válasza:

nekem is van egy ekkora tartályom, de ezen gyári kivezetés van csappal. A slagot nem javaslom, inkább öntözőkannát. Nálam sem a szivattyú, sem a slag nem vált be. 300 liter vizet tíz literes kannában pik-pak széthordhatod.

(nem rám tartozik, de megspórolod a slagot, a szivattyút, csak egy jó fogású kanna kell, ráadásul az egészséges testmozgás is pipa.)

2021. máj. 10. 14:44
 3/13 A kérdező kommentje:

Hogyhogy szivattyúval se működött?

Azzal mi volt a gond?

2021. máj. 10. 15:05
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Már miért ne működne slaggal?

De 300 liter nagyon kevés.

2021. máj. 10. 15:19
 5/13 A kérdező kommentje:

4es: arra gondoltam, hogy ha nem elég nagy a víznyomás, akkor lehet, hogy nem fog átmenni a víz a perforált részen, helyette csak kifolyik a legvégén. Ott is ahelyett, hogy megpörgetné a kör esőztetőt, csak kifolyik egyetlen negyzetcentire az egész. Ez butaság?

Mekkora mérettel működhetne, ha 300 l kevés?

2021. máj. 10. 15:25
 6/13 anonim ***** válasza:

Ahol lyuk van, ott a víz kifolyik.

Mi csak kb. 100 palántát szoktunk öntözni, de 100-150 liter víz alkalmanként.

1000 literes IBC mellé most állítottuk be a másodikat.

2021. máj. 10. 15:31
 7/13 anonim ***** válasza:
Én vettem egy tescos locsolószivattyút, ez a gardenás automata négyszögesőztetőt tökéletesen viszi.
2021. máj. 10. 15:33
 8/13 anonim ***** válasza:
Azt elfelejtettem írni, hogy 1 mm eső 1 négyzetméter felületen 1 liter víz.
2021. máj. 10. 15:35
 9/13 anonim ***** válasza:

Igen, így lehet kiszámolni, hogy mennyi vízre van szükség. 300 liter az semmi. Még ha 1050 l-es IBC-t veszel, az is inkább csak pár palántához meg cserepes növényekhez elég.

Esőztető locsoláshoz nem elég a szintkülönbség. Ahhoz kell szerintem vagy 3 bár, és 3 bár nyomáshoz 30 méter szintkülönbség szükséges. Csepegtető szalaghoz elvileg 3 m szintkülönbség kell a gyártók szerint, de vadiúj szalag 1 m-ről is csepeg. Hatékonyabb is a csepegtető szalag, mert csak a szükséges helyekre jut víz, nem az üres részekre meg a levelekre, a nedves levél egyébként is fokozottan hajlamos elkapni valami gombabetegséget.

2021. máj. 10. 15:54
 10/13 anonim ***** válasza:

10 méter magasról lefolyó víznek 1 bar a nyomása, kb annyi kell a csepegtető szalagoknak. 2m magasság nagyon kevés.

Esetleg tehetsz egy szivattyút a tartályra, de 300 litert 10-20 perc alatt kiszívják. Nem sokra elég.

Szerintem is az a legegyszerűbb ha kiengeded kannába és azzal locsolsz.

Ahhoz még csap sem kell. Közlekedőedény egy darab slagból.

2021. máj. 10. 16:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!