Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kukorica másodhajtás maradhat...

Kukorica másodhajtás maradhat vagy jobb letépkedni?

Figyelt kérdés

Jó pár tőnél alul oldalhajtások nőltek ki, amiket eddig 'kiegyeltem'.

Most azonban elbizonytalanodtam, hátha jobb lett volna meghagyni őket?

2020. júl. 17. 10:37
 1/8 A kérdező kommentje:
Gyermekkori emlékeimben feldereng, hogy kukoricatöréskor láttam ilyen dubla tövű egyedeket és mindkét száron akadtak csövek...
2020. júl. 17. 10:45
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Én is gyerekkoromból emlékszem,hogy "fialták" a kukoricát, ami azt jelentette,hogy az oldalhajtásokat kivágták azért,hogy erős, nagy csöveket neveljen.
2020. júl. 17. 10:52
 3/8 A kérdező kommentje:

Ahááá, ez a 'fialás', az 'egyelés' az más, amikor sűrűn nőlt, azt szokták kiegyelni...

Köszönöm, akkor 'nem kukoricázok vele', a többit is így kezelem majd.

2020. júl. 17. 11:58
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk fattyazásnak hívják.

Állatokat etették vele.

[link]

2020. júl. 17. 13:43
 5/8 A kérdező kommentje:

Na, most ragaszthatom vissza a kitépett 'fattyakat'. :)))))

Köszönöm a cikket!

2020. júl. 17. 16:02
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez a cikk valószínűleg takarmánykukoricáról szól.

A főzni való fajták általában nagyon sok fiat (fattyat) nevelnek, és sokkal erősebbeket is.

Nem tudom, milyen kísérletek voltak ezek, de én nem értek egyet a leírtakkal. A fiak tetején csutkák fejlődnek, pár szem kukoricával. Oké, hogy ez nem jelent sok tápanyagelvonást a növény számára, mert kevés szem nevelődik ki, de a növény érzékeli, hogy ott hoz egy másik termést, és ezért a fő száron - ami eleve rövidebb és vékonyabb lesz a 4-5 fia miatt - már esetleg ezért hoz kettő helyett egy csövet, vagy egy helyett egyet se, ha rosszabbak a viszonyok.

A talajban a víz és mindenféle tápanyagok is korlátozott mértékben vannak jelen, tehát ezért se mindegy, hogy ez mire fordítódik. Én jobbnak tartom, ha minden hozzáférhető anyag a fő szár épülésére megy, mert minél erősebb, annál jobban ki tudja fejleszteni a csöve(ke)t.

Mellékesebb ok ugyan, de ezek a fiak részben a sorköz felé állnak, tehát a művelést is nehezítik.

Ezért minél kisebb korban jó elszedni őket, amikor még nem fordított rájuk sok energiát a növény. Oldalra húzva és közben kicsit csavarva a legkönnyebb őket tőben kiszakítani.

2020. júl. 17. 19:30
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Én a 2-es valaszoló "fialós" vagyok. A szüleim/nagyszüleim gazdálkodtak, generációs tapasztalatból fialták a kukoricát. Az előző váladzoló szakszerűen leírta,tehát vissza ne ragazd!
2020. júl. 17. 19:38
 8/8 A kérdező kommentje:

Oké, nem ragasztok. :)

Érdekes, hogy drágalátos kis kedvenceim, a 'jó madarak', azonnal kiszúrták, amint kidugták a kis kukorica kezdemények az orrukat a földből. Az első etapban ültetett magokat módszeresen kihúzigálták és megették, pár szálat hagytak csak meg mutatóba, amikkel nem boldogultak. A következő vetésnél aztán már átmenetileg letakargattam talp nélküli átlátszó műanyag palackokkal, amíg meg nem erősödtek a szárak.

2020. júl. 17. 23:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!