Kukorica másodhajtás maradhat vagy jobb letépkedni?
Jó pár tőnél alul oldalhajtások nőltek ki, amiket eddig 'kiegyeltem'.
Most azonban elbizonytalanodtam, hátha jobb lett volna meghagyni őket?
Ahááá, ez a 'fialás', az 'egyelés' az más, amikor sűrűn nőlt, azt szokták kiegyelni...
Köszönöm, akkor 'nem kukoricázok vele', a többit is így kezelem majd.
Na, most ragaszthatom vissza a kitépett 'fattyakat'. :)))))
Köszönöm a cikket!
Ez a cikk valószínűleg takarmánykukoricáról szól.
A főzni való fajták általában nagyon sok fiat (fattyat) nevelnek, és sokkal erősebbeket is.
Nem tudom, milyen kísérletek voltak ezek, de én nem értek egyet a leírtakkal. A fiak tetején csutkák fejlődnek, pár szem kukoricával. Oké, hogy ez nem jelent sok tápanyagelvonást a növény számára, mert kevés szem nevelődik ki, de a növény érzékeli, hogy ott hoz egy másik termést, és ezért a fő száron - ami eleve rövidebb és vékonyabb lesz a 4-5 fia miatt - már esetleg ezért hoz kettő helyett egy csövet, vagy egy helyett egyet se, ha rosszabbak a viszonyok.
A talajban a víz és mindenféle tápanyagok is korlátozott mértékben vannak jelen, tehát ezért se mindegy, hogy ez mire fordítódik. Én jobbnak tartom, ha minden hozzáférhető anyag a fő szár épülésére megy, mert minél erősebb, annál jobban ki tudja fejleszteni a csöve(ke)t.
Mellékesebb ok ugyan, de ezek a fiak részben a sorköz felé állnak, tehát a művelést is nehezítik.
Ezért minél kisebb korban jó elszedni őket, amikor még nem fordított rájuk sok energiát a növény. Oldalra húzva és közben kicsit csavarva a legkönnyebb őket tőben kiszakítani.
Oké, nem ragasztok. :)
Érdekes, hogy drágalátos kis kedvenceim, a 'jó madarak', azonnal kiszúrták, amint kidugták a kis kukorica kezdemények az orrukat a földből. Az első etapban ültetett magokat módszeresen kihúzigálták és megették, pár szálat hagytak csak meg mutatóba, amikkel nem boldogultak. A következő vetésnél aztán már átmenetileg letakargattam talp nélküli átlátszó műanyag palackokkal, amíg meg nem erősödtek a szárak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!