T!GER kérdése:
Megtudná valaki mondani hogy miért jobb a szőlő oltvány mint a dugvány? A (filoxérát leszámítva)!
Figyelt kérdés
2020. máj. 26. 23:27
1/5 anonim válasza:
Erősebb tőre nemesebb szőlőt oltani hatékonyabb, nem csak egészség szempontból, de termés hozamból is.
2/5 anonim válasza:
Eleve a nemes dugványok jó része kisem hajt illetve nagyon nehezen ereszt gyökeret ezért szokták homlitani. Sok nemes szőlőt homlitottam és úgy sokkal gyorsabban gyökeredzik és fordul termőre. Egyébként én nem látok a kettő közt nagy különbséget.
3/5 anonim válasza:
Vannak egyes fajták, amik saját gyökéren nem fejlődnek szépen, mert nem nevelnek megfelelő erős gyökeret, ezért nem bírják az aszályos időt. Más fajták meg saját gyökéren is szépek. Nem hiszem, hogy erről bárhol kísérleti eredményeket lehetne találni, nem foglalkozik ezzel senki, mert az ország nagy részén jelenleg is van filoxéra. Homokföldeket kivéve, de ott meg a szárazság miatt kell a vadalany.
Szárazabb vidékeken még az Othellót is érdemes oltani. Nekem van egy (apám szerint) oltott Othello meg egy Delaware (kb. 60 évesek), mindkettő sokkal erősebb, mint a saját gyökerűek.
4/5 anonim válasza:
A Drága Apósomtól hallottam, hogy amikor telepített, ő valami általa "Ripáriának" nevezett vadalanyra oltott, nem tudom milyen lett volna anélkül, de hibátlan volt a végeredmény !
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!