Kezdőoldal » Otthon » Kert » Otthon szeretnék bort készíten...

Otthon szeretnék bort készíteni. Mire figyeljek oda? A legelejétől fogva. Milyen szőlőfajtából csináljam?

Figyelt kérdés

Ezt a cikket már elolvastam:

[link]

Gondolom itt leírtakat mind be kell tartani, de személyes tapasztalatokra is kíváncsi lennék.

Nem sokára költözöm kertes házba, és mivel szeretem a bort (csak a fehéret, és természetesen minőségit) ezért arra gondoltam, hogy én magam is megpróbálok a bor készítéssel.

Néhány info ami biztosan kell:

A talaj enyhén lankás (ez elvileg jó a szőlőnek), egy picit agyagos a talaj. A talaj minősége elvileg átlagos.

Milyen szőlőből készítsem majd? Mivel a fehérbort szeretem, abból is az édeset, ezért fehér szőlőből kell, abból melyik a legjobb fajta bor készítéséhez?

Otthoni körülmények között szeretném a maximumot kihozni és a lehető legjobb minőségű bort készíteni. Mikre figyeljek még oda, amit a cikk nem írt?

Pl csináltassak talajvizsgálatot, és ha nem elég megfelelő a szőlőnek, akkor különböző módszerekkel javítsam? Ha nem jó a talaj, vagy nem elég megfelelő, az kiderül a talajvizsgálatból?

Stb.

Köszi előre a válaszokat!

2020. jún. 5. 16:08
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
87%

Nekem 17 évesen jött az ötlet, hogy bort akarok késziteni. Voltak gondozatlan direkttermő lugasaink, amit senki nem tudott rendesen metszeni.

Teljesen laikusként elkezdtem könyveket venni, videókat neztem. Abbol a kevés szőlőből próbálgattam bort csinalni. Még présem sem volt semmi. Összenyomkodtam a fürtöket abból facsartam ki a levet tettem bele cukrot aztán demizsonban szabadon kifort. 10 lier volt az első adag és meglepően iható lett.

Aztán fokozatosan megtanultam metszeni elkezdtem telepiteni kb 50 tőkét minden fajtát. Zalagyönngye, Csabagyögye, Néró, Saszla...

Egy része karós tőkeművelésben másik része alacsony legyező művelésben lugason.

Most már használok kotyogót, fokolót, kénezem is a bort. Egyébként édes borhoz több cukrot kell majd tenned azért kell a fokoló, hogy tudd mérni.

Mire termőre fordul a szőlő minimu 3-5 év.

De igen sok munka van a szőlővel. Volt nem egy olyan év is, hogy nem lett bor a kezdetekkor, hanyagoltam a permetezést, elverte a jég vagy volt, hogy tavasszal az egész lefagyott.

Azóta elkezdtem ribizliket is telepiteni illetve most termést veszek abbol is bort csinalok. Készitettem már megybort is. Almaborral is kisérleteztem de nem mindig sikerült ihatóra.

Egyébként a Csabagyöngye bora nagyon finom, korai agusztusban szüretelheted, magas a cukortartalma is. A korai fajtákat ajánlom a későbbi fajtakal nem biztos, hogy rendesen beérik, de ez attól függ hol laksz, nálunk északon volt már, hogy a szüret előtt lefgyott. Ahogy fent is irtak a zalagyöngye is jó bőtermő és nem igényel sok permetet de azért kell permetezni. A sárga muskotályt is ajánlom az már macerásabb. Nem kell hordó bőven elég az üvegballon, demizson is.

2020. jún. 5. 22:41
 12/16 mindentudó99 ***** válasza:
71%
Sőt inkább hanyagolni kell a hordót macerás. Üvegballon vagy savàló tartàly a megfelelő. Ha szeretsz foglalkozni vele bőven megéri. Minden nap nézegetem a szőlőt itthon. Idén szép bő termés lesz úgy néz ki. Sok és nagy fürt van. Lassan virágzik is .
2020. jún. 6. 06:49
 13/16 A kérdező kommentje:
Milyen könyveket ajánlotok?
2020. jún. 6. 08:19
 14/16 anonim ***** válasza:
71%
Tavasztól tavaszig a szőlőben - van több része levan benne irva minden ami kell röviden tömören.
2020. jún. 6. 13:24
 15/16 mindentudó99 ***** válasza:
71%
Hű én nagyapàm könyveiből tanultam nagyon régiek. Biztos kapható most is valami
2020. jún. 6. 16:26
 16/16 anonim ***** válasza:
79%
Prohászka Ferenc: Szőlő bor című könyv.
2020. jún. 9. 14:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!