Kezdőoldal » Otthon » Kert » Otthon szeretnék bort készíten...

Otthon szeretnék bort készíteni. Mire figyeljek oda? A legelejétől fogva. Milyen szőlőfajtából csináljam?

Figyelt kérdés

Ezt a cikket már elolvastam:

[link]

Gondolom itt leírtakat mind be kell tartani, de személyes tapasztalatokra is kíváncsi lennék.

Nem sokára költözöm kertes házba, és mivel szeretem a bort (csak a fehéret, és természetesen minőségit) ezért arra gondoltam, hogy én magam is megpróbálok a bor készítéssel.

Néhány info ami biztosan kell:

A talaj enyhén lankás (ez elvileg jó a szőlőnek), egy picit agyagos a talaj. A talaj minősége elvileg átlagos.

Milyen szőlőből készítsem majd? Mivel a fehérbort szeretem, abból is az édeset, ezért fehér szőlőből kell, abból melyik a legjobb fajta bor készítéséhez?

Otthoni körülmények között szeretném a maximumot kihozni és a lehető legjobb minőségű bort készíteni. Mikre figyeljek még oda, amit a cikk nem írt?

Pl csináltassak talajvizsgálatot, és ha nem elég megfelelő a szőlőnek, akkor különböző módszerekkel javítsam? Ha nem jó a talaj, vagy nem elég megfelelő, az kiderül a talajvizsgálatból?

Stb.

Köszi előre a válaszokat!



2020. jún. 5. 16:08
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
0%

Az otthon készült bor inkább parasztbor lesz, de minőségi nem valószínű.

És száraz lesz, mivel az édes borhoz le kell állítani a forrást.

Épeszű ember pedig nem állítja le a forrást, mivel a cukorból lesz az alkohol...

2020. jún. 5. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 A kérdező kommentje:

Nos lehet, azért is írtam oda, hogy a maximumot szeretném kihozni.

Ha az a maximum, hogy parasztbor lesz belőle, akkor az a maximum

2020. jún. 5. 16:52
 3/16 mindentudó99 ***** válasza:
70%
Rengeteg fèle szőlő van már. Olvasgasd fajtánként a tulajdonságokat. Minden szempontot mérlegelj ellenállóság betegséggel szemben pl. Fagytűrés. Mekkora és mennyi fürtöt nevel stb. Ami tanácsot adni tudok hogy a szőlővel azert van munk. De ha ezt nem bánod akkor nagyon sok szép termést hoz. Az egyik legkényesebb gyümölcs. Tehát én pl naptár szerint permetezek. Egyszer elkezdem és onnantól ⁷-10-14 naponta ismétlem. Figyelembe véve hogy milyen az időjárás és milyen szerrel permeteztem. Itt nincs az hogy nincs kedvem permetezni majd inkább 3 nap múlva mert a betegség hamar elkapja. Kb 10 szer kell permetezni egy évben. Nekem fehér Zalagyöngye és Írsai olivér van nagyrészt. És még ki tudja hàny féle amiből fajtánként pár tőke van. Agyagos talaj van itt is. Elvan rajta. Ha érdekel valami kérdezz
2020. jún. 5. 16:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 mindentudó99 ***** válasza:
97%
Vajon mi az a parasztbor? Ez úgy hangzik mintha azt írnád otthoni bort nem lehet minőségit készíteni ami egyértemű nem igaz.
2020. jún. 5. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 Mr.Q77 ***** válasza:
70%

Mekkora terület lenne beültetve hány tőke? Kevés szőlőből nem lehet jó bort csinálni, sokkhoz meg dolgozni kell rendesen.


online /könyvekből nem lehet a szőlő termesztést /borászkodást otthon 0-ról elkezdeni. Mindenképpen kell egy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező barát/ismerős. Amúgy pedig nagyon erős elhivatottság/munkabírás kell hozzá. A cikk gyakorlati értéke konvergál a 0 val a te szempontodból


-Alacsony magas művelés?

-Te műveled vagy műveltetnéd?

-Mikor mivel permetezz /neked már az előtt fell kell ismerni a permetezés szükségességét mielőtt a baj megtörténik

-tetejezés/hónaljazás (mondanak ezek valamit?)

-kapálás/horolás (gazolás) eszközök , kerti munkákkal hogy állsz?


a szőlőt akkor kell művelni mikor igényli és nem akkor mikor ráérsz (ez egy alap tétel vésd a pince falára)


-szűret

-szőlő feldolgozás: van darálód/ présed?

-must kezelése (korai forrást megakadályozni /vagy ha nincs beindítani)

- bor/hordó kezelése hagyományos hordós tárolásnál (borfejés/kénezés/borkő eltávolítás.


És kb 1000 és egy apró dolog amit csak szakemberektől lehet eltanulni.

Az utcában ahol felnőttem kb mindenkinek volt saját bora, ebből kb csak a mienk volt iható, mivel már több generáció visszamenőleg ezzel foglalkozott.



Én ebbe nőttem bele gyerekkoromban. De én nem foglalkozom vele.

2020. jún. 5. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
19%
pedig nem olyan nehéz egyedül, csak kell 1-2-3-4 év mire sikerül normális bort csinálnod, persze azután miután szőlőt termett a tőkéd. Először valami igénytelenebb fajtát kell választanod, zalagyöngye vagy otello azokat még permetezni sem kell akkor is teremni fognak bőséggel. Első alkalommal még a forrást sem tudod majd beindítani, lesz egy ihatatlan mustod. Következő évben talán sikerült bort csinálnod, de ihatatlan lesz. Kell pár év hozzá. Vagy elmész tanulni egy borászhoz.
2020. jún. 5. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 mindentudó99 ***** válasza:
88%
Míért ne tudná beindítani a forrást? Ledarálja a szőlőt a héján hagyva az magától beindul. Nem a borkészítés a fő gond azt még leírás alapján is meg lehet tanulni könnyebben. A szőlőművelés metszés elsajátítása nehezebb. Jobb híján én könyvekből tanultam mert egyszer csak rám maradt egy nagy szőlőskert. Hàt kellett 3-4 év mire ráéreztem a dolgokra . Könnyebb lett volna ha van aki megmutogatja mit hogyan kell csinàlni.
2020. jún. 5. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
13%

A borkészítés sok munkával jár. Jó sok fizikai munka, idő.

Így nulláról nincs sok értelme elkezdened, mert ez csak egy nagy lendület nálad, mert semmit sem tudsz róla.

Egy két cikk kevés hozzá. Olvass vaskos szakkönyveket a szőlőről, metszés, permetezés, betegségek, melyik földbe melyik jó.kapálás, gondozás, betegségek felismerése. Ott a bor kémiája, szüret, cukorfok, forrás, hordók kezelése, megfelelő hőmérsékletű pince, fejtés, kezelés.

5# jól írta. Ezek nem mennek 1-2 év alatt magadtól. Egy rossz húzás és nincs termés, kiég a szőlő, kidobhatod a bort, hordó íze lesz. Stb

2020. jún. 5. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
71%

Szőlőben tavasztól őszig munka van.


Nem hiába vágta ki nálunk is a legtöbb tulajdonos a kerti szőlőket.

2020. jún. 5. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! :) Nem baj, amúgy is az ember, ha valamibe bele kezd, sokáig csak "próbálkozó" aztán amikor már elég tapasztalatot szerzett akkor lesz "vállalkozó".

Akkor majd olvasok sokat, meg tanulok, egyszer csak összejön.

Nem az a lényeg, hogy sok bor legyen, hanem az, hogy egyszer sikerüljön. Nem spórolni akarok a borkészítéssel.

Ha egyszer sikerül igazán jó bort csinálom, akkor arra nagyon büszke leszek. :)

Nem baj az, hogy sok vele a munka. Amikor egyszer jó borom lesz, és azt iszom, akkor büszke leszek és nem igazán fog érdekelni a bele fektetett sok munka (meg pénz), a büszkeség többet érne számomra.

Persze, nem is gondoltam, hanem egyenesen tudtam, hogy sokat kell majd erről tanulnom, mivel nem értek hozzá. Mamám csinál bort a szőlőből, de az csak arra jó, hogy berúgj, összes szőlőt egyszerre darálja le, egyszer permetezi (pontosabban én permetezem le neki) nem igazán foglalkozik vele, csak úgy "van" a szőlő, max évente egyszer meg kér valakit, aki meg metszi. Szóval nem igazán finom, nagyon száraz, nem finom. Nem is lehet összehasonlítani egy minőségi borral.

Azért is határoztam el, hogy ha egyszer kertes házam lesz, akkor megpróbálkozom vele én is.

A ház, amit kinéztem és amit meg akarok venni, van is borospince, szóval lehetőség van rá. A telek 2000nm, ebből max a felét szeretném szőlővel beültetni.

2020. jún. 5. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!