Otthon szeretnék bort készíteni. Mire figyeljek oda? A legelejétől fogva. Milyen szőlőfajtából csináljam?
Ezt a cikket már elolvastam:
Gondolom itt leírtakat mind be kell tartani, de személyes tapasztalatokra is kíváncsi lennék.
Nem sokára költözöm kertes házba, és mivel szeretem a bort (csak a fehéret, és természetesen minőségit) ezért arra gondoltam, hogy én magam is megpróbálok a bor készítéssel.
Néhány info ami biztosan kell:
A talaj enyhén lankás (ez elvileg jó a szőlőnek), egy picit agyagos a talaj. A talaj minősége elvileg átlagos.
Milyen szőlőből készítsem majd? Mivel a fehérbort szeretem, abból is az édeset, ezért fehér szőlőből kell, abból melyik a legjobb fajta bor készítéséhez?
Otthoni körülmények között szeretném a maximumot kihozni és a lehető legjobb minőségű bort készíteni. Mikre figyeljek még oda, amit a cikk nem írt?
Pl csináltassak talajvizsgálatot, és ha nem elég megfelelő a szőlőnek, akkor különböző módszerekkel javítsam? Ha nem jó a talaj, vagy nem elég megfelelő, az kiderül a talajvizsgálatból?
Stb.
Köszi előre a válaszokat!
Az otthon készült bor inkább parasztbor lesz, de minőségi nem valószínű.
És száraz lesz, mivel az édes borhoz le kell állítani a forrást.
Épeszű ember pedig nem állítja le a forrást, mivel a cukorból lesz az alkohol...
Nos lehet, azért is írtam oda, hogy a maximumot szeretném kihozni.
Ha az a maximum, hogy parasztbor lesz belőle, akkor az a maximum
Mekkora terület lenne beültetve hány tőke? Kevés szőlőből nem lehet jó bort csinálni, sokkhoz meg dolgozni kell rendesen.
online /könyvekből nem lehet a szőlő termesztést /borászkodást otthon 0-ról elkezdeni. Mindenképpen kell egy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező barát/ismerős. Amúgy pedig nagyon erős elhivatottság/munkabírás kell hozzá. A cikk gyakorlati értéke konvergál a 0 val a te szempontodból
-Alacsony magas művelés?
-Te műveled vagy műveltetnéd?
-Mikor mivel permetezz /neked már az előtt fell kell ismerni a permetezés szükségességét mielőtt a baj megtörténik
-tetejezés/hónaljazás (mondanak ezek valamit?)
-kapálás/horolás (gazolás) eszközök , kerti munkákkal hogy állsz?
a szőlőt akkor kell művelni mikor igényli és nem akkor mikor ráérsz (ez egy alap tétel vésd a pince falára)
-szűret
-szőlő feldolgozás: van darálód/ présed?
-must kezelése (korai forrást megakadályozni /vagy ha nincs beindítani)
- bor/hordó kezelése hagyományos hordós tárolásnál (borfejés/kénezés/borkő eltávolítás.
És kb 1000 és egy apró dolog amit csak szakemberektől lehet eltanulni.
Az utcában ahol felnőttem kb mindenkinek volt saját bora, ebből kb csak a mienk volt iható, mivel már több generáció visszamenőleg ezzel foglalkozott.
Én ebbe nőttem bele gyerekkoromban. De én nem foglalkozom vele.
A borkészítés sok munkával jár. Jó sok fizikai munka, idő.
Így nulláról nincs sok értelme elkezdened, mert ez csak egy nagy lendület nálad, mert semmit sem tudsz róla.
Egy két cikk kevés hozzá. Olvass vaskos szakkönyveket a szőlőről, metszés, permetezés, betegségek, melyik földbe melyik jó.kapálás, gondozás, betegségek felismerése. Ott a bor kémiája, szüret, cukorfok, forrás, hordók kezelése, megfelelő hőmérsékletű pince, fejtés, kezelés.
5# jól írta. Ezek nem mennek 1-2 év alatt magadtól. Egy rossz húzás és nincs termés, kiég a szőlő, kidobhatod a bort, hordó íze lesz. Stb
Szőlőben tavasztól őszig munka van.
Nem hiába vágta ki nálunk is a legtöbb tulajdonos a kerti szőlőket.
Köszi a válaszokat! :) Nem baj, amúgy is az ember, ha valamibe bele kezd, sokáig csak "próbálkozó" aztán amikor már elég tapasztalatot szerzett akkor lesz "vállalkozó".
Akkor majd olvasok sokat, meg tanulok, egyszer csak összejön.
Nem az a lényeg, hogy sok bor legyen, hanem az, hogy egyszer sikerüljön. Nem spórolni akarok a borkészítéssel.
Ha egyszer sikerül igazán jó bort csinálom, akkor arra nagyon büszke leszek. :)
Nem baj az, hogy sok vele a munka. Amikor egyszer jó borom lesz, és azt iszom, akkor büszke leszek és nem igazán fog érdekelni a bele fektetett sok munka (meg pénz), a büszkeség többet érne számomra.
Persze, nem is gondoltam, hanem egyenesen tudtam, hogy sokat kell majd erről tanulnom, mivel nem értek hozzá. Mamám csinál bort a szőlőből, de az csak arra jó, hogy berúgj, összes szőlőt egyszerre darálja le, egyszer permetezi (pontosabban én permetezem le neki) nem igazán foglalkozik vele, csak úgy "van" a szőlő, max évente egyszer meg kér valakit, aki meg metszi. Szóval nem igazán finom, nagyon száraz, nem finom. Nem is lehet összehasonlítani egy minőségi borral.
Azért is határoztam el, hogy ha egyszer kertes házam lesz, akkor megpróbálkozom vele én is.
A ház, amit kinéztem és amit meg akarok venni, van is borospince, szóval lehetőség van rá. A telek 2000nm, ebből max a felét szeretném szőlővel beültetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!