Van olyan szőlőfajta, ami lombozottságban (lugasnak szánom), igénytelenségben, ellenállóságban és a fürtök tőkén tarthatóságában egyaránt utoléri az Othellót?
Medina,Izabella.
Medina:
A Medina hazai nemesítésű vörösborszőlő-fajta, mely a Seyve Villard és a Kékmedoc keresztezésével jött létre.
Izabella:
Az Izabella vagy Eperszőlő egy régi direkt termő, áthatóan labruska ízű és illatú szőlőfajta, amely az Amerikában őshonos, vadon termő Vitis labrusca és az európai Vitis vinifera egyik ismeretlen ágának hibrid fajtája.
Laikus nemigen tudja egyiket sem megkülönböztetni az Otellótól.
Én csak úgy ismerem ("Kuruc vére) festőszőlőnek is ültetik.
Aprószemű,ezt a híbáját látom.Igénytelen,betegségek nem támadják,szinte kiírthatatlan .Vesszője ,ha jó talajban van ,4-5 m is képes növekedni.
Itt egy nagyon jó kis link, a lugasra nevelhető fehér szőlőkről (enni+bornak)
Éppenséggel, az Othello nem olyan szuperszőlő. Pl. nem egy kimondottan erős növekedésű, lugasnak való fajta, ebben a tekintetben egy "futottak még" kategória.
És nem is annyira ellenálló. A peronoszpórára igen, de lisztharmatra nézve a létező legérzékenyebb fajták egyike. Persze, ha nincs nálad a kertben lisztharmatgomba, akkor nem is okoz gondot, nálam is így volt régen. Aztán vagy 10 éve bejött a lisztharmat valami új szőlővel, most rengeteget kell permetezni ellene, és az Othello az a tizenvalahány fajta közt, amin még ennyi permetezés mellett is ott vannak a tünetek. Ként eleve nem is lehet rá használni, mert a kevés kénérzékeny fajta egyike.
Aztán ott van a kocsánybénulás, ebben a tekintetben is az Othello a legérzékenyebb fajták közt van. Ez a szakkönyvek szerint ugyan nem betegség, hanem magnéziumhiány, de a saját tapasztalatom inkább arra mutat, hogy egy jelenleg még nem ismert betegség okozza, és a magnéziumhiányhoz csak annyi köze van, hogy csak a hiányos szőlőket tudja komolyan károsítani.
A szőlőgyökértetűnek (filoxera) is az Othello levele a kedvence.
Mindegy, de a kérdésedre.
A tőkén tarthatóság azt jelenti nálad, hogy érés után nem károsodik sokáig, vagy azt, hogy a fagyokig tőkén tartható? A különbség annyi, hogy a második esetben kiesnek a korai érésű fajták. Akkor az érésidőt kell nézni, mert ami csak szeptember végén, októberben érik be teljesen, azok már sokáig bírják a hűvösebb időben.
Ha lugasnak szánod, akkor a növekedési erélyt kell nézni, ez szintén megtalálható a leírásokban. Valamint a fagytűrést, mert ugye, egy lugast nem tud a tetejéig befutni az a fajta, ami minden harmadik évben elfagy.
Na és a legfontosabb kérdés: milyen típusú szőlőt szeretnél? Mindegy? Vagy valami "rendesebb" csemegeszőlő legyen?
Ha direkttermő is megfelel, akkor van ilyen, ami minden kívánalmadnak megfelel: Delaware. Direkttermő. Létezik pirosban is, de a fehér van elterjedve, ezt ismeri mindenki. Nem valami különös ízű, de azért jó, ha olyan későn már nincs más. A fagyok előtt leszedve, hideg helyen tárolva karácsonyig is eltartható. Megaszalódnak a szemek, nem is minden szem áll el, de azért ennyit kevés fajta bír ki.
Ha nem valami tökéletes, szőlőnek ideális talajod van, akkor érdemes még a direkttermőket is vadalanyra oltani, a különbség ég és föld.
Ha komolyabb fajtát szeretnél, akkor azt írd be a keresőbe, hogy "rezisztens szőlőfajták". Ezek közt keresd az erős növekedésű, fagytűrő, és szükség esetén a késői érésű fajtákat. Valami probléma azért mindegyikkel akad, ezért kell személyesen kiválasztani, hogy melyik negatív tulajdonság az, amit még be tudsz vállalni. Minél több leírást olvass el, mert a kereskedők egy része csak a pozitív tulajdonságokat írja le. Ha már megvannak a jelöltjeid, akkor azokra kérdezz rá itt meg fórumokon, hogy mi a tapasztalat velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!