Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mikor indul be újra az ingatla...

Mikor indul be újra az ingatlanpiac?

Figyelt kérdés

Kicsit unom már, hogy a környékünkön csak régi 50-60 éves, felújítandó, vagy felújított de nagy és ezért drága ingatlanok vannak eladók, és semmi változás, már 1.5 éve UGYANAZOK az ingatlanok eladóak. Hozzáteszem, ebből nagyon sok ingatlanos által hirdetett. Semmi új, nincs választék.

Ti addig kerestetek, vártatok (akár éveket) míg találtatok egy megfelelőt, vagy megvettetek egyet a kínálatból, és utána alakítgattátok?

Lakás téma nem, csak különálló, családi ház érdekel.

2018. szept. 19. 10:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%
Felénk is viszonylag állandók a hirdetések, mindent nagyon hamar elvisznek, ami jó. Talán hitelszigorítással kicsit csökken a kereslet, nő a választék, de nehéz megjósolni. Mi most egyelőre várunk.
2018. szept. 19. 10:22
 2/11 anonim ***** válasza:

Budapesten még a legkevésbé kedvelt környékeken is el lehet adni 3 napon belül irányáron (alku nélkül) a lakásokat.

Még van egy 2 év laufja ennek.

20-25 év múlva lesz a következő fellendülés.

2018. szept. 19. 10:42
 3/11 anonim ***** válasza:
75%

"Ti addig kerestetek, vártatok (akár éveket) míg találtatok egy megfelelőt"

Igen. 2,5-8 év alatt találtunk mindig. Jellemzően sokkal nehezebben találunk, mint eladunk, eladni 2 hónapon belül szoktunk.

Eddig 6 adásvételünk volt az én életemben, én a család legfiatalabb generációja vagyok, tehát a felmenőimnek több volt.

2018. szept. 19. 10:44
 4/11 anonim ***** válasza:
68%

Megvoltak a feltételeink:

Különálló családi ház

Tégla építésű

Minimum 2 szoba+ nappali (1 gyereket terveztünk)

Minimum akkora kert, ahova befér a 2 kocsi, meg a kutya.

És az összeg, amibe bele kellett férnie.

Ja, és azonnal költözhető (egy festés után), ne valami romhalmaz.

Amikor megtaláltuk, megvettük. Igaz, hogy egy lapostetős nyaraló volt, amit beszigeteltek, és átminősítettek családi házzá, de a paraméterek megfeleltek.

Mivel nagyon jó áron volt, így végül 8 év alatt letudtuk a hitelt, és lehet nekiállni felújítani. Burkolatcserék, víz-villanyvezeték csere, ilyesmi.

De ezt meg tudjuk családon belül, így nem lesz annyira költséges.

2018. szept. 19. 10:49
 5/11 anonim ***** válasza:
79%

Nem tudom, miért teszed fel ezt a kérdést havonta ...

Te vidéken élsz, nulla fejlődés, nulla fluktuáció.

Mint már korábban is mondtuk neked: az ember vagy maga építi vagy átalakítja, ha az még rentábilis befektetés.

Mivel neked ez az első (és nyilván neked az utolsó, mert olyan vagy) házad lesz, rád nem vonatkozik, hogy az első házad az ellenségedé, a második a barátodé sé a harmadik lesz igazán a tiéd. Addigra tudod már, hogy pontosan mit akarsz a mindennapokban, életritmusban, térrendezésben, apróságok terén.

Akik nem így tesznek, azoknak lesz a mantrájuk az, hogy egy családi házra folyton költeni kell, egy házon mndig van felújítanivaló stb. Egyszer kell tökéletesre megcsnálni, nem éppenhogy jó, hanem előremutató módon, és kész.

2018. szept. 19. 10:51
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem teljesen lényegtelen volt, hogy 50-60 éves a ház, amit meg akarok venni.

A szempontjaim a következők voltak:

- környék legyen az elvárásaimnak megfelelő és minden lényeges gyalog is elérhető legyen max. 10-15 perc sétával

- kisebbségi környezet kizárt

- a ház statikai állapota az egyetlen ami fontos, stabil, száraz falak, nyílegyenes jó állapotú tető, rendes kerítés

- a kert és az udvar ne legyen kopár, vagy esetleg elhanyagolt dzsungel, ahova csak bozótvágóval lehet bejutni.

Innentől kezdve nálam kizárt volt, hogy nagy pénzeket fizessek mások "felújításáért", mert az ilyen dolgok leginkább a hibák elfedésére szolgálnak és az esetek 99,9%-ban nem egyezik az ízlésemmel.

Ha a felsorolt kitételeimnek megfelel az ingatlan, azt majd én felújítom a vételáron megspórolt pénzemből.

Én így gondolkozom és még nem volt okom megbánni.

2018. szept. 19. 11:30
 7/11 A kérdező kommentje:
#6 tulajdonképpen egyetértek, ez lehet a logikus választás, csak mikor belegondolok hogy rá kell még a 60 éves házra szánni min. 4 milliót pluszban mire olyan lenne mint kb. szeretnénk... És elgondolkodok hogy később ha eladásra kerül sor ezt senki nem fogja megfizetni, és nem is biztos megéri költeni rá (többre jönne ki a felújítással együtt mint amennyit ér a településen az ingatlan...)
2018. szept. 19. 12:15
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

7

Nem az életkor határozza meg egy ház árát, hanem az elhelyezkedése. Jó környéken a 4 millió plusz nem tétel, kifizetik simán, rossz környéken pedig a friss építés értéke is zuhan.

2018. szept. 19. 12:30
 9/11 anonim ***** válasza:
82%

Ne így gondolj rá, hanem úgy, hogy a vételáron megspórolod a felújítási összeg nagy részét és a magad otthonát alakítod, a saját elképzeléseid szerint!

Persze, ha tervbe vetted, hogy csak átmeneti megoldás és 3-5 év múlva költözöl, akkor nyilván nincs értelme invesztálnod milliókat. Bár, ha olyanba költözöl, amihez hozzá sem kell nyúlni, ott meg a vételárnál kifizeted ugyanezt és a kérdés itt is felmerül eladásnál.

Ha viszont 10+ évre tervezel, akkor mindenképpen megéri a ráfordítást, mert nem mindegy, hogy az embernek az otthonában milyen a közérzete, mennyire érzi komfortosan magát.

És hogy utána mi lesz? Ki tudja?

Olyan kiszámíthatatlanul változnak az idők, hogy kár éveket beáldozni a várakozásra, az csak improduktív idő.

Abban szinte biztos vagyok, hogy az ingatlanok árai nem fognak lefelé menni, inkább felfelé, de ha csak stagnálni fog egy darabig, már az is komoly haladás.

2018. szept. 19. 12:31
 10/11 anonim ***** válasza:

Szerintem a nagyon fontos tényezők:

- hely

- ár

- állapot

- otthon érzet

Előbbiek érthetők, utóbbit nem tudom megmagyarázni. Egyszerűen ránézek egy ingatlanra, vagy bemegyek és érzem, hogy eltudom-e itt képzelni magam, vagy teljesen rideg és semmi esélye átalakításokkal sem.

Látom az árat, nagyjából tudok kalkulálni, hogy mit csináltatnék meg rajta és az nagyságrendileg mennyibe kerülne + 20%. Nekem ez ebben a formában megéri-e? Meddig szeretnék maradni? Megéri-e ennek fényében ennyi pénzt beleölni? Stb.

Ha nagyjából klappol a történet, akkor mehet. Ha egyáltalán nem, akkor biztosan nem vennék meg egy ingatlant csak azért, hogy legyen.

Mi nem rég költöztünk, bár csak lakásba, de fontos volt az épület állapota kívülről, a lépcsőház kinézete. Természetesen a legfontosabb pedig a lakás belső elrendezése, állapota és a tudat, hogy mennyit kellene rákölteni.

Van szomszédunk, aki 3 milliót ráköltött egy 10 éves társasházi lakás felújítására, csúcsminőségű szaniterekkel, burkolatokkal. Ő így érzi jól magát, lelke rajta, de ezt az összeget sosem fogja viszont látni.

Mi kb. 800 ezret költöttünk rá és a fürdőhöz hozzá sem nyúltunk. Lehetne az is szebb és modernebb, 10 év alatt változott a világ, de abszolút elmegy kategória és mivel tudjuk, hogy 5-7 évnél tovább nem maradunk, ezért nem akarunk "fölösleges" modernizálásra költeni.

Teljesen más lenne a dolog, ha tudnánk, hogy itt szeretnénk leélni az életünket, hiszen akkor nézzen ki úgy, amiben én szeretném leélni az életemet.

2018. szept. 20. 08:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!