Megállt az ingatlanpiac a XI. kerületben?
Hosszú idő óta nézelődök és azt tapasztalom,hogy hetek óta minden lakást ismerek amik az ingatlanportálokon (az összesen, nem túlzok) fenn vannak.
Az árak az egekben, a lakások állapota pedig ezzel fordítottan arányos.
Annyira kíváncsi lennék,hogy aki valóban el akarja adni az meddig vár?Nem, és nem lehet abból az árból engedni?
Ha kimondom az összeget amiért lakást keresünk szinte nevetségesnek találják az ingatlanosok.
Az a baj hogy a jó árú és jó helyen lévő ingatlanokat azonnal elkapkodják, sőt egymásra licitálnak a vevők. Én befektetésnek próbáltam Budapest még megfizethetőbb részein lakást keresni, és egy rémálom volt az egész.
Igaz, a szerencse sem állt mellénk, kétszer jártunk úgy, h a kinézett lakást két hét várakozásunk után (az árban megegyeztünk már), mégsem adta el a tulaj (az egyik azért mert nem tudta h a lízingelt lakás után hogy kell adózni, a másik meg a bankkal pereskedett), de ezekre is heteink mentek el, és amíg vártunk, másik nagyon kedvező lakást elvittek az orrunk elől amit kinéztünk.
Az olyan lakásokat, ami frekventált helyen és jó állapotban volt, 20 millió alatt, ezeket szó szerint pár óra alatt elvitték. Volt hogy reggel 6-kor jött nekem emailben a hirdetésfigyelő a lakásról, felhívtam és azt mondták h előző nap 4-kor került fel a hirdetés a netre , már aznap megnézték és reggel lefoglalózták.
Több olyan eset is volt, hogy 3-4 vevőjelölt ment megnézni a lakást, és mind megvette volna a kiírt árért a lakást, végül egymásra licitáltak, a tulaj meg még annál is feljebb vitte az árat a végére.
Szóval baromi nagy szerencse is kell a dologhoz, kitartás, szó szerint óránként kell nézegetni az ingatlan.com-ot, de nekem kb 2 hónapnyi ilyen szívás után annyira elment a kedvem az egésztől, h úgy gondoltam oltári mázli kell ahhoz h normális áron normális lakáshoz juss Bp-en. Végül nem is Bp-en vettünk lakást mert ott túlságosan túlárazottnak láttuk a minőségükhöz képest.
Ja és akkor még nem is beszéltem a kamu hirdetésekről, amikor jó áron feltesznek egy lakást, de csak csalinak, amit ott hagynak hetekig, h aztán a többi ingatlanjukat ajánlgathassák.
Mindenképp érdemes feliratkozni minél több hirdetésfigyelőre, h az új lakásokról kapjon az ember hírlevelet - az ingatlan.com-on azt hiszem van ennek valami fizetős funkciója is ami azonnal elküldi az új hirdetést emailben, a normál hírlevele csak x órával később küldi, ami a tényleg jó vételek esetében már késő - illetve ingatlanosoknak kell szólni, minél többnek h milyen lakást szeretnél és ha lesz valami szóljon róla.
Kérdező, a lényeg, hogy ne kapkodj. Az ingatlanvásárlás egy húsz-harmincmilliós tétel, nem lehet elkapkodni.
Sok degenerált ingatlanos löki a szöveget, hogy dönteni kell, ma csak a döntésképes vevő tud venni!
Anyádat kell megdönteni a felpenészedett beépített szekrényen, oszt úgy megkefélni, hogy a sikítása elnyomja a Hungária körút 90 decibelles zaját.
Nyugodj le, ez az első. Kétfajta eladó van: aki árulni akar, és aki eladni. Az utóbbi a te embered. Az ingatlanosnak meg akkor se higgy, ha ló legel a sírján. Gyors a piac, aláírom, de nem szabad beleugrani ész nélkül semmibe. Inkább most szopjál a kereséssel plusz 3 hónapot, minthogy megvegyél valami irreálisan drága eladhatatlan szart, és utána 10 évig szopjál vele, mire nagy bukóval rá tudod sózni valami hasonló marhára, amekkora te voltál.
Rengeteg ingatlant meg kell nézni, hogy legyen viszonyítási alapod. Meg fogod találni azt, amelyiknél úgy érzed, hogy igen, ez lesz az. Gondolom, lakhatási célra keresel, tehát igenis fontos, hogy legbelül hogyan érzel az ingatlannal/környékkel kapcsolatban.
Az ingatlanpiacon rengeteg a BLÖFF. Mindenki blöfföl. Ez egy pszichológiai játék. És mindenki át akar baszni. Budapesten nincs becsület, mindent le kell papírozni, nem bízhatsz meg senkiben. Vadkapitalizmus van.
És még valami: ne a hirdetési árak alapján ítéld meg a lakáspiacot, mert a sok barom egymást hergeli. Vonj le belőle bő 10%-ot, na az lesz a tényleges tranzakciók ára.
Plusz valami: hidd el, hogy MINDEN, ismétlem, MINDEN eladónak feláll a f.asza és beizgul, ha komoly vevőjelöltet lát, nem csak egy unatkozó lakásturistát, aki nézelődik, de fogalma sincs, mit akar.
Odamész jegyzetfüzettel, listával, tollal, megvizsgálod a lakást, padlót megkopogtatod, fázisceruzát bedugod a konnektorba, ablakokat kinyitod, összes qurwa villanyt lekapcsoltatod (fényviszony), csempénél fugát vizsgálsz, minden csapot megnyitsz, kérsz egy pohár csapvizet, ha régi ablak van: papírlappróba, csukott ablaknál nem lehet semmi légmozgás, WC-t lehúzod, gondnok / közös képviselő számát elkéred, rezsiszámlát kérsz, helyrajzi számot kérsz, tulajdoni lap másolatot kérsz, ha nincs kéznél, szemöldöködet felhúzod, és megkérdezed, hogy biztosan per-, teher- és igénymentes-e a kégli, villanyóra hány amperes, réz- vagy alumíniumvezeték van-e, fűtésrendszer milyen, tároló van-e, tulaj hol parkol, lakás színe, picit piszkos fal nem számít, úgyis kifested mielőtt beköltözöl. megkérdezted mikorra tudja birtokba adni, mennyi idő kell neki, hogy elhúzza a belét, miután megkapja a pénzét. Ha bérlő lakik az ingatlanban, az gáz, cserében alkupozíció lehet.
Sok réti negró akarja BP-en bútorozottan eladni a sz*ros kis kéglijét, ilyenbe nem megyünk bele. Kell a ráknak az ő hájas seggével kiült fotelje, meg a ronda matraca. Ha bútorozottan akarja rád sózni, mondd meg neki, hogy szuper, ez esetben 200 ezerrel kevesebbet fizetsz, mert a szarjait saját pénzen kell elszállítanod a a szemétégetőig!
Ha lakást veszel, a lépcsőház állapotát nagyon nézd meg!
Ha házat veszel, a szomszéd telkek állapotára figyelj. Ki a szomszéd? Kiféle? Miféle? Kefél-e?
Ha tulajtól veszel, elérhetőséget cseréltek. Ha ingatlanos visz oda, akkor megtekintésit aláírod, tulajtól nem kérsz elérhetőséget, ingatlanossal beszélsz.
A 20-25 perces showműsor végén megköszönöd a lehetőséget, de előtte, ha mindent átnéztél és felírtál, kinyitod a jegyzetfüzetedet, megkérdezed, hogy mennyi is a pontos ár, jól emlékszel-e. Árat felírod, ne legyen félreértés.
Röhögsz magadban, hogy ennyit úgysem adsz ezért a szarért, ha valaki ennyiért elviszi, akkor lelke rajta. A lényeg, hogy ne feszüljél be. Érdemes megkérdezni, hogy az árat hivatalos értékbecslő állapította-e meg (höhö... lolz), vagy mi alapján határozta meg a tulaj (és az ingatlanos) az árat. Ha azt mondják, hogy hát ennyiért mennek, akkor örülsz, mert segghülyék, de legalábbis egy Wunschpreis lett beírva a hirdetésbe (ami elég baj, de ez van). Tulajtól/ingatlanostól elköszönsz, nem mondasz semmit, sokallod-e, mennyit gondoltál, fizetési feltételeket, stb. Megkérdezed, mit szeretne, hogyan, felírod, de TE NEM ADSZ INFÓT AZ ANYAGI HELYZETEDRŐL!!
Semmi infót nem adsz magadról. Magánszemély vagy, vásárolni szeretnél egy ilyesmi ingatlant errefelé, nem kell több infó, mert minden felhasználható ellened.
Ingatlanosnak nem mondod meg, mennyi pénzed van, miért keresel, sürgős-e, unod-e már, mivanmár, mert azonnal leadja a drótot!! Befe téma van. Kuss, pöstiesen.
Aki csak bemegy, hüledezik, hogy de szép, meg mosolyog, meg pletyizik, de süt róla, hogy fogalma sincs, mit kell nézni, mit akar, azt nem fogják komolyan venni!
Ja, és NE POFÁZZ! SZÁDAT BEFOGOD! de ezt írtam már, csak tényleg fontos. Magadról nem mesélsz, ha tetszik a kégli, nem mutatod ki, te csak alaposan mevizsgálod a lakást, felírod, mi milyen, mennyi, hány méter.
Ha ingatlanos ott kérdezi, mennyire gondoltál, akkor - hacsak nem szuper áron van egy szuper lakás, de ilyen 100-ból egy - akkor annyit mondasz, hogy nem tudom, azért jegyzeteltem, hogy objektívan át tudjam gondolni és kiszámolni, mennyit ér meg SZÁMOMRA ez a lakás. Aznap már hagyod a francba, másnap vagy 2 nap múlva felhívod vagy a tulajt, vagy az ingatlanost, hogy tennél egy hivatalos ajánlatot. Ebben ár, fizetési ütemezés, birtokbaadás stb. legyen benne! Ha lemaradsz, le van szarva, majd lesz száz másik ingatlan. A lényeg a türelem, és ne sajnáld az időt elmenni, megnézni. Udvariasan, tisztelettudóan, de céltudatosan és határozottan kell nézelődni és tárgyalni.
Ja, és: ha sürgetnek, azonnal NEM. Némelyik kis genya ingatlanos tuti presszingelni fog, nah ott legyél határozott, és mondd el neki, hogy uram/hölgyem, nem krumplit veszünk a piacon. Nálam van a pénz, majd ÉN eldöntöm, hogy nekem mi mennyit ér.
De hát lemarad róla!
Lónak a falloszát. Nem lehet lemaradni a mai piacon semmiről. Miről maradnál le? Egy túlárazott szarról? Van BP-en százezer túlárazott eladó szar, abból mondjuk neked megfelel kétszáz-ötszáz, szóval ha egy elmegy, van még...
Nyugodtan tedd helyre őket. Higgadtan dönts, tízmilliókról és a következő sok évedről döntesz.
Kérdésed van, felteszed.
Köszönöm a válaszokat! Utolsó, elbűvöltél a rutinoddal!
Sok mindenben egyetértek Veled, de van amiben nem, tapasztalatra alapozva.
Tudom, nem szabad az eladó felé kimutatni, de a XI. kerületben egy jó állapotú, jó helyen lévő lakásnál sajnos az eladó van fölényben.
Mivel nem budapestiek vagyunk muszáj pár kérdést ámr előzetesen tisztázni, fölösleges se időm, se pénzem nincs feljárkálni megnézni. Persze, természetesen ha kell, térdig koptatom a lábam, de ha pl. egy lakás eleve nem alkuképes, mert van ilyen, és nincs annyi pénzem,meg sem nézem.
Van amikor minden klappolni látszik, aztán teljesen mellékesnek tűnő dolgon bukik el az üzlet.
Történések...a tulajdonos pár többször futott neki a lakáseladásnak. Egyikük külföldön dolgozik, hetente jön haza. Nem beszélték meg pontosan mennyiért is szeretnék eladni a lakást.Itthon lévő fél mond egy összeget,rábólintunk (2 nap múlva :) ), aztán kiderül,hogy a másik kevesli. Persze mivel "emez" rábólintott már nem áll el tőle, inkább felkínálja a lakás (ócska) bútorzatát plafon összegért, hátha ezzel majd korrigálja az árat.
Következő: 1 hónapon belüli kiköltözést ír. Rákérdezek a telefonban, valóban?, rákérdezek az ingatlan megnézésekor:valóban? hát persze. Aztán kiderül...nincs hová menniük. Kp-ben fizetünk...vegyenek másik lakást...de hát hogy gonodlom, abból csak ilyet tudnak amit eladnak?
Hát igen, ezért árulják már hosszabb ideje a lakást, többszöri nekifutásra.
Több esetben tapasztalom: elkezdik árulni a lakást úgy,hogy nem tudják mikor tudnak kiköltözni, nem beszélik meg a felek a vételárat..csak árulják, aztán majd lesz valami...
kérdezzük: mennyi a vége:Mert mennyit adunk érte? Mikor költöznek ki?Mert mikor kellene a lakás?
Egy őszhajszálam se volt, mára szerintem csak az van.
Határozott vagyok, pontos elképzelésem van, tudom mit kell nézni, rengeteget olvastam utána (itt is kérdeztem már többször) és azért tapasztalatom is van.
Ennek ellenére, készpénzes vevőként sehol sem tartok.
Ahogy írjátok, már csak megnézem mit veszek ennyi pénzért. Reálisak az igényeim, tudom mennyik az árak, az összes hirdetésfigyelőre feliratkoztam, éjjel-nappal kapom az "új" ingatlanokat, az összes ismerőst, rokont, barátot mozgósítottam, sőt, felkerestem két ingatlanirodát is, ezért (+a hirdetések) ingatlanos ajánlatban sincs hiány.
Igaz, Őket nem érdekli,hogy én milyet szeretnék, ne olyat vegyek, inkább azt amit Ő ajánl, jóleszaznekem alapon, majd veszek másikat.
Vannak udvarias, készséges, türelmes, kitartó ingatlanosok, és van olyan aki pofátlan, nem tudok enyhébb jelzőt rá. Lecsesz, kioktat, és amikor azt mondom,hogy Ő keresett meg, és köszönöm, de nem kérem a további ajánlatait hát....
Kb ennyit a vásárlásról. Korábban eladtunk egy ingatlant, 1 hét alatt mindent lebonyolítottunk, igaz, rutinos volt a vevő, mi pedig alaposan előkészítettünk mindent az eladáshoz, tökéletesen együttműködtünk.
Na,most ez nem megy. Az ismerőseim tágra nyílt szemekkel kérdezik,hogy még mindig nincs lakás? Hát kerüljenek bele és meglátják :)
Kedves 12-es, te úgy repülnél az ingatlanomból az összes öntudatoddal, mint a huzat. Nemrég adtam el lakást a XI. kerületben . És nem volt benne 10 %-os alku.
Jó helyen lévő jó lakásnál amit te itt előadták nem lehet megcsinálni. 2010-2013-ban lehetett, de ez nem időutazás.
Elég sok ingatlant adtam már el életemben, és csak nagyon amatőröknél működik az, amit te itt leírtál.
Na hát látszik h a 12-es válaszoló még nem ment Budapesten frekventált helyen lakást nézni. Ha két nap múlva hivod fel a tulajt, addigra rég megvette más, alku nélkül. Ha 2-300 ezer Ft-t lehet alkudni akkor nagy szerencséd van, de sok esetben már az is szerencse ha a kiirt árért meg lehet venni a lakást.
És nem igaz, h rengeteg eladó ingatlan van. Oké, horror áron persze lehet találni olyanokat amik már esetleg több hete/hónapja ott vannak és nem kell senkinek, de ha találsz egy jót és lemaradsz róla akkor nem áll sorban még 5 másik amit ugyanúgy megvehetsz. Ezek az idők elmúltak már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!