Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Társasházi pincére van elővásá...

Társasházi pincére van elővásárlási joga a többi tulajdonosnak?

Figyelt kérdés

Eladnám 1/1 tulajdonú társasházi lakásomat. A lakáshoz tartozik egy pince, amely tulajdonrésze megoszlik a lakás tulajdonosok között. Jelen esetben 1/32-ed rész az enyém.

A lakással együtt adnám a pincét is. Nincs a pincének külön ára, egyben van a lakással.

A pincére elővásárlási joguk van a többi tulajdonosoknak? Hogyan lehet elérni, hogy a lakást megvásárló vegye meg a pincét is?

2017. okt. 30. 21:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Az alapító okiratot kell megnézni.
2017. okt. 30. 22:21
 2/11 anonim ***** válasza:
A tulajdoni lapon hogyan szerepel a pince? Eleve ez egy saját x m2-es pince, pincerekesz (a miénk hivatalosan az), vagy egy nagy közös tér valamilyen módon esetleg elhatárolva a tied? De az fontos, hogy a tul. lapon hogy szerepel maga a pince, szerepel-e. Nálunk albetétben volt, végül összevezették. Előbbinél voltak gondok. Egyébként a kérdésedre a válasz, nem hinném, viszont a fentinek a függvénye is lehet, ha azt írod, h 1/32-ed része a tiéd.
2017. okt. 30. 22:24
 3/11 anonim válasza:
NEM TUDOM...VÉGIG SEM OLVASTAM. :) DE VAN.
2017. okt. 31. 00:24
 4/11 anonim ***** válasza:
A vevő a lakást veszi meg. Azzal jár az 1/32 közös rész. Hogy abba pont a pincéd is benne van azt az alapító okiratból tudhatod meg. Beszélj a közös képviselővel.
2017. okt. 31. 05:14
 5/11 xswerdy ***** válasza:

két eset lehetséges. Általában régebben épült házakban a pince jogilag a közös tulajdon része. Nincs albetétesítve (illetve albetétet sem képez). Ilyenkor célszerűen az SzMSz szabályozza a használatot, de ez természetesen mindig vele jár a lakással, hiszen nincs mit külön nevesíteni a szerződésben.

Az utóbbi években épült társasházakban a beruházók abból is üzletet csináltak, hogy a pince tárolókat külön eladták. Ezek jellemzően különböző méretűek, és nem is mindenkinek jutott. Ezek külön albetétek, önállóan forgalomképesek. Tipikus szabályozás az alapító okiratban, hogy erre elővásárlási joguk van a tulajdonostársaknak, kivéve a lakással együtt történő értékesítést (garázsra is hasonló szokott lenni).

2017. okt. 31. 07:24
 6/11 A kérdező kommentje:
# 2/5 ez egy nagy területű pince 248 m2, és ebből 1/32 az enyém.
2017. okt. 31. 09:00
 7/11 A kérdező kommentje:
a többi arányosan elosztva a többi lakástulajdonos között. És a nagy területen belül vannak lekerített "rekeszek".
2017. okt. 31. 09:01
 8/11 anonim ***** válasza:
Szerintem, ha mindenkinek van rekesze, akkor a lakással együtt azt is oda tudod adni, főleg, ha zárható is. Ha nem jut mindenkinek rekesz, vagy a társasházi alapító/SZMSZ máshogy szabályozza, akkor lehetséges, hogy nem tudod ilyen egyszerűen odaadni és ez esetben a közös képviselőhöz mennék smúzolni, mert ha szabálsosan járnak el, akkor általában a közgyűlésen szavazattal lehet az ilyent megszerezni használatra.
2017. okt. 31. 10:29
 9/11 anonim ***** válasza:
Meg kellene nézni akkor az Alapító okiratot. Attól még meg kéne nézni a tulajdoni lapot (betekintés ingyenes), ha véletlen rajta van, te meg nem adod el papiron, akkor abból kavarodás lesz. De szerintem ha egyben van, akkor a házé. Közös képviselővel beszéljél, meg nézd meg a tul. lapot. (Láttam már ilyenből gondot).
2017. okt. 31. 16:50
 10/11 A kérdező kommentje:
A tulajdoni lapon be vagyok jegyezve, mint tulajdonos 1/32-ed arányban. A pincében van egy kis rekeszem, ami zárható, de nem is ez a lényeg, hanem hogy van helyrajzi szám meg minden.
2017. okt. 31. 20:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!