Mi az igazság eladással kapcsolatban?
Köszönöm mindenkinek nincs több örökös én öröklöm az egészet ! Akkor most ez hogy is van ? pl 6.500000 ezerért adtam el!
Ez után mennyit kell adóznom ha nem veszek másik ingatlant? Vagy van egy türelmi idő ? Kérlek írjátok már meg köszönöm előre is! :)
Én meg a neten ezt olvastam de nem tudom hogy pontos infórmáció vagy sem . :S
Illeték mértéke: 0 Ft
(1) A bruttó vétel ár vagy érték.
(2) Az eladott lakás értéke.
(3) Lakóingatlannak számít nemcsak a lakás hanem a ház, sorház ikerház tanya is.
(4)
(5) Öröklés esetén házastárs és egyenes ági rokon esetén nincs illeték - a testvér nem egyenesági rokon - mostoha gyerek, mostoha szülő, nevelt gyerek, nevelő szülő az öröklés 20.000.000 Ft-ig illetékmentes utána a fennmaradó részre lakóingatlan és termőföld esetén 9% egyéb ingatlanok esetén 18% az illeték.
(6) Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti joga.
(7)
(8)
(9) Az építési telek, akkor illetékmentes ha 4 éven belül felépül a ház (használatbavételi engedély) ellenkező esetben az illetéket és a büntető kamatot is meg kell fizetni.
(10) Új lakás vásárlása vállalkozástól/vállalkozótól jelenleg illetékmentes.
Kérdező, összekevertél 2 fajta adótÍPUST. Amit Te bemásoltál, az a vagyonSZERZÉSI illeték, Te viszont az eladásból származó adót kérdezted.
Nem stimmel a matek, mert ha most 1/1-es tulajdonos leszel. akkor miért 1/3-1/3 részeket írtál?
Örökösödési illetéket nem kell fizetned, mivel egyenesági rokontól örököltél lakóingatlant (ha a tullap szerint a ház nem lakóingatlan besorolású, akkor lesz illetékfizetési kötelezettséged).
Más a helyzet az eladásból származó JÖVEDELEMadóval.
Adót az eladás után akkor kell fizetned, ha megszerzéstől számítva nem telt még el 5 év, de az adó mértéke évről évre csökken.
Az adó mértékét úgy tudod kiszámolni, ha megnézed a megszerzéskori értéket a hagyatékban, ezt kivonod az eladáskori értékből és ha a különbözet pozitív, az után kell adót fizetned az alábbi linkben lévő számítás szerint:
Köszi nekem nem müködik rosszul írtam más örökös nem volt azért kérdeztem.
Igazábol valami olyat mondtak nekem hogy 6 millioert ha eladásra került egy ingatlan akkor 3 milliót kell adozni. Ha nem ingatlanba fektetem ga meg ingatlanba fektetem akkor nem kell adózni.. nem nagyon értem .. Milliókat nem fogok fizetni a navnak..
Sajnálom, nekem működik a link.
Dehogy kell milliókat adózni!
Először számold ki az adóalapot, tehát az Eladási árból vond le a megszerzéskori értéket. Csak akkor kell adózni, ha keletkezik vagyon gyarapodás, tehát nagyobb az eladási ár, mint a szerzéskori érték.
Az adóalapot csökkentheti, ha volt pl értéknövelő beruházás, vagy ha fizetsz ingatlan közvetítőt az eladáskor.
Ha egy éven belül eladod a házat, az adóalap 16% az adó, de az alábbi táblázatban láthatod, hogyan csökken az adó az évek múlásával:
Szerzés éve A számított összegből levonható
2017. 0%
2016. 0%
2015. 10%
2014. 40%
2013. 70%
2012. 100%
Pl ha 2013-ban a rád eső rész értéke 5M Ft volt, amit most 7M Ft-ért el tudsz adni, akkor az adóalap enek különbsége, tehát 2M Ft.
Ebből 96.000Ft lesz az adó.
Az a réz, amit idén szerzel meg és egy éven belül eladod, ott az adóalap 16%-a az adó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!