Na mi is az igazság a beleegyezési korhatárral (mikortol lehet jogilag szexelni) kapcsolatban?
https://www.gyakorikerdesek.hu/szexualitas__heteroszexualita..
Itt más dolgokat írnak mint ahogy tudtam... Én is úgy tudtam, hogy 14 évtől bárkivel lehet, 12től pedig 18 életévét még be nem töltöttekkel. De mint mondtam itt mást írnak sokan.
Most akkor mi az igazság?
197. §
(2) Szexuális erőszakot követ el az is, és öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntetendő, aki tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez vagy végeztet.
Ez azt jelenti, hogy itt sem erőszak sem akarata ellenére nem kell ahhoz, hogy bűncselekménynek minősüljön, tehát ebből következik, hogy 12. év alatt nem lehet beleegyezni sem.
Folytatom:
Nagykorúak esetében 14 évesig van ez a tilalom:
"Szexuális visszaélés
198. § (1) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez, vagy ilyen személyt arra bír rá, hogy mással szexuális cselekményt végezzen, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Tehát 14-18 éves "elkövetőkre" kicsit enyhébb szabály vonatkozik (12 éves korhatár az "áldozat" esetében), mint a 18 éven felüliekre.
Tehát akkor mégis az a helyes amit a leírásában írtam ennek a kérdésnek...
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!