Érdekelne, h ki hogy oldotta meg a házvásárlást? Hitel van önerő? Ha hitel mennyi a törlesztő stb.
10:
" lehet, hogy elég kicsiben laknak. Lehet, hogy eladhatatlan, mondjuk kistelepüléseken, falvakban annyit nem kap érte"
Lehetni lehet, viszont sokkal gyakoribb, hogy pénzügyi analfabetizmusból nem is gondolkodnak az eladásában, azért kérdeztem rá.
"Az egyetlen helyzet, mikor a szüleidet kérheted, hogy adják el, ami van és menjenek kisebbe, az az, mikor neked kellene fizetni mindenféle rezsijüket stb. mert egyszerűen képtelenek fenntartani a dolgot."
Ez egyszerűen pénzügyileg nem igaz. És itt tökéletesen el lehet úsztatni a családi vagyont.
Aki megteremtett egy gyereknevelő ingatlant, akkor ha kirepülnek a gyerekei, kétszer-háromszor akkora ingatlana marad, mint amekkorára szüksége van és amekkorát fenn tud tartani.
Aki nem megy kisebbe, pénzügyileg elvérzik, túlköltekezik. Nem kis luxus 3x akkora ingatlanban lakni, azt fenntartani és rendre felújítgatni, mint amekkorára szükség van! Több tízmilliós PLUSZ kiadásról beszélünk hosszú távon, egy üresen álló ingatlanrészre! 1.: rezsi, 2. karbantartás, felújítás.
A gyerek meg nem tud lakást szerezni: ő is pénzügyileg elvérzik, túlköltekezik.
Háromszoros túlköltekezést vajon megengedhet magának egy család? Háromszor akkora ingatlant próbálni szerezni, mint amennyire szükség van?
Szerintem és a pénzügyi szakemberek szerint pont ez a biztos út a nélkülözésbe, szegénységbe.
Mégis a legtöbb ember ezt az utat nyögi - ostobaságból.
Már elve a 3x akkora ingatlannal csúsztatsz. Az átlagos magyar lakóingatlan méret 80 négyzetméter. A gyereknevelő ingatlanok itthon többnyire azt jelentik, hogy a nappalin kívül van 2-3 szoba. Ha az ember fenn akarja tartani a hálószobát, meg egy másik szobát ha valaki jönne, akkor mindjárt csak egy plusz szobája van, ami mondjuk 12-13 négyzetméter. Az hol 3x akkora hodály, mint kéne? 12 m2-n nem úszik el semmiféle családi vagyon. Mégis mibe kéne nekik menni, garzonba, mint az egyetemisták?
Aki meg 200-300 m2-es hodályt bírt építeni magának, annak nyilván azzal sincs gondja, hogy elindítsa a gyerekét az életbe.
NEM tartunk fent plusz szobát, ha anyagi gondok vannak a családban, csak azért, mert "valaki jönne". Egy átlag szoba nm-árából, nem számolva a renoválással, annak a valakinek, aki "jönne", ötcsillagos hotelt lehet fizetni öt évre előre. A vendégszoba nem az anyagi gondokkal küzdők joga, hanem a jómóduak lehetősége. Ez egy.
Kettő. Ha a családi vagyon nem tud gyarapodni, akkor a szülő egyedül/ketten nem ül átlagos 80 nm-en, amit felújítani sem képes, a gyereke meg nem képes ötről a hatra jutni. Ez esetben szülő eladja, és elmegy akkorába, amekkorát képes fenntartani, a különbözettel pedig vérmérséklete szerin segíti a gyereket vagy tartalékol.
12 nm-t felépíteni a mai viszonyok mellett több, mint három millió forint. Plusz fűteni, plusz karbantartani, plusz a három millió forintnak a húsz évre előrevetített kamatos kamatai vagy az lehet önerő a gyereknek= családi vagyon gyarapszik.
De egy átlagos panel pl. Budapesten, a XIII kerületben, ami átlagos és nem elegáns kerület, 420.000ft/nm. Ha ez egy 46 nm-es panel, akkor 19 millióba kerül, ha 60 nm-es panel, akkor 25 és fél millióba kerül.
A különbözet 6 millió forint. De, 12 négyzetméteren csúszik el a családi vagyon.
De Budapestről beszélsz ember, 8.5 millió ember nem ott él és nem ilyen árak között!
Akkor mondjad már azt is, mikor beköltöztetnéd a szülőket a távfűtéses panelba a közösköltséggel, meg a 30 ezres fűtéssel akkor is, ha 40m2 a lakás, ha meg maradnak a régi házban, akkor fűtenek egy darab szobát olcsóbban, mint a panelt, nyaranta meg eladják a 10 darab 20 éves gyümölcsfájukról a barackot meg a meggyet egy rakás pénzért. Most akkor ilyen eseteket is lehet nézni, mert semmivel sem kevésbé valóságos, mint amiket te kitalálsz. És ne haragudj, de te nem vagy normális, hogy szerinted egy felnőtt gyerekekkel rendelkező pár menjen egy 40m2-es társasházi lyukba, mert csak. Ha a szülő szeret ott lakni, ahol lakik, megengedheti magának, hogy fizesse, akkor milyen alapon találod azt te ki nekik, hogy menjenek egy lyukba élni, mert már nem kell nekik. Azért nem szerzetesek vagyunk, hogy csak a minimális szükségleteink legyenek kielégítve. Ahogy a szüleim is megteremetették a házukra valót, én is megteremetettem a házamra valót a gyerekem is meg fogja teremteni, ha kell segítek is neki, de nem úgy, hogy eladom mindenem és elmegyek valami lyukba lakni, ahol ráadásul hallgathatom, ahogy szomszédok finganak. Elég sok áldozatvállalással jár a gyereknevelés, normális szülők támogatják a gyerekeiket, de azért ne képzelje már senki, hogy egy szülő onnantól kezdve, míg fel nem fordul semmilyen igényét ne elégítse ki, ne lakjon neki tetsző és kényelmes lakhelyen, azért, hogy mindent odaadhasson a gyereknek. Normális gyerek ezt el se várja.
@18
Én nem írtam olyat, hogy adja el, ha telik rá, nem értem, miről beszélsz. Megépíteni és karbantartani vidéken is pénzbe kerül.
Nem csak panelek vannak, felvilágosítalak. A szüleim nem élnek és nem fognak panelben élni, de ha rászorulnának, ott élnének, mert a közös költség is kisebb kiadás bizonyos anyagi helyzetben, mint a túl nagy ház fenntartása.
Sőt, azt sem mondtam, hogy a szüleimnek van 20 fájuk, amiről árulnak.
Sőt, azt sem írtam, hogy az én szüleimet hová költöztetném.
Sőt, nem beszéltem a szüleimről, mert ŐK MEGENGEDHETIK MAGUKNAK A KEDVÜK SZERINTI ÉLETET. Aki nem engedheti meg magának, mert nem futja rá, az meg ne akarjon tovább nyújtózkodni a takarójánál.
Ez közgazdasági TÉNY. Úgyhogy nem értem a hiszértiát.
A te érvelési hibád pedig szalmabáb névre hallgat.
Idézd tőlem, hogy pontosan HOL írtam ezt!
Elnézést, de te részeg vagy jelenleg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!