Mennyire hallatszik át a zaj a szomszéd lakásból? Kisgyerekkel költöznék lakásba. Melyik jobb, ha alattam vagy föltöttem laknak. Hol a legkezdvezőbb, melyik szinten, lakást venni?
Ha új építésűt veszel, kérdezz rá, milyenek. Mostani előírás szerint a lakáselválasztó falaknak megfelelő hangszigetelésűeknek kell lennie. Pl.: 20 cm tégla+ 2 cm hangszigetelés+20 cm tégla. Mi ilyeneket tervezünk lakóépületekbe.
Kérdés, hogy az adott kivitelező mit épített...
Hát én magam is azt hittem, hogy fölülről hallatszik igazán a zaj, ezért mi magunk is a legfölső szinten vettünk lakást, mert mi csendesek vagyunk, nincs kisgyerek, gondoltam, milyen jól elleszünk a magunk csendességében, felettem nem ugrál, nem zajong senki.
No ehhez képest, nem tudom, csak nekem sikerült egy ilyen szerencsétlen 25-30 éves panelt kifognom, de elképesztően felhallatszik az alsó szomszéd élete. Jó, az is igaz, hogy a nő idegbeteg, és állandóan üvölt, és tényleg szóról szóra hallom a kiabálását, de minden döbögést, állandó bútortologatást, és a nagylányok artikulálatlan viháncolását. :(
Remélem, az új építésű lakások már tényleg nem ilyenek, de a régi panelban a legfölső szint sem csendes.( persze nyilván attól függ, milyen az alsó szomszédod!)
5. emeleten (legfelül) lakom 2000-ben átadott házban, vízszintesen baromira terjed a hang: a normál élet nem, de ha veszekedés, gyereksírás van, azt tuti az egész emelet hallgatja. Nem vészes egyébként, még nem hallottam olyat, hogy 4.-ről bárki feljött volna szólni a felső szomszédjának, hogy most már elég lesz. A lift a bejárati ajtónkkal szemben van, semmit se hallunk, de lehet, hogy ez szerencse dolga.
Amire nagyon figyelj: semmiképp se engedd, hogy vasrácsot tegyenek akár úgy, hogy a lakásod falához csatlakozzon oldalról, akár úgy, hogy más lakásánál tapad a falhoz, de közel van a te lakásodhoz. Annál borzalmasabb, mint mikor azt naponta becsapják, nincs -- és hiába ígéri mindenki, hogy csendes lesz, nem lesz. Akár véletlenül is kicsúszik az ember kezéből az ajtó, és még ha vigyáz is az ember, hangja van. Amikor hajnalban/este jön/megy az összes ember, aki az ajtó mögött lakik, azt te hallgatni fogod.
#5:
Ha az alsó szomszéd a zajos, azt könnyen megoldhatod szőnyeggel stb.
A felső zajos szomszéd a problémásabb, mert a mennyezet szigetelése drágább, és nem is annyira hatékony.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!