Kisvárosban lakás vagy faluban kertes ház jobb egy kisgyerekes családnak?
Legyen közel a munkahely, a gyerekorvos, ovi, iskola.
Ahol ezek jobban hozzáférhetők oda érdemes költözni.
Kisgyereknek jobb a családi ház szerintem, nem kell különösebb procedúra a levegőzéshez, egy csomó dolgot megtanulhat a kertben; de nektek is megfelel-e? (Ld. 1. válaszoló szempontjait.)
Falu és falu között is vannak különbségek: van olyan, ahol tényleg szénné unhatjátok magatokat, viszont vannak fiatalos, pezsgő társasági életű falusi közösségek is. Na persze nem tudom, ti igénylitek-e az ilyesmit.
Szerintem a kérdés nem tehető fel ilyen fehéren-feketén.
Egyetértek. Kisvárosban kertes ház a legjobb, legalábbis nekünk ez lenne, csak sajnos...
Jelenleg emeletes, ház 2. emelet, de közel a park, a játszótér, a bolt, a gyógyszertár, az orvos, stb...
Én Budapesten születtem. Gangos házban, majd panelházban is laktunk, de éltem vidéki kisvárosban is, családi házban.
Nem könnyű összehasonlítani, hol jobb élni. Miért nem, mert épp az jó egyikben, mi rossz a másikban, és fordítva.
- infrastruktúra: városban fejlettebb, könnyen elérhető minden (orvosi rendelő, üzletek, posta. stb.)
- levegő: vidéken tisztább
- zaj: vidéken csöndesebb, ám ez egy idő után idegesítő, még azt is hallja a szomszéd ha szellent az ember, a pletykákról nem is szólva
Mozgástér: Vidéken a kertbe kilépni nagy élvezet, ám sok vele a munka, pénzbe is kerül a fenntartása. Városi lakásban kényelmesebb, hiszen nincs kerti munka, és nem kell költeni rá. Ellenben vannak parkok, egyre modernebb játszóterekkel, (olykor hajléktalanokkal, kutyapiszokkal), míg falun, saját kertben a gyerek egyedül játszik a fűben, a mini homokozójában ülve, soha nem tudja meg, milyen a barátokkal játszani, majd "lógni" a téren.
Szórakozás: Egyértelmű, városban minden van, míg vidéken a szép nagy csönd.
A gyerekeknek vidéken kevés vagy egyáltalán nincs lehetősége iskolán kívüli programokra. Sport, tánc, művészet, stb.
Oktatás: vidéken barátságosak az ovik, iskolák, de többnyire nagyon maradiak a tanárok, az oktatás színvonala. Nincsenek speciális intézmények, melyek inkább a nagyvárosokban vannak. Ilyen jellegű igény esetén egyértelmű a lakhelyválasztás.
Mi megtaláltuk a számunkra ideális életmódot: Kertes ház a főváros közepében. :-) /természetesen, tisztában vagyok vele, mindenkinek lehetőségeihez mérten/
7-es: ezt én is írhattam volna, csak annyi a kül. hogy nem Budapesten születtem.
Kérdező:
"Kertes ház városban jó is lenne, de azt nem tudjuk megfizetni."
Most sajnos nehezebb, néhány éve cseréltem le társasházi lakásomat házra, amikor még pangás volt, egy kis szerencsével (na jó: rengeteget néztünk meg, sőt valójába 3 év volt, mert először város szélén akartunk házat, de közben rájöttünk, hogy mi nagyon ragaszkodunk a belváros közelségéhez, végül a társasházi lakás árából meglett felújítással együtt, persze sok mindent magam is csináltam), most nem tudnánk. Ha nem is a belvárosban, de BP-en belül lehetséges, nézd meg pl az ingatlan.com-on 20M alatti házak Budapesten:
1644 találat, ami nem kevés, lehet válogatni.
Persze tudom, hogy van akinek a 20M túl sok kifizetni :( de BP-en 20MFt nem számít túl soknak, ha lakásról van szó.
Egy cikk, ami érdekelhet:
Egy városi ember falun mindig táj-idegen marad! Na nem azért, mert rossz ember, hanem, mert nem tudja felvenni a falusi tempót, amit elvárnának tőle a környezete eredeti lakói.-Kakaskukorékolásra felkelni, mikor vasárnap van és még bőven aludnék, tíz órakor teregetni, mikor már vasalni kellene a ruhát,ezeket és hasonlókat várnának el tőlem falun stb. stb.
Magyarul,- midig a másikkal foglalkozik a falusi ember és ezt megszokni lehetetlen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!