Megvegyuk a regi hazat hitelre?
Ez pont egy olyan kérdés, amit senki más nem tud eldönteni helyetted.
Én meghalnék a panelban, pedig laktam ott, de már kertesben lakom.
Nincs is közvetlen szomszédom, mindenem a csend.
Hol van ez egyébként, hogy euro-ban számolsz, és 7,5 millió ft-ért családi házat kapsz?
Dolgoztok mindketten?
Persze, hogy nem kellemes érzés, ha van egy hiteled, de nem kifizeted ugyanazt a pénzt albérleti díjra minden hónapban?
4,5 M ft lakáshitelre pedig nem egy vészes összeg, szerintem még kevesebb lesz a törlesztő, mint az albérleti díj. Bár attól függ, mennyi idő alatt akarjátok visszafizetni, meg mennyit kerestek.
Ha jól kerestek, akkor érdemes lehet 5 év alatt visszafizetni, de ha elnyújtjátok 15 évig, akkor meg kevesebb a törlesztő.
Jól éreznéd magad panelban? Nem? Akkor el van döntve.
A kamatok történelmi mélypontokon vannak, ebből adódóan a most kialkudott törlesztőrészletek nagyot emelkedhetnek.
A bankok (és főleg az üzletkötők) ígéreteit nem célszerű komolyan venni.
Egy albérletből bármikor ki lehet költözni, ha máshol találsz munkát pikk-pakk költözhetsz, egy saját ház valamennyire röghöz köt
A kérdésre nem válaszoltam, de talán szempontokat adtam
Tudni kellene ehhez a családi állapotodat. Gyerek van/lesz-e, és hány? Hány évesek vagytok? Hol dolgoztok? Ezernyi kérdés, ami erre is, arra is billentheti a mérleg nyelvét.
Így csak azt tudom elmesélni, hogy én hogyan csináltam. Városban kezdtem, aztán amikor elég nagyok voltak a gyerekek, illetve folyton úton, vagy kollégiumban voltak, vidékre költöztünk. Vettem egy romhalmazt, aminek beton alapja volt. Körbefűrészeltem, alászigeteltem, aztán ahogy időm/pénzem engedte, a saját képünkre formáltam.
Azt sem árt átgondolnod, hogy ha megveszed a régi házat a saját pénzedből és hitelből, akkor marad-e még felújításra, vagy évekig lakhatsz esetlegesen egy kényelmetlen házban, mert nem lesz pénzed semmihez hozzányúlni.
Na meg van-e kedved állandóan barkácsolni, felújítgatni, főleg gyereket és munka mellett. Ezt is gondold át.
És mi lenne, ha most vennétek panelt és még gyűjtögetnétek a családi házra? Nálatok nincs olyan, hogy Lakáskassza, vagy Lakástakarék? Ezek elég jó megtakarítási formák, az állam 4 év múlva megtoldja az összeget (vagy 10 év múlva, amit választotok) és mellette még kedvező hitelt is felvehettek, ha szükséges. Gondolom lesz még bőven családi ház, amelyek közül majd akkor válogathattok.
A panel pedig lenne az önerő, ha majd rászánjátok magatokat a vételre. Így már vehetnétek egy sokkal jobb állapotú házat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!