Mi a pontos menet egy hitelre vett lakásnál saját ügyvéd és van ingatlan iroda is a dologban?
Eddig a tulajdonlapot kértük ki az holnap lesz meg, aztán jön az értékbecslés utána keresünk ügyvédet és írjuk meg a szerződést plusz át adjuk a foglalót. De mire megkezdik a folyósítás kb Nov közepe-vége lesz, de az eladóval beszélgettük, hogy február végén akarnánk költözni, de addigra folyósítják már elvileg neki a hitel összeget. Ilyenkor ha beírjuk a szerződésbe h pl febr 25-én költözünk akkor adja oda a kulcsot is vagy ez hogyan van pontosan, mert még nagyon az elején vagyunk és nem folytunk még ebbe bele.
Fontos még hogy jelenleg bérlik a ingatlant és azért is mondta neki kell pár hónap míg költözhetünk, hogy addig a másik család is találjon lakást magának.valaki tudna hiteles ingatlan ügyintésős lakásvásárlás menetet pontosan leírni?
Köszönöm!
Először ügyvédhez kell menni. Ő pontosan mindent elmond.
A szerződésbe bele kell írni, hogy mikor van az ingatlanátadás. Ekkor kapod meg a kulcsokat. Ekkorra kell a tulajdonosnak intézkedni, hogy az ingatlan üres legyen és beköltözhető. Ekkortól viseled te az ingatlannal járó terheket, pl. közüzemi díjak, közös költség (ha van).
Ha novemberben lesz a hitel folyósítás, és csak februárban költözhetnétek, akkor én a hitelt úgy intézném, hogy az is februárban kerüljön folyósításra. És akkor lehet pl. úgy írni a szerződésben az átadás időpontját, hogy a hitel folyósításától, a teljes vételár megfizetésétől számított x napon belül (pl. 7 napon belül) az ingatlan át kell adnia.
Igen- igen, ügyvéd lesz a következő lépés. De szuper, ezt nem tudtam, hogy van ilyen opció hogy a bank később is folyósíthat. Az a baj valahol 1 hónapot valahol 2 hónapot mondanak a bankok és nehéz igy kalkulálni, de jó hogy van ilyen mert akkor ugy kérjük, hogy február hónapban történjen a folyósítás. Akkor nem lesz az hogy a pénzt már pl január elején megkapja de 1 hónapig még benne laknak de a törlesztőt meg már fizetem...
Kicsit macerásnak látom de remélem simán le fog zajlani minden, már csak egy jó ügyvéd kell :)
Az ügyvéd minden helyzetre tud megoldást, hogy hogyan szokták kezelni, hogy senkit se érjen kár, és megfelelő legyen az eladó és a vevő számára is.
Szóval mindenképpen keressetek minél előbb ügyvédet és beszéljétek át vele az ügyet.
És persze az is fontos, hogy mennyi foglalót, mennyi előleget adtok. Ne legyen a hitelen kívüli rész teljesen egészében foglaló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!