Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Házat szeretnénk vásárolni...

Házat szeretnénk vásárolni hitelre. Hogyan? Mi módon? Mik a buktatók, mire figyeljek?

Figyelt kérdés

Érdekelne, hogy az önrész, hogy számít bele a hitelbe? Azt az információt kaptuk, hogy ha nincs önrész, lehet bevonni fedezetet. Ez a fedezet addig lesz a házon amíg le nem jár a hitel?

Az önrész ilyes formán mi célt szolgál? Teszem azt 5milliós házat szeretnék megvenni ennek 30% max önrésszel kell rendelkeznem. Tehát körülbelül 1,5-1,7 millió önrésszel. Erre az önrészre ad a bank még 3,5-3,3millió hitelt aminek fizetnem kell a törlesztőjét? Vagy ettől függetlenül 5 milliónak fogom a törlesztőjét fizetni?

Mi a különbség a foglaló és az előleg között? A bank szempontjából ez mennyire mérvadó?

Milyen plusz költségekre számíthatok? -becsűs,villanyóra átiratás, stb.?

Ha forint alapú hitelt veszek fel, aminek fix a törlesztője, emelkedhet a törlesztő valami befolyás miatt? Például gyengül a forint. Akkor abban az évben fogják még emelni vagy rátesznek még pár hónapot,évet?

Hogy tudom kikerülni az ingatlan közvetítő irodát? Teszem azt, láttam egy hirdetést egy ingatlan közvetítő oldalán. Megtehetem azt, hogy az ingatlan közvetítő nélkül meg egyezek az eladóval? Vagy az eladót köti valamiféle szerződés? ÉS ha igen, akkor milyen szerződés?

Illetve nagyon nem vagyok képbe a házak állapotát illetően, ha nincs repedés a falon, hogy veszem észre, hogy ázás van? Van valami biztos hely ahol a nyirkosságot meg lehet nézni? Tető állapotánál mire figyeljek? A padlásra gondolom érdemes felmenni, vagy ott nem sokat fogok látni?

Köszi a válaszokat!

2015. ápr. 14. 13:56
 1/9 anonim ***** válasza:

Rengeteg kérdés. Próbálok válaszolni. Most estem át házvásárláson hitellel:

1. Érdekelne, hogy az önrész, hogy számít bele a hitelbe?

Nos általában úgy van, hogy legalább 25% önrész meg kell hogy legyen. A fedezetről nem tudok nyilatkozni.

2. Az önrész ilyes formán mi célt szolgál? Teszem azt 5milliós házat szeretnék megvenni ennek 30% max önrésszel kell rendelkeznem. Tehát körülbelül 1,5-1,7 millió önrésszel. Erre az önrészre ad a bank még 3,5-3,3millió hitelt aminek fizetnem kell a törlesztőjét? Vagy ettől függetlenül 5 milliónak fogom a törlesztőjét fizetni?

Az önrész azt a célt szolgálja, hogy a bank nem fogja helyetted kifizetni a teljes ingatlan vételárat. Amit a bank hitelez összeg, csak annak kell a törlesztőjét fizetned, nyilván. Viszont ha egy házat 5 millióért hirdetnek, akkor a banknak nem biztos hogy 5 milliót is ér. Van a hitelfedezeti érték, amit ők kiszámolnak az ingatlan forgalmi értékéből. Tehát ha van egy 5 millás ház, és azt az értékbecslő 4.5-re fogja értékelni, akkor ennek kb. 85%-át fogja a bank hitelezni. Ergo, több önrésszel kell rendelkezned innentől fogva. Valamint a hitel értéke függ a jövedelemtől is, ma már a bankok nem igazán terhelik meg a jövedelmet. Egy átlagos jövedelem (nettó 140e forintnál kb. 35e maximum törlesztő lehet, és itt jön képbe még a futamidő).

3. Mi a különbség a foglaló és az előleg között? A bank szempontjából ez mennyire mérvadó?

A foglalót kpban az adásvételi aláírásakor fizeted meg az eladónak, ezzel jelezve a komoly vételi szándékodat. Ezt nem kapod vissza ha valami oknál fogva meghíusul az adásvétel, természetesen a te részedről. Ha az eladó részéről, akkor a kétszerese jár vissza. Előleg nem kötelező, a bank szempontjából pedig nem mérvadó.

4. Milyen plusz költségekre számíthatok? -becsűs,villanyóra átiratás, stb.?

ügyvédi költségek, hiteligénylési költségek, ezek a legnagyobb tételek, illeték fizetése az ingatlan vásárlása után.

5. Ha forint alapú hitelt veszek fel, aminek fix a törlesztője, emelkedhet a törlesztő valami befolyás miatt? Például gyengül a forint. Akkor abban az évben fogják még emelni vagy rátesznek még pár hónapot,évet?

Bankfüggő, hogy milyen a törlesztő részlet, vannak fix törlesztésűek bizonyos ideig, vannak változóak. Ezt tőlük kell megkérdezni.

6. Hogy tudom kikerülni az ingatlan közvetítő irodát? Teszem azt, láttam egy hirdetést egy ingatlan közvetítő oldalán. Megtehetem azt, hogy az ingatlan közvetítő nélkül meg egyezek az eladóval? Vagy az eladót köti valamiféle szerződés? ÉS ha igen, akkor milyen szerződés?

Nem kell kikerülni az ingatlanirodát. általában a vételárba bele kalkulálják az alkut és az ingatlanos jutalékát, a háta mögött nem vásárolhatod meg az ingatlant, mert az eladót kötelezheti az ingatlanos hogy a jutalékát fizesse ki, mivel az ingatlanos vitt téged.

7. Illetve nagyon nem vagyok képbe a házak állapotát illetően, ha nincs repedés a falon, hogy veszem észre, hogy ázás van? Van valami biztos hely ahol a nyirkosságot meg lehet nézni? Tető állapotánál mire figyeljek? A padlásra gondolom érdemes felmenni, vagy ott nem sokat fogok látni?

Ha dohos szagot érzel az már gyanúra adhat okot. Nyugodtan nézz be ágy mögé, szekrény mögé amennyire tudsz, lehet nem véletlenül rakták oda a bútorokat. Mi is mikor mentünk, láttunk repedéseket meg omló falat, de tudtuk mi az oka. Az a szoba nem volt fűtve, plusz főút, nem szerkezeti probléma volt. Neten találsz képeket szerkezeti repedésekről, hogy mik azok amik gázosak. Nem mindegy hogy futnak a repedések. Az átlós a legrosszabb. Hajszálrepedésnél nincs para. Vályognál a vizesedés a probléma fő forrása, penészesedés. Padlás, hát én sem értek a tetőkhöz de azért látszik, ha egy fa korhadt vagy nem jó. Ha hullámos a tető, vagy ha bent a szobákban látod ahol találkozik a fal a plafonnal, nem egyenes a vonal, ott már süllyed a teteje. Szóval ilyenekre kell figyelni. De vigyél magaddal egy statikust ő tutira meg tudja mondani. Inkább egy kis pénz de tuti infó, minthogy belevágj valamibe és a gatyádat is ráköltöd.

2015. ápr. 14. 15:27
 2/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszod. Hasznos volt.
2015. ápr. 14. 16:11
 3/9 anonim ***** válasza:

Én két éve adtam el és vettem is, mit kell megnézni?

Elsősorban a tetőt, hiába újították fel belül szépen a házat, ha a tető leszakad. Betongerendás vagy régi nádas-deszkás? Behajlik-e a mennyezet? A padláson: erősek és épek-e a gerendák, ha a lécezés hibás, azt le lehet cserélni, mint ahogy a cserepeket is, sőt a kéményeket is újjá lehet építeni. A fal a másik: miből épült (tégla, vályog), van szigetelése (dryfit), repedések mikoriak lehetnek, süllyed-e valamelyik sarka, ablakok állapota, zárhatóak vagy azonnal cserélni kellene. Harmadik a közművek: víz, villany, csatorna, gáz, jó vagy újra be kell vezetni? Milyen messze vannak a boltok és a tömegközlekedés?

2015. ápr. 17. 11:58
 4/9 A kérdező kommentje:
Ez most amit kinéztünk, ez egy vályog ház. A tető teljesen felújított, felázás van. 2 oldalról alá lett falazva, a 3. oldal a szomszéd felöli nem. Nekem kicsit furcsa volt, hogy fent van a reped és azt mondja "alulról" ázik. De nem értek hozzá. Ez a sarok süllyedést ezt, hogy kell elképzelni? Közel van egyébként mindenhez vagyis viszonylag mindenhez. Köszönöm a válaszod!
2015. ápr. 20. 21:55
 5/9 A kérdező kommentje:
A többiről nem tudok nyilatkozni, mert ennyire részletesen nem néztük még meg :O A napokban talán összejön és megyünk megnézni... ha kérdésem lenne feltehetem privátban? Köszi.
2015. ápr. 20. 21:57
 6/9 anonim ***** válasza:
Igen, felteheted. De ha a szomszéd felől felázik, ott fog végig repedni és kidőlni a fal. Ha nincs beton alapja, semmiképpen nem venném meg, illetve telekárban igen, de lebontanám. Csak betonalapra és domboldalba, vagy dombtetőre épített vályogházat vennék meg a helyedben.
2015. ápr. 20. 22:09
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszi ráfogok kérdezni.
2015. ápr. 20. 22:40
 8/9 anonim ***** válasza:
Ne kérdezz, kapargasd meg a fal tövében késsel. Ha nincs betonalap, a kés a földbe könnyen beszúrható.
2015. ápr. 21. 11:45
 9/9 A kérdező kommentje:
Szuper :D Köszi.
2015. ápr. 21. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!