Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogy is van ez az elővásárlási...

Hogy is van ez az elővásárlási jog?

Figyelt kérdés
Válófélben vagyunk. Van egy családi házunk, fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok, devizahitel van rajta. A férjem elköltözött, miután a barátnője terhes lett. A hitelt fele-fele arányban fizetjük tovább, a rezsit természetesen én. Zár nem lett cserélve, bármikor ide jöhet, a cuccai nagy része is itt van, van ami elzárva olyan helyre ahol zárat cserélt. (garázs). Szokott is jönni, igaz ritkán úgyis hogy épp dolgozom, sose szóltam érte, joga van hozzá. El akarja adni a házat. Megkérdeztük a bankot, forintban 12 millió a hitelünk, 13 ért hirdeti, de jött egy vevő akinek lement 12 millióra. Én felajánlottam, hogy átvállalom a hitel részét és fizetek még 1 milliót, had vegyem meg én. erre azt mondta, hogy nem, de ha többet adok sem, mert nem lehet az enyém a ház. A vevő végül visszalépett. A hitelbe én vagyok az adós Ő adóstárs, és apukámék is adóstársak+az Ő házukon van a jelzálog. Az ügyvédem szerint nem lehet kényszeríteni hogy eladja nekem. De miért nem? Nem az az elővásárlási jog lényege, hogy a másik tulajdonos megvehesse ha tudja? Tudom, hogy nem sok az 1 millió, de átvállalom teljesen a hitelt. Már a bankkal is beszéltem, semmi akadálya. Vagy ha kifizetjük neki a felét, 6,5 milliót, akkor mi van a hitel részével? Azt ki kellene fizetnie, nem? Akkor se maradna szinte semmije mert 12 millió a hitel.
2015. ápr. 9. 20:27
1 2 3
 21/22 A kérdező kommentje:
Nem fél házat vettek vettek volna. Jöttek a vevők, tettek egy ajánlatot, én tettem az enyémet. Sokat gondolkodtunk a családdal előtte, fent tudom-e hosszú távon tartani, hitelt hogy lehet megoldani, stb. Az én ajánlatom 1 millióval jobb volt mint a vevőké. Erre mondta, hogy nem. De bármilyen ajánlatot teszek, nem fogja hagyni hogy enyém legyen a ház. Ő nem azért újította fel, hogy az enyém legyen. (közös pénzből lett felújítva, de az tény, hogy sokat dolgozott rajta). Próbáltam érvelni azzal is, hogy legalább a kislányunknak megmarad. (építőkockából csapdát épített mikor jöttek a vevők, hogy nehogy megvegyék, ezt látta az apukája is.) Végül csak belementem az eladásba, erre a vevők visszaléptek, mert nem kaptak hitelt. Így arra gondoltam, hogy akkor nem próbálok érvelni és ajánlatokat tenni, hanem élek az elővásárlási jogommal. De ezek szerint nem tudok. :( Amúgy az exem szerint biztos van valaki aki megvesz egy fél házat is, már ezt is mondta. (Grátiszba exfeleség+gyerek is jár.)
2015. ápr. 11. 07:28
 22/22 A kérdező kommentje:
Ja, és még annyit tennék hozzá, hogy ugyanannyi pénzt tettünk bele, Ő örökségből, én pedig a szüleimtől kaptam. 2 évet valóban otthon voltam gyeden, de maximális gyedet kaptam, utána meg gyes mellett dolgoztam 4 órában, de gyessel együtt azért nem kerestem rosszul. Mondjuk így mondhatja hogy akkor több pénzt hozott, de amikor vettük a házat én nagyon jól kerestem, jóval többet mint Ő. Nem véletlenül vagyok én az adós. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem átverni akarom, tény hogy az 1 millió kevés ahhoz képest amit munkába, örökségbe beletett, de h a vevők ajánlatát fogadja el, akkor semmije nem maradt volna a hitel kifizetése után. (nekem sem) Ja, és én ugyanezekkel a feltételekkel nekik is felajánlottam a házat, az se jó, ők nem jönnek ide lakni.
2015. ápr. 11. 07:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!