Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogy is van ez az elővásárlási...

Hogy is van ez az elővásárlási jog?

Figyelt kérdés
Válófélben vagyunk. Van egy családi házunk, fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok, devizahitel van rajta. A férjem elköltözött, miután a barátnője terhes lett. A hitelt fele-fele arányban fizetjük tovább, a rezsit természetesen én. Zár nem lett cserélve, bármikor ide jöhet, a cuccai nagy része is itt van, van ami elzárva olyan helyre ahol zárat cserélt. (garázs). Szokott is jönni, igaz ritkán úgyis hogy épp dolgozom, sose szóltam érte, joga van hozzá. El akarja adni a házat. Megkérdeztük a bankot, forintban 12 millió a hitelünk, 13 ért hirdeti, de jött egy vevő akinek lement 12 millióra. Én felajánlottam, hogy átvállalom a hitel részét és fizetek még 1 milliót, had vegyem meg én. erre azt mondta, hogy nem, de ha többet adok sem, mert nem lehet az enyém a ház. A vevő végül visszalépett. A hitelbe én vagyok az adós Ő adóstárs, és apukámék is adóstársak+az Ő házukon van a jelzálog. Az ügyvédem szerint nem lehet kényszeríteni hogy eladja nekem. De miért nem? Nem az az elővásárlási jog lényege, hogy a másik tulajdonos megvehesse ha tudja? Tudom, hogy nem sok az 1 millió, de átvállalom teljesen a hitelt. Már a bankkal is beszéltem, semmi akadálya. Vagy ha kifizetjük neki a felét, 6,5 milliót, akkor mi van a hitel részével? Azt ki kellene fizetnie, nem? Akkor se maradna szinte semmije mert 12 millió a hitel.
2015. ápr. 9. 20:27
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
73%

Kérdezd meg tőle konkrétan, mi az oka, amiért neked nem akarja eladni a részét?

Hogyan tervezed azt, hogy a kölcsönszerződésből is kikerüljön a férjed?

Ez banki szempontból csak két módon lehetséges:

1. Hozol egy bank számára is elfogadható másik adóstársat a férjed helyett.

2. Régi hitelt lezárod és veszel fel egy újat Házastársi vagyonközösség megszüntetésére, ami jelen esetben egy lakásvásárlás lenne. (Ez újabb hitelbírálatot is jelent)

Olyan megoldás nem létezik, hogy a hitelt "átvállalod", mert ezt a bank nem ismeri el, a férjed így továbbra is adóstárs maradna, ami nyilván nem tetszene neki.

2015. ápr. 9. 21:27
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerűen mondd meg, hogy a te részed nem eladó.

Innentől kezdve bármilyen vevőt hoz, csak a saját tulajdonrészét tudja árulni.

és senki nem fog "fél házat" venni, hidd el!

2015. ápr. 9. 22:25
 13/22 A kérdező kommentje:

Kedves 10-es válaszoló, miből szűrted le hogy törvénytelenséget akarnék elkövetni? Én egy szóval nem említettem ilyet.

Kedves 11-es válaszoló: a bankkal már egyeztettünk, de ezt írtam is a kérdés kiírásánál. Én vagyok az adós, a férjem és a szüleim az adóstársak. Mikor felvettük a hitelt, majd 10 évvel ezelőtt, a férjemnek nem volt bejelentett munkája, azért került be adóstársként mert a férjem volt, és muszáj volt. A bank azt mondta, hogy simán kikerülhet onnan, ha elváltunk. Mivel jövedelmileg már akkor sem számított bele. Nem kell új hitelbírálat, mert hárman, a szüleim és én, elegek vagyunk továbbra is. Így a hitel részének az átvállalása is lehetséges.Ezt a banknál mondták, ahol a hitelünk van. Termesztésen ha nem lenne már tulajdonos, eszembe se jutna, hogy a hitelben adóstárs legyen.

2015. ápr. 10. 07:38
 14/22 A kérdező kommentje:
ja, egy kérdésre nem válaszoltam. Azért nem vehetem meg, mert ő nem akarja hogy az enyém legyen a ház. Ennyi volt a válasz.
2015. ápr. 10. 07:40
 15/22 anonim ***** válasza:
87%

Kedves kérdező, a legutóbbi válaszaid alapján nagyon sajnálom, szánalmas, kicsinyes alak lehet a férjed, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy ő lépett le.

Ilyen embert a saját eszközeivel lehet csak megfogni. Simán ellehetetlenítheted az Ő házeladási elképzeléseit azzal, hogy Te meg nem vagy hajlandó eladni idegennek a házat.

Készülj fel arra, hogy majd nem akarja fizetni a hitel rá eső részét, hiszen "nem lakik ott", ezt viszont ügyvéddel meg lehet beszélni, hogyan legyen tovább? Mindenre készülj fel, pl tudd igazolni, hogy mit fizetsz Te, mit Ő. Jó lenne arról is valami papír, vagy legalább tanúk, hogy idegennek eladta volna 12M Ft-ért, neked viszont keresztbe tett.

2015. ápr. 10. 08:07
 16/22 A kérdező kommentje:
Igazából már a válási szándékom bejelentése után derült ki, hogy van egy barátnő, de csak azért derült ki mert terhes lett. Állítólag azután jöttek össze, hogy mondtam válni szeretnék, de hát ezt sose tudjuk meg, hogy igaz-e, egy helyen dolgoznak. (amúgy a válási szándékom bejelentése, és a barátnő teherbeesése között alig telt el 3 hónap, így elég nehéz elhinni). Igazából ez a része nem is érdekel, enélkül is elváltam volna más okból. Van róla email, a vevőkkel hogy meg akarták venni és a ház az interneten is hirdetve van. Igazából vagyonmegosztási pert nagyon nem szeretnék, a gyerekelhelyezés épp elég. Ha nem tudom törvényesen, az elővásárlási jogommal megvenni a részét, akkor lehet hogy hagyom inkább. Van hova mennünk a gyerekkel szerencsére, pár utcával arrébb laknak a szüleim.
2015. ápr. 10. 08:22
 17/22 anonim ***** válasza:
87%
Ok, szóval a helyzet elég bonyolult. Lehet, tényleg az lenne a legjobb megoldás, ha elengednéd ezt a házat és új életet kezdenél. Lakáshitelezéssel foglalkozom. A jelenlegi hitelek sokkal jobb feltételűek, mint a régebbiek, így az sem kizárt, hogy jobban jársz egy másik ingatlan megvásárlásával és júliustól még szocpolt is kaphatsz, ha eddig nem vettétek igénybe.
2015. ápr. 10. 09:09
 18/22 anonim ***** válasza:
73%
Elővásárlási jogod az természetesen van.Ő mint tulajdonos(még ha csak résztulajdonos is),jogosult rá,hogy megtagadja.Ezen az állásponton ha nem változtatt,nem tudsz mit tenni.Max.eladhatod a saját tulajdonrészedet másnak.Ebben az esetben viszont neki van elővásárlási joga.Mindenesetre nem irigyellek.
2015. ápr. 10. 12:01
 19/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, mindenkit felpontoztam.
2015. ápr. 10. 15:35
 20/22 anonim ***** válasza:
73%
Én egyvalamit nem értek, mégis hogy képzelte ezt el? Eladja a fél házat és beköltözik valami idegen melléd? Ki akar fél házat venni, ahol ott lakik a másik fél? Tudták ezt a vevőjelöltek?
2015. ápr. 10. 21:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!